Topadresjes in Amsterdam

Leestijd: 3 minuten

Het decor met hoog postkaartgehalte, de bruggen, de kanalen en de façades van de zevenduizend geklasseerde huizen/historische monumenten: het is slechts één aspect van deze trotse stad. Want Amsterdam is niet enkel een mooie plaat. Haar talenten komen er even snel tot bloei als haar tulpen. Duizend-en-een redenen om Amsterdam opnieuw te ontdekken tijdens een weekendje of meer…

Amsterdam6

Het Sofitel Legend The Grand is ongetwijfeld het mooiste voorbeeld van hoe je een luxe- of noem het designhotel inricht in historische gebouwen. Het is ook de eerste Sofitel in Europa die de “Legend“-kwalificatie ontving, een label dat voorbehouden is voor slechts enkele vestigingen ter wereld. Een garantie tot uitmuntendheid maar vooral tot historische waarde, want geen enkele nieuwe constructie kan er aanspraak op maken.
Het is de parel op de hotelkroon van Amsterdam, gelegen tussen twee rustige kanalen in het centrum van de stad in een pand dat het Admiraalschap huisvestte in de XVIIe eeuw en daarna het stadhuis.
De voormalige trouwzaal, de Council Chamber, met expressionistische fresco’s, beroemd sinds het huwelijk van Koningin Beatrix, bewijst nog af en toe haar dienst.

De mooie vertrekken kregen een hedendaagse chique aankleding van de hand van Sybille Margerie die studenten design uit Utrecht aan het werk zette. Het contrast met het imposante van de externe architectuur is treffend. We zijn wild van de moderne kamers, – sober en zen -, de hall die met zijn gewelven herinnert aan de vroegere kloosterfunctie, en de mooie bar in de typische Amsterdamse “bruine café”-stijl.

amtserdam

Het resultaat is een moderne wind – mahonie, marmer en ruw staal – die waait over de eeuwenoude stenen. Een prachtige evenwichtsoefening tussen verleden, heden en toekomst. 

Kers op de taart: de chique en tegelijk charmante keuken – The Bridges  –, in het teken van de zee. Aan het vuur staat Joris Bijdendijk, een jonge Nederlander die eerst in Frankrijk passeerde – Jardin des Sens met de gebroeders Pourcel in Montpellier -, heel goed weet waar hij mee bezig is en – hoewel vanop afstand – onder het waakzame oog staat van tweesterrenchef Ron Blaauw. Men trekt er tegelijk de kaart van de oester- en zeevruchtenbar en de chique en serene keuken, met vis in al zijn vormen, kreeftensoep, heilbot met farfalle en inktvis, zeeduivel met ganzenlever en hazelnoten, tonijntartaar in verrine voor een licht voorgerecht of als hoofdschotel met Pont Neuf-aardappelen.

Amsterdam2

Het is moeilijk om niet als een blok te vallen voor dit cosy palace die niet echt doet denken aan een hotel.

De binnentuin, de klassieke façade, de patio, de vensters met zicht op het kanaal en het groen, de binnenplaats en de waterput, de bijzonder centrale ligging: ideaal voor een romantisch weekend in het clair-obscur van Rembrandt en het magische licht van Vermeer. 


ONZE FAVORIETE ADRESSEN!

⋅ Verblijf

Amsterdam5

Hotel Sofitel Legend The Grand

Oudezijds Voorburgwal 197
1012 Amsterdam
Nederland
Tel.  +31 (0)20 5553111
www.sofitel-legend-thegrand.com

⋅ Shopping

Nine Streets
“De Negen Straatjes” is een wijk waar je mode- en juweelontwerpers vindt naast vintage winkels, boekenwinkels, design winkels… Ideaal om te gaan shoppen ver van de grote merken en bovendien heel gezellig

 www.theninestreets.com

⋅ Lunch

Gartine
Leuke plek om te lunchen met bio en seizoensproducten. Ze telen zelfs hun eigen groenten en kruiden in de moestuin.

Gartine

Taksteeg 7
 www.gartine.nl 

 ⋅ Bezoeken

Het Stedelijk Museum is opnieuw open na negen jaar renovatie. www.stedelijk.nl.

Het EYE museum is altijd een succesnummer. www.eyefilm.nl.

Na tien jaar renovatie en een budget van 375 miljoen euro heeft het befaamde Rijksmuseum opnieuw de deuren geopend. Slechts één doek van Rembrandt heeft z’n oorspronkelijke plek bewaard tussen de 8.000 stuks die de collectie rijk is. www.rijksmuseum.nl

Ook het Van Goghmuseum kreeg een opfrisbeurt en ontsluiert zijn nieuwe configuratie sinds 1 mei met de expositie Van Gogh at work. www.vangoghmuseum.nl

Toerismekantoor Amsterdam www.amsterdam.info© Fiftyandme 2023