artisjokken

Waarom je wat vaker artisjokken op het menu zou moeten zetten

Wat zijn artisjokken toch eigenlijk een mooi stuk groente als je erover nadenkt, nietwaar? Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distel en worden geplukt voordat ze in bloei gaan en brengen tal van gezondheidsvoordelen met zich mee.

Leestijd: 2 minuten

Paarse bloem

De artisjok bestaat uit vlezige bladeren die om het artisjokhart heen gevouwen zijn. Wanneer je de artisjok uit laat groeien ontstaat er een prachtige paarse bloem die je dan weer helaas niet kunt eten. Hoewel de groente het hele jaar verkrijgbaar is, is het vers het lekkerst tussen december en mei. Reden genoeg om ze deze maand nog te proberen, al helemaal als je deze gezondheidsvoordelen hoort:

1. Ze zijn goed voor je hart

Onderzoek vertelt ons dat artisjokken je cholesterollevel kunnen verlagen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat het sap van de bladeren van artisjokken positieve effecten heeft op de bloeddruk dankzij de hoge hoeveelheid kalium.

2. Artisjokken bevatten goede micronutriënten

Micro’s, ofwel micronutriënten, zijn alle vitaminen, mineralen en sporenelementen van een voedingsproduct. En artisjokken bevatten er véél: vitaminen B1, B11, C, K en de mineralen folium, ijzer, kalium en fosfor. En wist je dat ze de meeste antioxidanten bevatten van alle groenten? Antioxidanten beschermen de cellen en weefsels in het lichaam en beschermen je tegen ziektes. Maar: wanneer je ze te lang doorkookt geraakt wel een groot deel verloren.

3. Ze bevatten ook goede macro’s

Naast goede micro’s bevatten artisjokken ook goede macro’s, voedingswaarden op het gebied van koolhydraten, eiwitten en vetten. Per 100 gram bevatten artisjokken slechts 47 calorieën, 10,5 gram koolhydraten, 3,3 gram eiwitten en 0,15 gram vetten. Vooral het percentage eiwit is voor een groente vrij hoog en hebben ze hoog vezelgehalte, namelijk 5,4 gram.

Let wel op dat als je kiest voor een variant uit blik, deze voedingswaarden heel anders kunnen liggen. Vaak zitten de artisjokken dan namelijk in olie waardoor het aantal calorieën en vetten veel hoger ligt.

Lees ook
Groenten uit blik, de diepvries of vers: wat is het gezondst?

4. Artisjokken bevorderen de spijsvertering

Mensen die last hebben van hun maag en darmen doen er goed aan om regelmatig artisjokken te eten. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat ze een positief effect hebben op de spijsvertering. De groenten kunnen helpen tegen brandend maagzuur, misselijkheid en braken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021