Zeg het met kleur!

Leestijd: 4 minuten

De winter is niet meteen de meest opwindende periode van het jaar. Vandaar onze keuze voor dit bijzonder kleurrijk aanbod dat eventuele tekorten zal aanvullen.

Door Sybille Wallemacq

Zowel in de hoofdstad als in Antwerpen, Gent en Louvain-la-Neuve is er keuze uit heel wat grote (en ook minder grote, maar daarom niet minder interessante) namen uit de Belgische kunstgeschiedenis: Magritte, die in dit jaar 2017 een must blijft; Angel Vergara die het boegbeeld is van de ‘9e biennale d’art public d’Ottignies Louvain-La-Neuve’ en ook Pierre Alechinsky die tot de verbeelding spreekt van de kinderlijke geest in Elsene.

Magritte, Broodthaers & De Hedendaagse Kunst

2017 is het huldejaar van Magritte 2017, want het staat stil bij de 50e verjaardag van het overlijden van deze kunstenaar. De tentoonstelling Magritte, Broodthaers & de Hedendaagse Kunst brengt hulde aan het erfgoed van Magritte door middel van een dialoog tussen zijn originele werken en herinterpretaties van moderne en hedendaagse kunstenaars. Van Marcel Broodthaers tot Andy Warhol en de meest hedendaagse artistieke expressies. Noteer de terugkeer van het ‘Verraad’ op Belgische bodem (‘Ceci n’est pas une pipe’…, dat figuurlijk gesproken onder meer Keith Haring en Sean Landers inspireerde) en het feit dat deze expo 7/7 open is teneinde de toestroom van kijkers ietwat te kanaliseren.

photo affiche exposition magritte

Van 13 oktober tot 18 februari
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Koningsstraat, Brussel
www.fine-arts-museum.be

HOP!

Het museum in Elsene, dat in 2018 de deuren zal sluiten voor een ingrijpende uitbreiding, verwelkomt de kinderen (van 6 tot 12 jaar) op een tentoonstelling die in het teken staat van beweging. De expo werd uitgewerkt in samenwerking met ‘Patrimoine à roulettes’ (vzw die aandacht vraagt voor het cultuurpatrimonium en voor de vernieuwende aanpak in dit domein) en toont een 20-tal werken uit de vaste collectie van het museum. Deze dialogeren twee per twee met elkaar en nodigen de kinderen uit om op een leuke en intuïtieve manier stil te staan bij het thema beweging. De werken worden voorgesteld op maat van de kinderen terwijl ook de ouders een nieuwe kijk op de kunst wordt geboden. Dit soort 100% kids expo is een primeur voor een Brussels museum.

photo tableau exposition hop

Van 19 oktober tot 4 februari
Museum van Elsene
Jean Van Volsemstraat 71 – 1050 Elsene
www.museumvanelsene.irisnet.be


© Fiftyandme 2023