Olijven : prima tegen hoge bloeddruk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben meer dan een miljard mensen ter wereld last van jonge bloeddruk. Naar schatting overlijden ongeveer9 miljoen mensen per jaar aan hoge bloeddruk. Het is ook een van de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor 17 miljoen sterfgevallen per jaar. Gelukkig is ontdekt dat de olijf, met zijn hoge gehalte aan polyfenol, de bloeddruk op peil helpt houden. Wij zochten uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Leestijd: < 1 minuut

In de eerste plaats moeten we benadrukken dat hoge bloeddruk een van de voornaamste symptomen is van het stofwisselingssyndroom, gevolgd door dyslipemie (een veranderd gehalte aan lipiden in het bloedserum), overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel op de nuchtere maag. Dat alles kan een hartaanval of hersenbloeding in de hand werken. Bovendien kan je hoge bloeddruk hebben zonder dat je het weet: alleen al in Belgiƫ hebben 2 miljoen mensen hoge bloeddruk en de helft weet het niet!*

Waarom olijven?

Uit verschillende studies, waarvan een door de Wereldgezondheidsorganisatie werd uitgevoerd, is naar voren gekomen dat olijven een goede bondgenoot zijn in de strijd tegen hoge bloeddruk en het stofwisselingssyndroom. Olijven hebben eigenschappen die werken als antioxidant en antibioticum, en die de glucose en de bloeddruk verlagen.

Bovendien helpt de polyfenol in olijven de oxidatieve stress verminderen (die verantwoordelijk is voor de veroudering van de cellen) terwijl het oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur, helpt om de goede cholesterol in het bloed op lange termijn te bevorderen en daardoor de bloeddruk te doen dalen.

Wie een mediterraan dieet volgt, dat rijk is aan olijfolie extra vierge, bindt dus meteen de strijd aan tegen hoge bloeddruk. Natuurlijk blijft het aan te raden om daarbij voldoende beweging te nemen en zo overgewicht te vermijden.

* Volgens de Belgische Cardiologische Liga.

Deze tekst wordt in medewerking met Tilman geschreven.