Kunst met de voeten in het water (of toch bijna)

Leestijd: 4 minuten

In de zomer zijn de protagonisten van de culturele wereld doorgaans met vakantie. Daarom gingen we op zoek naar de combinatie van buitenlucht met cultuur. Resultaat: ons voorstel om kunst te ontdekken met het water als leidraad. Verfrissend is het in elk geval!

Door Sybille Wallemacq

Capture

KUNSTZINNIGE RECONVERSIE VAN INDUSTRIËLE BOUWWERKEN

Toen de grote scheepswerven in Nantes eind jaren 80, begin jaren 90 hun activiteiten staakten, deed de overheid in de Bretoense stad een beroep op de cultuur om deze getuigen van het verleden een nieuw leven te schenken. Dat leidde door de jaren heen tot heel wat nieuwe initiatieven.
Tot het ultra dynamisch artistiek programma van Nantes – dat we vorige zomer bezochten en op slag verliefd werden – behoort nu ook de ‘Estuaire’: een openluchtkunstbiënnale. Sinds 2007 werden liefst 30 werken neergezet langs de Loire, in het estuarium dat Nantes verbindt met Saint-Nazaire (waar de indrukwekkende scheepswerf nog altijd actief is en na reservatie te bezichtigen)… Elke gemeente heeft (ten minste) één werk dat de bezoekers uitnodigt om een bijzondere plek te bezoeken: van het natuurreservaat tot de oude en verlaten industriesite. Te voet, met de fiets of met de boot: elk vervoermiddel heeft zijn eigen charme.
Er worden rondvaarten georganiseerd van april tot oktober, maar het blijvend parcours kan het hele jaar door met de fiets en te voet worden afgelegd.

DE MEANDERS VAN DE SOMME

UNE-Life-Magazine-1In het hart van de Somme ligt Amiens, een stad waarvan de naam onveranderlijk het beeld oproept van de kathedraal die al eeuwen tot de verbeelding spreekt, de internationaal vermaarde zoo en de ‘hortillonnages’ (drijvende tuinen), beschermd natuurpatrimonium. Deze laatste, die bijzonder zijn voor Amiens, zijn het resultaat van het saneren van een moerasgebied dat zich meer dan 1000 jaar geleden tot aan de poorten van de stad uitstrekte. De drijvende tuinen van Amiens dienden als moestuinen en hielpen om de stad te voeden. Er waren vele honderden mensen werkzaam. 250 ha zijn overgebleven van wat ooit het ‘Venetië van de groenten’ werd genoemd. Zes ‘hortillons’ (zo heten de beheerders van de moestuinen) zijn nog altijd actief met het bewerken van deze landbouwgronden. Op die manier verzekeren zij het voortbestaan van dit ecosysteem dat relatief uniek is in de wereld.

Het festival ‘Art, Ville et Paysage’, dat door het Maison de la Culture van Amiens georganiseerd wordt (het eerste dat in Frankrijk werd gebouwd) nodigt landschapsarchitecten en plastische kunstenaars uit om ter plaatse en te midden van deze drijvende tuinen kunstwerken te creëren. Voor de 7e editie verzamelde het festival 41 werken (waarvan 11 nieuwe) die men met een sloep, de fiets of te voet kan bezoeken. De werken van de jonge kunstenaars en internationale landschapsarchitecten staan stil bij de band tussen natuur en cultuur. Alle auteurs zijn jonger dan 36 jaar, want het festival ‘Art, Ville et Paysage’ wil een uitstalraam zijn voor de promotie van jonge internationale ontwerpers. De werken staan in een unieke omgeving en verkennen alle mogelijkheden.

EN BIJ ONS?

life-magazineDe vzw. Espace Européen pour la Sculpture organiseert nu al enkele jaren tentoonstellingen in het park Tournay-Solvay in Watermaal-Bosvoorde, een Brusselse gemeente in het Zoniënbos. De vzw nodigt kunstenaars uit van landen die onder de Europese Unie vallen. Sinds april stellen twee Nederlandse artiesten een echt parcours voor in het park. Dat gebeurt onder toezicht van Natalie Kovacs. Enerzijds zijn er de 14 werken van Joep van Lieshout die staan uitgestald op de grond. Anderzijds is er een monumentaal werk van Leonard Van Munster dat in het midden van een grote vijver drijft. Om eerlijk te zijn maakte de verklarende uitleg van de commissaris ons niet veel wijzer over het denkwerk achter deze tentoonstelling met de naam ‘The Invisible Hand’. Dat belet niet dat het kader gewoon verrukkelijk is, de esthetiek van de werken interessant en deze nieuwe artistieke perspectieven absoluut een bezoek waard zijn.

Langs de Belgische kust opent het kunstcentrum ‘Ten Bogaerde’ in Koksijde de deuren. Het lijkt wel een aardrijkskundig toeval, maar enkele kilometers verder vindt in Knokke het jaarlijks rendez-vous voor liefhebbers en verzamelaars plaats: ‘Art Nocturne Knocke’. Parallel hieraan is de 22e editie van ‘Sculpture Link’ vanaf 15 juni. Deze neemt de wandelaars mee langs de dijk maar ook rondom het Zegemeer. Het zou ons te ver leiden om alle werken op te sommen die nog te bezichtigen zijn, maar de kunsttriënnale Beaufort die vorig jaar in alle kustgemeenten liep, heeft sporen achtergelaten met her en der werken die zijn blijven staan.

Leuke verrassingen die u kunt proeven tijdens uw fietstochtjes. In elk geval hebben al deze moderne tentoonstellingen de verdienste dat ze de museumlogica doorbreken, want deze artistieke ervaringen kleuren buiten de lijntjes.


Estuaire
April tot oktober
Van Nantes tot Saint-Nazaire, Frankrijk
www.nantes-tourisme.com

Art, Ville et Paysage
11 juni tot 16 oktober
Amiens, Frankrijk
www.amiens-tourisme.com

The Invisible Hand
Tot 11 september
Park Tournay-Solvay
Terhulpsesteenweg 201
1170 Watermaal-Bosvoorde

Art Nocturne Knocke
Beurs voor Internationale Kunst
6 tot 15 augustus
CC Scharpoord
Meerlaan 32
La Réserve
Elizabetlaan 160
Knokke-Heist
www.artnocturneknocke.be


© Fiftyandme 2024