galstenen

Doet deze beweging met je hand pijn? Dan heb je waarschijnlijk galstenen

Het teken van Murphy, een manoeuvre tijdens een buikonderzoek, kan uitwijzen of je last hebt van galstenen.

Leestijd: 2 minuten

Doet je buik pijn, echt pijn, als onderstaande beweging op de buik wordt maakt? Dat betekent waarschijnlijk dat je vlug naar de gastro-enteroloog zal moeten gaan, want je hebt misschien galstenen. Deze pijn staat bij dokters bekend als het teken van Murphy.

Wat is het teken van Murphy?

Murphy’s teken is een pijnlijke beweging om de waarschijnlijke aanwezigheid van galstenen in de galblaas te ontdekken. Het kan worden ontdekt door een palpatie van de buik door een arts. Wat voel je dan? Intense pijn in het rechter hypochondrium, in de rechterbovenkant van de buik. Deze pijn kan tot in de rug uitstralen. Vaak voelt men de pijn na de maaltijd, als de galblaas in volle actie is. Een orgaan dat de vertering van vetten mogelijk maakt door de gal die deze afscheidt.

Wat detecteert het teken van Murphy?

Zonder een diagnose te stellen door een arts, wijst het teken van Murphy meestal op de waarschijnlijke aanwezigheid van stenen in de galblaas, vesiculaire lithiasis. Deze stenen zijn samenklonteringen van cholesterol en calcium, in de vorm van kristallen.

Wat is het typische profiel van een patiënt?

Deze galsteenproblemen komen vaker voor bij vrouwen, tot 30 procent. Vooral vrouwen worden door deze aandoening getroffen door oestrogene impregnatie. Een gezondheidsprobleem dat ook voorkomt bij vrouwen met diabetes of met overgewicht. Sommige medicijnen verhogen ook het risico op de ontwikkeling van nierstenen. Mannen worden niet gespaard, maar in mindere mate: ongeveer 10 procent van de patiënten wordt getroffen.

Gecompliceerde stenen

Het teken van Murphy en galstenen zijn het gevolg van een galblaas die de neiging heeft minder goed te functioneren naarmate men ouder wordt. Dit resulteert in minder vloeibare gal en meer cholesterolklonters, die de zogenaamde stenen vormen. Door dokters beschouwd als een frequent en riskant gezondheidsprobleem. Wat de patiënten betreft, weinigen vergeten de pijn die ze hebben gevoeld.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer het teken van Murphy wordt bevestigd door een positief klinisch onderzoek met de aanwezigheid van stenen in de galblaas, wordt vaak besloten een operatie uit te voeren. Hier wordt de galblaas verwijderd. Een radicale oplossing die vaak door chirurgen wordt gekozen om mogelijke complicaties te voorkomen. Zoals galstenen aan de alvleesklier, een door stenen verstopt galkanaal of een abces in de galblaas. De operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd via laparoscopie. De verwijdering van de galblaas heeft geen ernstige gevolgen voor de gezondheid. Vooral omdat dit orgaan geen vitaal belang heeft in het lichaam. Maar elke operatie brengt risico’s met zich mee.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022