Reiskwaaltjes : kwallenbeet, zonneslag of diarree = zo voorkom je ze

De jaarlijkse vakantie is iets waar je vaak lang naar uitkijkt. Eens het dan zover is, hoop je uiteraard niet dat je wordt geveld door typische reiskwaaltjes. Wij geven jou alvast een aantal tips mee om jouw vakantie tot een onbezorgde gebeurtenis te maken.

Leestijd: 2 minuten

Reisziekte

In de volksmond spreekt men van reisziekte maar de juiste term is bewegingsziekte. Dat is één van de typische reiskwaaltjes. Vooral kinderen tot 2,5 jaar zijn er gevoelig voor. Bij volwassenen zijn het meer vrouwen dan mannen die er last van zullen ondervinden. Hoe reisziekte voorkomen ? In de auto(bus) steeds vooraan zitten. Op de boot zoveel als mogelijk in het midden, buiten, in de vaarrichting en net boven het wateroppervlak. In het vliegtuig een plaatsje boven de vleugels boeken.

Diarree: topper van de reiskwaaltjes

Dit moet zowat één van de meest voorkomende reiskwaaltjes zijn. Veel hangt af van de bestemming waar je naartoe reist. Afrika, Latijns-Amerika en bepaalde gebieden in Azië gelden als hoogrisico gebieden voor diarree. Toch kan je veel zelf voorkomen. Neem een ontsmettende handgel mee en gebruik die telkens je aan tafel gaat. Wees voorzichtig met buffetten. Meer dan de helft van alle reizigersdiarree wordt in hotels doorgegeven door een slechte hygiëne van de (besmette) toeristen zelf. Kies ook voor gekookt eten, pel de vruchten die je eet, vermijd veel vlees en eet/drink niet te zwaar. Wees voorzichtig met (room)ijs. Enkel in echte tophotels is het doorgaans te vertrouwen. Let op met alles wat rauwe producten is. Drink NOOIT water van de kraan. Jouw motto op reis moet zijn: ‘If you can’t cook it, peel it or boil it, forget it’. Vrij vertaald betekent dat: ‘Als je het niet kan bakken, pellen of koken, vergeet het dan.’