mothering sunday

‘Mothering Sunday’, een Brits liefdesverhaal

Mothering Sunday, gepresenteerd tijdens de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes, neemt ons mee terug naar het hart van Engeland in de jaren 20 van de vorige eeuw. Met een verhaal over onmogelijke liefde, gespeeld door twee jonge Engelse acteurs, Odessa Young en Josh O’Connor (The Crown).

Leestijd: 2 minuten

Na recente grote producties met veel opschudding, kan het fijn zijn om te genieten van rustigere films. Zoals deze sentimentele komedie, Mothering Sunday, in 2021 geregisseerd door Eva Husson. Een gelijknamige bewerking van de roman van Graham Swift, een romanschrijver die wordt erkend als één van de meesters van de gevoeligheid in de Engelse literatuur.

Een speciale Moederdag

Het is 1924 in Beechwood, midden op het Engelse platteland. De mooie jonge Jane Fairchild werkt als huishoudster voor de familie Niven, een familie van aristocraten. De Niven’s geven haar vrijaf om van Moederdag op zondag te genieten. Jane is een wees, maar ze maakt van deze speciale dag gebruik om Paul, de zoon van de buren en ook Jane’s minnaar, te vinden. Paul heeft al een relatie met Emma Hobnay, met wie hij binnenkort gaat trouwen.

Ik hoef niet meer te zeggen over het dilemma dat volgt. Voor zowel Jane als Paul. Een amusante liefdesbabbel die gekenmerkt wordt door de vele naaktscènes met actrices en acteurs die zichzelf volledig weggeven. Letterlijk en figuurlijk. Wie geschokt zou kunnen zijn door de vele scènes waarin de beweeglijkheid van actrice Odessa Young en Josh O’Connor, een acteur die bekend is van zijn rol als prins Charles in The Crown, naar voren komt, is gewaarschuwd!

Ook het acteerwerk van de andere partners is onberispelijk: Colin Firth en Olivia Colman zijn perfect in de (secundaire, maar essentiële) rollen van de Niven-ouders. Voor Olivia Colman “was de grootste uitdaging van mijn rol om niet de hele tijd te huilen. Maar acteren met Colin Firth was een absolute droom.”

Filmen in het midden van een pandemie

Het script voor Mothering Sunday kwam naar me toe vanuit een sterrenstelsel ver, ver weg. Ik las het script in één dag en wist dat het perfect voor me was”, legt regisseur Eva Husson uit, die al Bang Gang, een modern liefdesverhaal, en Les filles du soleil heeft gemaakt.

Een film maken is in normale tijden een hachelijk avontuur, maar hoe zit het als je hem moet maken tijdens een pandemie met quarantaines? Het begon allemaal als een eenvoudige zakelijke bijeenkomst via Zoom calls. Zoals producer Elizabeth Karlsen uitlegt “speelde iedereen mee en stemde in met de gemeenschappelijke wens om de film te maken, ondanks de moeilijkheden van die tijd.”

Het is een film die je ook kunt waarderen vanwege zijn weelderige decors en spookachtige muziek, die een welkome aanvulling vormt op de romantiek van die tijd.

In afwachting van de film die op 29 juni in de bioscopen te zien zal zijn en om te weten of Paul voor Jane of Emma zal kiezen, is de officiële trailer van Mothering Sunday hier beschikbaar

Mothering Sunday, een film van Eva Husson, 2021. 104 minuten. Met Odessa Young, Colin Firth, Josh O’Connor, Glenda Jackson, Olivia Colman.


© Fiftyandme 2024