podcast

Een pleidooi voor de podcast, misschien wel de beste tijdsinvestering die er is

Podcasts zijn booming. Wil je er het ook proberen maar geen idee waar te beginnen? Hoe luisteren mensen ernaar, en wanneer? Een klein pleidooi vertelt het je.

Leestijd: 2 minuten

Wat is een podcast?

Strijken wordt je nieuwe hobby, want dat is het moment om ongestoord een podcast te luisteren. Een podcast is namelijk een audiobestandje dat je op je gsm, op je computer of iPad kunt beluisteren. Je kunt aanzetten wanneer je het zelf wil horen; tijdens het strijken, maar ook in de trein, op de fiets of tijdens het kuisen.

Een podcast luisteren kan op verschillende manieren. Een iPhone heeft automatisch een Podcasts-app erop staan (een paars icoontje genaamd ‘Podcasts‘). Een Android-gsm kan een soortgelijke app downloaden via de Google Play Store. Ook Spotify staat bol van de podcast-shows, een app die je in principe op alle gsm’s kunt downloaden.

Over haast ieder onderwerp is wel een podcast te vinden, zowel in het Nederlands als in een andere taal. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je eens rondkijken in de podcast-directories van de podcast-app. Die stellen bijvoorbeeld een top 10 van ‘beste’ podcasts voor. Maar let wel: vaak zetten de apps de door het platform aangekochte podcasts bovenaan. Rondvragen wat anderen beluisteren is dat misschien nog wel een beter idee.

1. Verwantschap met andere liefhebbers

Dat brengt dit artikel op het eerste punt van het pleidooi: je begint te bonden met andere podcastluisteraars. Je kunt praten over welke lessen jullie hebben gehaald uit een van de afleveringen, maar ook weer over de echte aanraders voor de ander. Geen smalltalk meer over het weer van vandaag, maar of jullie de nieuwe aflevering van Rabbit Hole al hebben beluisterd.

2. Podcasts zijn een goede vervanging van social media

Podcasts vervangen de bezigheid met onze gsm. Echter ben je nu bezig met educatieve dingen, het beter begrijpen van de wereld en het dingen leren in plaats van eindeloos scrollen en twintig keer dezelfde foto bekijken.

3. Ze zijn educatief op een leuke manier

Dankzij podcasts leer je dat het hoogste gebouw van Europa in Londen staat (The Shard). Of dat bleekselderij negatieve calorieën bevat (het kost meer calorieën om een stuk selderij te verteren dan dat je eet). Of dat Brussel samen met Washington D.C. het grootste aantal diplomaten en internationale perscorrespondenten in de wereld heeft. Of hoe je een eigen bedrijf opzet. Onderwerpen te over; digitale marketing, geschiedenis, politiek, zakendoen en psychologie… en dat op een uiterst interessant een vaak vrolijke manier verteld.

4. Er bestaan geen saaie klusjes meer

De gemiddelde podcast duurt tussen de 30 en 60 minuten. Tijd waarvan je nu misschien denkt die nuttiger te kunnen besteden. Maar dat is ‘t hem juist: je kunt in de keuken, tijdens een lange wandeling of gewoon tijdens het huishouden een goed verhaal luisteren of je algemene kennis bijspijkeren zonder ergens naar je hoeven kijken. Klusjes in en rond het huis die normaal saai zijn, zullen dat nu plots niet meer zijn.

Onze 3 podcasttips:

1. Dolly Parton's America | Jad Abumrad, gastheer van de beroemde wetenschapspodcast Radiolab, stortte zich op het fenomeen Dolly Parton toen hij via zijn vader de mogelijkheid kreeg haar te interviewen. Er bleek zo veel over haar te vertellen, dat hij er een negendelige podcast van maakte.
2. Rabbit Hole | In de podcast Rabbit Hole probeert The New York Times-journalist Kevin Roose inzicht te krijgen in de door het internet gevoede radicalisering, en Cain is zijn case study.
3. Fashion No Filter | Modejournalisten Camille Charriere en Monica Ainley geven je een unieke behind the scenes van de mode-industrie.

Dolly Parton’s America is te beluisteren via Apple Podcasts en Spotify.

Rabbit Hole is te beluisteren via hun website of Spotify.

Fashion no Filter is te beluisteren via Apple Podcasts en Spotify.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024