cultuuraanbod najaar

Wat te doen? Het beste uit het Belgisch cultuuraanbod van het najaar 2023

Je kan weer alle kanten uit met het cultuuraanbod voor dit najaar. Wij lijsten de markantste blikvangers voor je op.

Leestijd: 7 minuten

Mode

Jouw mening telt!

Zie jij mode als een instrument om je ergens tegen af te zetten of je er net mee te associëren? Volg jij de mode op de voet en denk je na over thema’s als duurzaamheid, overconsumptie, uitbuiting, bodyshaming en uitsluiting?

Of misschien ben jij iemand die gewoon van mooie kleding houdt. Het Hasseltse Modemuseum doet alleszins graag een beroep op jou om je mening te kennen over kleding uit voorbije tijden, (de expo zoekt ook naar de reden achter de huidige liefde voor alles wat vintage en tweedehands is), maar ook over moderne trends zoals transparante jurken, crop tops, truien en broeken met gaten, mantels uit bont en dierenhuid en kledingstukken met opvallende logo’s.

Kortom, het Modemuseum legt de link tussen een 80-tal recent verworven collectiestukken en actuele thema’s zoals Me-Too, Black Lives Matter en de impact van sociale media. De evaluatie gebeurt aan de hand van vier centrale thema’s: plezier, nostalgie, verzet en eerlijkheid. Niet enkel illustere designerstukken vormen hiervoor de gespreksstof, ook anonieme pareltjes worden getoond. Een dialoog voeren doe je echter niet alleen. Daarvoor werd een focusgroep samengesteld met een tiental jongeren. Hun input wordt via video getoond. Maar ook jij krijgt als bezoeker de kans om vragen te beantwoorden via een audiogids. Zo wordt gepeild naar jouw standpunt en neem je actief deel aan het debat.

We Need to Talk about Fashion, tot 18 februari in het Modemuseum in Hasselt. modemuseumhasselt.be

Mode

Transparantie

Yves Saint Laurent behoort zeker tot een van ’s werelds meest creatieve ontwerpers. Denk maar aan zijn succesvolle ontwerpen als het broekpak, de tricotjurken geïnspireerd op Mondriaan of de beatnik look. Zijn hele carrière streefde hij ernaar om het figuur van de vrouw optimaal vorm te geven. Ze was herkenbaar aan haar slanke silhouet, verzorgde make-up en kleding die vaak ontleend werd aan de mannelijke garderobe, met toch altijd een hoogst vrouwelijke uitstraling. YSL creëerde ook outfits die spelen met transparantie, uitsnijdingen en drapages, maakte openingen als vensters op het lichaam en kleedde de vrouw in lichte en transparante stoffen: kant, tule, mousseline, organza… Pailletten, linten en veren gebruikte hij voor een meer mysterieuze sensualiteit.

Net over dat alles loopt in het Noord-Franse Calais de expo Transparences. Je kan er creaties, accessoires, tekeningen, foto’s en video’s bewonderen uit het woelige tijdperk van de seksuele revolutie. Een buitenkans om je helemaal in te leven in de figuur en de filosofie van de ontwerper.

Yves Saint Laurent, Transparences, tot 12 november in Cité de la Dentelle et de la Mode in Calais. cite-dentelle.fr

page46image50375840

Smoking geshowd door Danielle Luquet de Saint Germain, collectie haute couture L/Z 1968. Foto Peter Caine © Yves Saint Laurent.

Fotografie

Heel dichtbij

‘Als je vindt dat je foto’s niet goed genoeg zijn, sta je niet dicht genoeg bij je onderwerp.’ (Robert Kapa, stichter van Magnum).

Hangar Art brengt met de nieuwe reeks Close Enough, New Perspectives het werk van twaalf vrouwelijke Magnum-fotografen samen, die letterlijk de wijze raad van Kapa in praktijk bren- gen. Ze staan namelijk heel dicht bij hun onderwerp en herdefiniëren zo Kapa’s idee: van ruim- telijke naar menselijke nabijheid.

