tori et lokita

Met de film Tori et Lokita brengen de broers Dardenne een nieuwe boodschap van hoop

De films van de broers Dardenne: je haat ze of je bent gek op ze. En toch laten ze niemand onberoerd. Dat zal niet anders zijn met hun nieuwe speelfilm, Tori et Lokita. Een persoonlijke kijk op het migratiedrama die uitkomt op 7 september.

Leestijd: 2 minuten

Geworteld in een traditie van sociale films presenteren Jean-Pierre en Luc Dardenne nu ook Tori et Lokita, een drama gebaseerd op het thema Afrikaanse migratie. Met de aangrijpende film herinneren de cineasten ons met klem aan de excessen van de hedendaagse wereld, die de mens dwingen in zichzelf te keren en barrières optrekken tussen bevolkingsgroepen. De film leverde de broers afgelopen lente de speciale jubileumprijs voor de 75e verjaardag van het Filmfestival van Cannes op.

Tori et Lokita samengevat

België, vandaag: Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu), twee Afrikaanse tieners, komen aan in ons land en proberen met hun onoverwinnelijke vriendschap de zware omstandigheden van hun verbanning te trotseren. Als slachtoffer van hekserijbeschuldigingen weet Tori dankzij haar martelaarsstatus de benodigde papieren te bemachtigen, maar Lokita blijft gevangen in een web van administratie. Terwijl ze wachten op de documenten, besluiten de Beniniaanse Tori en de Kameroense Lokita dat ze samen moeten blijven om niet ten onder te gaan.

Maar hoe kunnen de twee voor zichzelf zorgen als alle deuren onherroepelijk dicht blijven? Door toe te treden tot de ondergrondse economie, met alle risico’s van dien in een wereld waar regels overbodig zijn. Tussen ellende en criminaliteit knappen ze samen het ene klusje na het andere op – overmand door angst om de minderjarige status te verliezen die hen voorlopig nog beschermt tegen repatriëring.

Een film gewijd aan gastvrijheid

Het was de nadrukkelijke wens van de Belgische filmmakers dat de jonge acteurs niet bekend zouden zijn bij het brede publiek. Ze wilden immers geen concreet gezicht verbinden aan het dramatische heen en weer geslinger van jonge migranten tijdens hun zoektocht naar een betere wereld. De film richt zich op de valkuilen die inherent zijn aan het avontuur: smokkelaars die het leed van kinderen misbruiken, maar ook een administratie die – zacht gezegd – ondoorgrondelijk is voor wie met z’n rug tegen de muur staat. De twee tieners rest maar één schat om te delen, hun vriendschap. Gedurende de volledige film kan de kijker niet anders dan vraagtekens plaatsen bij onze maatschappij, waarin drempels talrijker zijn dan connecties tussen mensen.

Het overheersende gevoel bij het zien van de film is zonder twijfel medelijden. Beide tieners worden meegesleept in een meedogenloze wereld, die ze van repliek dienen met hun veerkracht en glimlach. Net als het geval is met de andere films van de broers, verlaat je de zaal dus niet zonder kleerscheuren. Het beklijvende thema wordt nieuw leven ingeblazen door Tori en Lokita – en met name door de anonieme kindergezichten achter hun personages, die werden opgemerkt tijdens een televisiereportage

Tori et Lokita, een film van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Met Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo en Marc Zinga. Speeltijd: 88 minuten. Vanaf 7 september in de bioscopen.


© Fiftyandme 2024