stevig wandelen

Wil je fitter worden? Dan is stevig wandelen vaak effectiever dan hardlopen

Als je wat wil afvallen hoef je echt niet de longen uit je lijf te rennen. Wandelen is namelijk vaak effectiever dan joggen  – maar dat zit wel wat ingewikkelder dan je waarschijnlijk denkt.

Leestijd: 2 minuten

Hoeveel moet je dan wandelen?

Wil je gewicht verliezen door stevig te wandelen, dan zou je minstens drie keer per week één uur (of langer) op een goed tempo van 6 à 8 km per uur moeten stappen. Je hartslag zou daarbij tussen de 135 en 160 slagen per minuut moeten liggen. Op die manier zou je – nog afhankelijk van onder meer lengte, gewicht en conditie – ongeveer 250 calorieën per keer verbranden. Één zo’n sessie staat ongeveer gelijk aan één keer 25 minuten joggen.

Hardlopen vs. wandelen

Wat gebeurt er bij zo’n flinke jog-sessie? Je wordt vaak hongerig. Zo toont een Amerikaanse studie aan dat mensen na het sporten méér gingen eten omdat ze er meer trek van kregen. Vaak overschatten we ook hoeveel calorieën we verbruiken, waardoor we onterecht denken dat we wel wat lekkers hebben verdiend. Er zijn zelfs onderzoeken die stellen dat je luier kunt worden van intensief sporten. Waarom? Je praat het voor jezelf goed om bijvoorbeeld vaker de lift in plaats van de trap te nemen omdat je die ochtend een work out hebt gedaan.

Alle kleine beetjes helpen

De kleine inspanningen zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld door je auto expres verder te parkeren, een extra rondje met de hond te wandelen, eens te voet te gaan naar de supermarkt. Die kleine activiteiten tellen allemaal op en hebben wel degelijk ook een invloed op je gezondheid. Heb je daarbij geen tijd voor een lange wandeling? Dan is een korte powerwalk zeker ook heel goed voor je.

Beginnen met wandelen

Overtuigd om wat vaker de benenwagen te pakken? Met deze tips wordt het een stukje makkelijker:

  1. Just start! Wandelen kun je altijd en (bijna) overal doen, dus je hoeft alleen de deur uit te gaan om te starten.
  2. Maar begin rustig. Doe eerst bijvoorbeeld een rondje door je wijk en herhaal dat een aantal keer. Als je merkt dat zo’n kleine ronde easy peasy is, kun je je tempo iets opvoeren of een grotere ronde maken. Probeer niet meteen over je grenzen heen te gaan, het is heel belangrijk om conditie op te bouwen.
  3. Je hoeft niet iedere dag te gaan. Je lichaam heeft ook de tijd nodig om bij te komen.
  4. Het is misschien makkelijk om afspraken met jezelf te maken wanneer je gaat wandelen. Misschien heb je niet altijd zin om te wandelen, maar vaak als je eenmaal de deur uit bent, ben je blij dat je bent gegaan. Meer stok achter de deur nodig? Er bestaan ook wandelgroepen of -verenigingen of je kunt een wandelmaatje zoeken en vaste wandeldagen afspreken. Dan heb je gelijk een gelegenheid om de buurvrouw beter te leren kennen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024