Wij waren geïntrigeerd door het werk van Sabiha Çimen (°1986), een autodidactische fotogra- fe die zich voornamelijk richt op islamitische cultuur, portretten en stillevens. Ze brengt graag het leven van jonge Turkse islamitische vrouwen in beeld en probeert hun zo meer exposure te geven omdat ze vindt dat ze ondervertegenwoordigd zijn in de fotografie. Sabiha haalde met haar werk al de pagina’s van The New York Times en Vogue.

Close Enough, New Perspectives from 12 Women Photographers of Magnum, tot 16 december in Hangar Photo Art Center in Brussel. hangar.art

A plane files low over students riding a train at a funfair over the weekend. Istanbul, 2018. © Sabiha Çimen, Magnum Photos.

Tuin & deco

De Schotse toer op

Met 240 streng geselecteerde exposanten en meer dan 20.000 bezoekers zijn De Tuindagen ook op Europees niveau een begrip geworden voor liefhebbers van planten, bloemen, decoratie en antiek voor huis en tuin. Muziek, kinderanimatie, workshops en culinaire streekproducten maken het aanbod compleet.

Traditioneel staat elke editie in het teken van een bepaald thema. Dit najaar wordt gekozen voor de onvergetelijke magie van de Schotse Hooglanden en wordt het geheel opgesmukt met doedelzakspelers, Schotse dansers en een vleugje (of meer) Schotse whisky die je ter plaatse kan komen uitproberen. Voor wie op zoek is naar bijkomend avontuur en competitie, en zijn/haar kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen wil testen, zijn er demonstraties van de legendarische Highland Games. Trek dus je kilt aan, zet je Schotse hoed op en geniet van deze very special edition.

Op 6, 7 en 8 oktober in het Park van Beervelde (Oost-Vlaanderen). parkvanbeervelde.be

© Pers

Europalia, Georgië

Niet alleen mannen met snorren

Als 25e gastland koos Europalia eensgezind voor de rijke cultuur van Georgië, een vrouwvriendelijk land op het kruispunt van verschillende beschavingen, met toch een opvallende eigen identiteit.

Gastvrijheid is een bekoorlijk aspect van Georgië, dat eveneens de oudste wijncultuur ter wereld opeist. Die wijntraditie gaat gepaard met een geritualiseerde eetcultuur die integraal deel uitmaakt van het erfgoed. De ongeziene culturele rijkdom ervan wordt gedurende vier maanden breed uitgesmeerd over het hele land, waarbij diverse disciplines aan bod komen: traditionele polyfonie, dansen, geschiedenis, schilderkunst, performances, concerten, film, dans en theater.

Bozar mag de aftrap geven met een indrukwekkende expo De avant-garde in Georgië (1900-1936). Na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit. Tijdens een kort maar fascinerend intermezzo – abrupt afgebroken door de Sovjetinval in 1921 – ontwikkelde zich een overvloedige en inspirerende avant-garde. De kunstenaars ontmoetten elkaar vooral in tavernes en cafés en organiseerden er multidisciplinaire evenementen met nieuwe artistieke expressies. De samenwerkingen mondden uit in een mix tussen Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden. Uiteenlopende bewegingen (futurisme, dadaïsme, expressionisme, kubisme…) bestonden er naast elkaar in een nooit vertoonde creatieve onstuimigheid.

Europalia Georgië, tot 14 januari 2024 op diverse locaties in België. www.europalia.eu

Niko Pirosmani, The feast of four citizens © National Museum of Georgia.

Mix

Kleding dragen

Schaarbeek onderzoekt, met de expo Dressing, wat de betekenis is van een kledingstuk te dragen. Aan de hand van het werk van zo’n vijftien hedendaagse kunstenaars – in dialoog met de kunstwerken van de gemeentelijke collectie (19e en 20e eeuw) – nodigt de tentoonstelling uit om stil te staan bij de zintuiglijkheid van het kleden en de interactie tussen lichaam, kledingstuk en kunstwerk. Met op doek geschilderde of getatoeëerde kleding, genderspecifiek/neutraal, officiële tenues, kleding in familie- of vriendenkring of verloren in de menigte, belicht deze expo de kunstwerken telkens vanuit een verrassende invalshoek. De focus ligt op het kledingstuk, een element dat vaak bijkomstig of haast onzichtbaar is.

page48image50828544

Cornelius Annor Madwendwen copyright of the artist, courtesy of Maruani Mercier gallery, Belgium. © Pers.

