Terrasjesweer! De beste restaurants met terras van heel België

Leestijd: 6 minuten

Weer of geen weer, een Belg houdt van lekker eten. Op restaurant, maar als het even kan ook op een zonnig terras. We trokken voor u op parasoltour.

 Door Sandrine Mossiat

karme-life-magazine

Karmeliet

Ons land geniet geen topreputatie voor wat betreft het aantal uren zonneschijn, laat staan voor tropische temperaturen. De Belg geniet dan extra wanneer hij zich in de meest bescheiden zonnestraal kan koesteren, het dekzeil ontrollen en in de tuin te eten. Welnu, het zij zo. Ook omdat zij dit genot al te zelden ervaren, ontwikkelden zij zich tot experten op het vlak van tuinmeubilair. Belgische designers en fabrikanten zijn meesters in het spelen met lijnen en materialen. Zij behoren dan ook niet toevallig tot de wereldleiders op het vlak van outdoor meubilair.

In tegenstelling tot Parijs, dat er het hele jaar door een sport van maakt om zijn publiek naar open en verwarmde terrassen te lokken, is het bij ons wachten tot het mooie weer aanbreekt om de tuinen en de stoepterrassen van onze bars, cafés, snacks en restaurants op te zoeken. Hun eigenaars zetten dat groene accent trouwens graag in de verf met kleurrijke lokborden.

Keuze zat

Klassiek of modern? Nieuwste hype of tijdloos instituut? Stad of platteland? Gastronomisch of bistronomisch? Uitgebreid of diëtistisch? Vlaanderen, Brussel of Wallonië? Er is voor elk wat wils, want ons land bulkt van de kwaliteitszaken. De gastronomische restaurants buiten de hoofdstad zijn een leuke escapade op dagen dat het niet “op 5 minuten aankomt” en in tegenstelling tot de Brusselse etablissementen openen de meeste er in het weekend. Ook daar dient met andere woorden een onderscheid gemaakt tussen het sympathieke terras waar je ’s middags met de collega’s snel iets eet en de prestigieuze tafel waar de belangrijke evenementen worden gevierd.

Arabelle Meirlain in Marchin is een van vele “plattelandsrestaurants” met een bijzonder rustgevende aanblik. De sterrenchef creëert er intuïtieve en dichterlijke gerechten die “de buik niet overbelasten”. Bouchon et l’Assiette in Zinnik is een restaurant waar de rustige sfeer uitnodigt om lang te genieten van het kleurrijk en creatief palet dat door de chef wordt samengesteld. Gasthof Halifax aan de Leie viert dit jaar zijn 50e verjaardag en is een echt instituut in Oost-Vlaanderen. Het is bekend van zijn terras aan het water, maar ook van zijn heerlijke Frans/Belgische keuken.

Meer casual is de Brasserie Mariadal in Zaventem. Zij kijkt uit over een meer en beschikt over een speelterrein voor kinderen – best handig om de kleintjes bezig te houden terwijl de groten smullen van de schelpdierenbanket en een glas witte wijn.

Wie van groen aan het water houdt, komt aan zijn trekken in Au Grand Forestier in Watermaal-Bosvoorde. Dit nieuw restaurant van de gebroeders Niels (Au Vieux Saint Martin, Canterbury, La Marie-Joseph) kiest voor een mooi lederen meubilair op een verwarmd terras met zicht op de Mellaerts Vijvers. De keuken draait er van ’s middags tot 23 uur continu op volle toeren.

terrasse-Arabelle1-life-magazine

Arabelle Meirlaen

In de Brasserie Vinois in Deurle wordt de sfeer mee bepaald door de zomerse avondverlichting. Niettemin houdt dit huis nog meer troeven achter de hand: er is de Belgisch/Franse brasseriekaart met heel wat mediterrane gerechten en er is ook – zoals dat momenteel de mode is – de unieke ginbar.

Tijdloos lekker

Wanneer het over mode gaat, zoeken de mensen graag een van de nieuwkomers op; een restaurant dat net de deuren heeft geopend. In Brussel komen we zo onder meer uit bij Brugmann waar het terras uitkijkt over een parkje aan de achterkant van de gelijknamige verkeersader die Sint-Gillis en Elsene, Vorst en Ukkel van elkaar scheidt.

Ook trendy en stedelijke terrassen of stoepen (maar dan goed beschermd tegen het drukke autoverkeer) kunnen sympathiek zijn, zoals dat van Smets, de concept store die bekendstaat voor zijn hipster en fashionista profiel, maar ook voor zijn prachtig restaurant Bowery. Idem Chez Montaigne in Elsene dat al langer gereputeerd is voor zijn fijne producten en zijn lichte, hedendaagse restauratie.

Qua bekendheid is het evident dat Geert Van Hecke de lat zeer hoog legde toen de driesterrenchef van de Karmeliet in Brugge zijn Refter opende. Een concept dat ook Gaspar zich toe-eigende (met als ondertitel Bistro urbain) en waar de beste Belgische streekproducten en andere uitmuntende gerechten tegen een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding worden aangeboden. Ook bij Bouchery ligt de nadruk op lokaal en bio. De tiptopgerechten zijn helemaal mee met de tijd en worden geserveerd op een van de aangenaamste terrassen van de hoofdstad. We hadden trouwens hetzelfde kunnen zeggen over Rouge Tomate dat – als een pionier op dit vlak – ook de diëtetiek hoog in het vaandel voert.

