gevoel van zware benen

Het gevoel van zware benen sinds de overgang? 5 dingen die je ertegen kunt doen

Hormonen kunnen goed sollen met ons lijf, zover weten we. Maar het gevoel van zware benen in de overgang had je misschien niet zien aankomen. Waar komt dit gevoel vandaan, en belangrijker: wat kun je eraan doen?

Leestijd: 2 minuten

Waarom hebben we er last van?

Tijdens de overgang ondergaat het vrouwelijk lichaam grote hormonale veranderingen. De productie van oestrogeen, een belangrijk hormoon voor onder andere de bloedvaten en spieren, neemt af. Dit kan leiden tot verschillende klachten, waaronder het gevoel van zware benen. Oestrogeen speelt namelijk een rol bij het reguleren van de doorbloeding in ons lichaam. Het helpt om de bloedvaten te ontspannen en bevordert een goede circulatie. Wanneer er minder oestrogeen wordt geproduceerd, kunnen de bloedvaten vernauwen en kan er sprake zijn van slechtere doorbloeding.

Daarnaast kan ook vochtretentie tijdens de overgang bijdragen aan het gevoel van zware benen. Door schommelingen in de hormoonspiegels kunnen vrouwen vocht vasthouden, waardoor de benen opzwellen en vermoeid aanvoelen.

Een gevoel dat we graag tegengaan. Maar hoe?

1. Beweeg

Lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van een goede bloedcirculatie en het versterken van de spieren in je benen. Probeer regelmatig te wandelen, fietsen of zwemmen. Deze activiteiten stimuleren de bloedcirculatie en helpen bij het verminderen van het gevoel van zware benen.

2. Draag compressiekousen

Compressiekousen zijn speciaal ontworpen om druk uit te oefenen op je benen en zo de bloedcirculatie te verbeteren. Ze helpen bij het voorkomen van vochtophoping en verminderen het gevoel van vermoeide en zware benen. Draag ze gedurende de dag, vooral als je langdurig moet staan of zitten.

3. Eet gezond

Eet een gezond dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit en volle granen. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten en vezels die de bloedsomloop kunnen verbeteren en de gezondheid van je bloedvaten ondersteunen.

4. Vermijd langdurig zitten of staan

Probeer lange periodes van zitten of staan te vermijden, omdat dit kan leiden tot een verminderde bloedcirculatie. Als je een zittend beroep hebt, probeer dan regelmatig op te staan en wat rond te lopen. Als je veel moet staan, probeer dan af en toe je benen te strekken of op een verhoogd oppervlak te rusten.

5. Verlies gewicht indien nodig

Overgewicht legt extra druk op je benen, waardoor het gevoel van zware benen kan toenemen. Als je overgewicht hebt, probeer dan geleidelijk af te vallen door middel van een gezonde en evenwichtige voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging.

Blijft het gevoel aanhouden? Dan contacteer je het best een arts. Zij kunnen je verder onderzoeken en advies geven specifiek gericht op jouw situatie.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024