Dressing, tot 26 november in het Maison des Arts, Haachtsesteenweg 147, Schaarbeek. lamaisondesarts.be

Multidisciplinair

Tussen kunst en taal

De Franse kunstenaar Jean Jullien draagt vele petjes. Zijn werk omvat onder meer schilderkunst, fotografie, video, kostuumontwerp, grafiek en design. Met zijn tekeningen en video’s die hij specifiek creëert voor zijn Instagram-account, telt hij momenteel zowat 1,2 miljoen volgers. In het MIMA mag hij nu zijn eerste Europese museale expo presenteren met, naast recente schilderijen, ook geschilderde commentaren die hij rechtstreeks op de muren van het museum aanbrengt. Met veel empathie schetst Jullien de westerse mens van de 21e eeuw, die worstelt met het alledaagse leven. De stijl van zijn tekeningen en schilderijen laat hem toe om snel het komische van een situatie, personage of gebaar in beeld te brengen. Met snelle penseelstreken en suggestieve kleuren onthullen de schilderijen van Jean Jullien een diep gevoel van intimiteit. Het formaat van de figuren geeft de landschappen ook een soms grandioze dimensie, waarbij de omgeving de mens lijkt te overheersen.

Studiolo – Jean Jullien, tot 31 december in het MIMA in Sint-Jans-Molenbeek. mimamuseum.eu

Jean Jullien, Studiolo. © Pers.

Schilderkunst

Op roze wolken

Een lovenswaardig initiatief van deze Brusselse galerij die zes getalenteerde kunstenaars in de kijker zet met werken die stuk voor stuk de kleur roze centraal stellen, symbool van vrouwelijkheid, lieflijkheid, tederheid en romantiek, maar bovenal van optimisme voor een wolkeloze toekomst voor kankerpatiënten. Kortom, kunst als motor van hoop op genezing. De galerie gebruikt de schilderijen en tekeningen om het gesprek over en het begrip voor deze ziekte – die helaas nog veel te veel vrouwen treft – aan te moedigen. Mede daarom wordt 10% van de opbrengst van elk werk gedoneerd aan twee onderzoeksprogramma’s: ‘De wolken achterna’ (immunotherapie) en ‘De onzichtbaarheidsmantel’ (antilichaam-drugsconjugaten). Wij waren gecharmeerd door het werk van Marie Rosen en niet alleen omdat ze toevallig de kleur in haar familienaam voert.

Rose, tot 28 oktober in Galerie Aliénor Prouvost in Brussel. alienorprouvost.com

Marie Rosen, zonder titel. Olieverf op paneel. © Pers.

Fotografie

Het leven zoals het is

Een kudde olifanten die zich lijken op te maken voor Parijs 2024, een neushoorn die in een apocalyptisch beeld wild op je afstormt, een staatsieportret van de leeuw, koning der dieren… In deze expo, met meer dan 60 haarscherpe zwart-witbeelden genomen in de Afrikaanse nationale parken waar de dieren nog vrij rondlopen, toont Hasselblad-meester Jones het unieke karakter van dieren in het wild. ‘Voor mij is de absolute vrijheid van het dier essentieel. Daarom wordt geen enkel dier in mijn serie door mensen gevoerd, leeft het niet in een privéreservaat noch wordt het onderworpen aan enige vorm van gevangenschap.’

Tom D. Jones, True Wildlife, tot 12 november in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. fotoknokke-heist.be

Tom D. Jones, Speed Walking. © Pers.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Tom D. Jones, Apocalypse


© Fiftyandme 2024