Ook bekendheid is een keuzecriterium om een restaurant te kiezen en die leidt ons met de ogen dicht naar de Ventre-Saint-Gris in Ukkel waar keuze is uit diverse en afwisselende menu’s. Ook eerlijkheid en uitbundigheid zijn van tel en dat brengt ons naar de Lemonnier in Lavaux-Saint-Anne, waar niet alleen de keuken van vader en zoon Martin blijft verleiden, maar ook de tuin die uitgeeft op een kleine moestuin, een serre en een tuintje met aromatische kruiden.

Want dat is het voordeel van deze tophuizen: alles is er op maat uitgewerkt. Het is dan ook geen toeval dat het collectief van Waalse chefs van Génération W zo veel lof krijgt. Hun tafels lonen inderdaad de moeite en dat geldt zeker voor het sterren- en karakterrestaurant Coq aux Champs in de provincie Luik. Voor wie naar Henegouwen trekt, is het terras van de Prieuré-Saint-Géry de aanrader. U kunt er het niet alleen het bord van Vincent Gardinal proeven, dat 17/20 scoorde in Gault&Millau, maar ook de charme van de herberg die gerenommeerd is als een liefdesnestje voor het weekend. Hoe dan ook: dit is slechts een kleine greep uit het royale Belgische aanbod van plekken en restaurants waar men ook volop van de buitenlucht kan genieten.

Rouge tomate
Au grand forestier
Lemmonier
Karmeliet

Gebruiksaanwijzing

Omdat ze overrompeld worden zodra de temperatuur stijgt, vragen de buitentafels vaak om een reservatie. Denk daar dus aan indien u graag buiten luncht. Op de reservatiewebsite www.lafourchette.be kunt u heel wat selectiecriteria ingeven (plaatsbepaling per wijk, type voeding, sfeer, prijs, quoteringen). U kunt er trouwens in realtime de beschikbaarheid zien. Verder vindt u op deze site vaak interessante promoties of prijskortingen.  Van gedacht veranderd? Wees dan zo hoffelijk om de restaurateur te verwittigen en uw reservatie te annuleren, zodat hij uw tafel niet nodeloos blokkeert.
Opgelet: 2 of 3 glaasjes rosé, dat loopt vlot binnen als je in een gesprek met vrienden wordt meegezogen. Vergeet niet om uzelf te beschermen tegen de zon. Ook al schijnt die niet hard: voorzie toch altijd een goede zonnecrème met een hoge factor, een kwaliteitszonnebril voor de ogen, een hoed of ander hoofddeksel, mouwen op de schouders, een sjaaltje voor de nek… Zodat u een zonnesteek vermijdt. En nu we toch bezig zijn: neem ook iets mee tegen de muggen voor ’s avonds.


In Vlaanderen

Bistro Refter
Molenmeers 2, 8000 Brugge
Tel.: 050/33.82.59 – www.dekarmeliet.be
Zondag en maandag gesloten

Brasserie Mariadal
Kouterweg 2, 1930 Zaventem
Tel.: 02/720.59.30 – www.brasseriemariadal.be
Open 7/7

Brasserie Vinois
Philippe de Denterghemlaan 31, 9831 Deurle
Tel.: 09/282.70.18 – www.brasserie-vinois.com
Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag

Halifax
Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze
Tel.: 09/282.31.02 – www.gasthofhalifax.be
Open 7/7

In Brussel

 Au Grand Forestier
Woudmeesterlaan 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde
Tel.: 02/672.57.79 – www.augrandforestier.be
Zondag gesloten

Bouchery
Alsembergsesteenweg 812a, 1180 Ukkel
Tel.: 02/332.37.74 – www.bouchery-restaurant.be
Gesloten elke middag en op zondag

Brugmann
Brugmannlaan 52-54, 1060 Sint-Gillis
Tel.: 02/880.55.54 – www.brugmann.com
Maandag gesloten

Chez Montaigne
George Brugmannplein 27, 1050 Bruxelles
Tel.: 02/345.65.23 – www.chezmontaigne.com
Maandag gesloten

Gaspar
Franz Merjaystraat 165, 1050 Elsene
Tel.: 02/344.37.12 – www.gaspar-bistrot.com
Zondag en maandag gesloten

Rouge Tomate
Louizalaan 190, 1050 Elsene
Tel.: 02/647.70.44 – www.rougetomate.com
Zaterdagmiddag en zondag gesloten

Ventre Saint-Gris
Diepestraat 10, 1180 Ukkel
Tel.: 02/375.27.55 – www.ventresaintgris.com
Maandag gesloten

In Wallonië

Arabelle Meirlaen
Chemin de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin
Tel.: 085/25.55.55 – www.arabelle.be
Gesloten op zondagavond, maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag

Le Bouchon et l’Assiette
Chaussée de Saussois 5A, 7060 Soignies (Zinnik)
Tel.: 067/33.18.14 – www.bouchonetlassiette.com
Gesloten op woensdag en maandag-, dinsdag- en zondagavond

Le Coq aux Champs
Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot
Tel.: 085/51.20.14 – www.lecoqauchamps.be
Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Lemonnier
Rue Baronne Lemonnier 82, 5580 Lavaux-Saint-Anne
Tel.: 084/38.88.33 – www.lemonnier.be
Gesloten op dinsdag en woensdag

Prieuré Saint-Géry
Rue Lambot 9, 6500 Solre-Saint-Géry
Tel.: 071/58.97.00 – www.prieurestgery.be
Gesloten op maandag en dinsdag, en op donderdag- en zaterdagmiddag


© Fiftyandme 2024