September, een nieuwe start?

U verlangt terug naar de schoolbanken? En als u nu eens opnieuw zou gaan studeren, gewoon… voor de fun? Want het is nooit te laat om bij te leren, een nieuwe taal te ontdekken, zich te specialiseren, of een nieuwe roeping te volgen.

Leestijd: 4 minuten

Magali Duqué

Wat als september nu eens in het teken zou staan van een nieuw begin, het verwezenlijken van een kinderdroom, het opnieuw aanknopen met projecten die onder druk van allerlei verplichtingen in de wacht waren gezet? We begeleiden u bij de eerste stappen.

BACK TO (OLD) SCHOOL

‘Maar meisje toch: tekenen, dat is toch geen beroep!’ U hoort het uw mama nog zeggen toen ze zich lang geleden zorgen maakte over uw toekomst. En dus ging u rechten studeren omdat uw papa dat graag wilde. En daarna kreeg u drie mooie kinderen. En vlogen de jaren voorbij…

Een cliché? Welja, want u had wel degelijk talent!

WIST U… 

dat er almaar meer belangstelling is voor cursussen, ateliers en seminaries voor seniores in onze contreien? Het aantal mogelijkheden is oneindig. Sterker: het groeit nog met de dag en wordt almaar completer en gevarieerder! En wie weet: misschien maakt u er wel nieuwe vrienden? Er is immers wat wils voor alle smaken (en leeftijden)! Zodat het moeilijkste uiteindelijk… de keuze is!

UNIVERSITAIRE LEERSCHOOL

Neen, de universiteit is er niet enkel voor jonge bachelors. Tegenwoordig loop je er steeds meer grijzende studenten tegen het lijf. De grote universiteiten van het land bieden namelijk – tot onze grote vreugde – lessen aan voor seniores en dit à la carte.

Aan de Universiteiten voor de Derde Leeftijd (ook wel Universiteiten voor Alle Leeftijden genoemd) kunt u uw leergierigheid botvieren tijdens uw vrije tijd. De vzw Uitstraling Permanente Vorming (UPV) is een vormingsinstelling van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gespecialiseerd in wetenschapspopularisering. U vindt er een brede waaier aan educatieve vrijetijdsactiviteiten op het vlak van cultuur en wetenschap. De Universitaire Dinsdag Lezingen zijn een initiatief van de Katholieke Universiteit Brussel (KUB) binnen de groep Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Alle leeftijden kunnen er terecht voor lezingen over uiteenlopende thema’s: maatschappelijk, historisch, literair, filosofisch, enz. Hasselt heeft zijn eigen Seniorenuniversiteit met vanaf eind september vrijwel wekelijks een lezing. Brugge heeft de Universiteit voor de Derde Leeftijd. Het organiseert een reeks voordrachten met sprekers uit de universitaire, culturele, sociale, politieke of journalistieke wereld. Het aanbod strekt zich uit over heel wat verschillende domeinen, zoals kunst, ethiek, filosofie, muziek, film, geschiedenis, actuele thema’s en maatschappelijke stromingen, economie, geneeskunde, technologie, media, enz.

life-magazineHet aanbod is dus ruim en streeft hetzelfde doel na: een vlotte toegang creëren tot leren en het helpen invullen van een persoonlijk verlangen. Dat alles op een plek waar het aangenaam toeven is.

Naar verluidt telt Franstalig België om en bij de 30.000 studenten ‘van alle leeftijden’. Wellicht zijn die cijfers vergelijkbaar voor Vlaanderen. Al deze senioren/studenten zijn tussen de 50 en de 99 jaar oud. De populairste richtingen? Kunstgeschiedenis, geopolitiek, filosofie, informatica of levende talen (met veel belangstelling voor Italiaans en Spaans). Naast de vele honderden lesmogelijkheden kunnen deze seniores ook voordrachten bijwonen, ateliers volgen (tekenen, schrijven…), actief sporten (zwemmen, nordic walking, badminton…), en deelnemen aan excursies, bezoeken en reizen. Geef toe: dit is veel leuker en spannender dan thuis te zitten koekeloeren van achter de plantenbakken met de geraniums en de sanseveria’s…

REIZEN OM TE LEREN

U houdt van geschiedenis, kunst en cultuur? Dan zijn culturele reizen helemaal uw ding. Op het programma: verrijkende ontdekkingen en dit zowel qua architectuur als op menselijk vlak. Dit jaar nemen ervaren toergidsen u mee naar Luxemburg, Zuid-India, Rome, Krakow, in de Balkan en naar Oostenrijk. Voor een ‘andere manier van reizen’.

Heel wat organisaties gaan zelfs nog verder en beloven een nieuwe taal terwijl u de wereld doorkruist. AILS biedt taalcursussen aan voor 45-plussers met aangepaste vrije tijd/bezoeken en zeer verzorgd logies in Italië, Mexico, De USA, Canada, Equator, enz. ESL, en in het bijzonder het programma Club 50+, is dan weer gespecialiseerd in taalverblijven in O.V.. Wil u liever een taalbad bij een bepaalde professor? Activa biedt keuze uit liefst 34 bestemmingen. Een wereld van mogelijkheden, dus.

OPLEIDING THUIS  

U kunt zich niet verplaatsen? De scholen en universiteiten in uw regio lossen uw wensen niet in? Dan is het vandaag dankzij de nieuwe technologieën heel makkelijk om de lessen… thuis te volgen. Aan de Open Universiteit zijn er heel wat multimediamogelijkheden en dit ongeacht uw woonplaats en beschikbare tijd. Dit afstandsonderwijs – soms met diploma, soms niet – bestrijkt alle domeinen zodat u uw dorst naar kennis kunt lessen.  

 

NUTTIGE LINKS (bron: Seniorennet.be)

Uitstraling Permanente Vorming vzw – Gespecialiseerde vormingsinstelling voor wetenschapspopularisering
Waversesteenweg 1077, 1160 Brussel – T. 02/629 27 50

Universiteit Derde Leeftijd – Brussel
Stormstraat 2, Erasmusgebouw, 1000 Brussel – T. 02/609 37 37

vzw De Derde Leeftijd Antwerpen
Mechelsesteenweg 8, 2000 Antwerpen – T. 03/232 37 25

Universiteit Derde Leeftijd – Brugge 

Blinde Ezelstraat 2, 8000 Brugge – T. 050/44 82 40

Universiteit Derde Leeftijd – Kortrijk
Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk – T. 056/24 61 84

Universiteit Gent – Wetenschappelijke nascholing
Secretariaat Sint-Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent – T. 09/264 30 67

Limburgs Universitair Centrum – Wetenschappelijke Leergangen voor Senioren
Universitaire Campus – gebouw D, 3590 Diepenbeek – T. 011/26 81 11

Universiteit Derde Leeftijd – Leuven
016/23 26 06 of 016.23 02 72

Universiteit Derde Leeftijd – Roeselare
Stationsdreef 16, 8800 Roeselare – T. 051/20 24 45

Open Universiteit
https://www.ou.nl/web/studiecentra/vlaanderen

 


© Fiftyandme 2023