Ontvlucht de clichés

Leestijd: 2 minuten

Kauwen is goed voor de spijsvertering, maar niet als het dingen uit het verleden betreft. Je kan de tijd die verspild wordt bij het stilstaan bij gemiste kansen veel beter investeren om kleine en de grote probleempjes uit het heden aan te pakken.

Door Elisabeth Clauss

Het verleden wordt altijd geïdealiseerd omdat het ons niet meer kan ontgoochelen. Clichés ontvluchten betekent je vrijheid vergroten om het leven te zien zoals het is. Dat blijkt veel veelzijdiger en krachtiger dan men denkt en het heeft ook meer verbeeldingskracht. En ook wanneer die realiteit niet langer mooi en strak is, maar haar eerste rimpels krijgt, blijft zij rijk aan invalshoeken. Een beetje zoals een wandeling langs de Noordzee waar de stevige bries en een luwe rugwind elkaar afwisselen op de heen- en de terugweg.

life magazine

Hoe ambitieus u ook bent om naar de andere kant van de wereld te reizen: uw koffers sleurt u altijd mee. Neen, we hebben het niet over de Samsonites, maar wel over die andere: degene die we van onze ouders hebben meegekregen – kiemen van een nakende zenuwinzinking incluis – en die we onbewust al in de erfenis van onze kinderen hadden opgenomen, nog voor het verlangen om ons voor te planten in ons was opgekomen. Gezinstrouw, loyauteit tussen vrienden, de werkgerelateerde complexen (die doorgaans slechts weinig of geen impact hebben op de anderen): we denken al die problemen aan te pakken door op een vliegtuig te stappen, terwijl de enige ontduiking die ons dagelijks leven echt kan veranderen die van de belastingen is. Al de rest is een kwestie van lichtheid.

Openbloeien is losgooien. Neen, niet de trossen, maar alles wat men beu is. Zélfs als we dan door een schuldgevoel worden gekweld, want het helpt om sneller vooruit te komen. Als we aan het slot een dankwoord willen oogsten, is het belangrijk dat we lang genoeg stilstaan bij momenten die een nieuwe start kunnen betekenen. Een nieuwe start voor ons lichaam of de aanloop naar een diepgaand gesprek: het mooiste ligt voor ons. Want op reis gaan is altijd een beetje sterven, maar ook altijd een beetje rijper worden.


 


© Fiftyandme 2024