De intimistische sfeer van de JARDIN DES DOUARS

Leestijd: 6 minuten

Essaouira bruist als een eindeloze bron – een beetje zoals de vele bezoekers die zich telkens weer laat verleiden door al het fraais dat dit stadje te bieden heeft. Logisch: want elke reiziger vindt er voldoening. Een luie dag in de Jardin des Douars, de drukte van de medina, de zachte sensualiteit van een tuin of de jodiumrijke energie van de atlantische oceaan: dit is een perfecte afspiegeling van het paradijs. Toch is niet alles er aangetast of onderhevig aan het blasé toerisme. Er blijven nog altijd meer dan voldoende kleine en intieme plekjes om onze oosterse dromen tot hun recht te laten komen.

Door Manoëlle Sepulchre

life-magazine

Fascinerende stad, Essaouira. Zij ligt aan de boorden van de Atlantische Oceaan, zij dateert uit de 18e eeuw, zij werd gebouwd door een leerling van Vauban en haar vestingen zijn door de Unesco geklasseerd. Niemand weerstaat de aantrekkingskracht van deze mysterieuze, tegelijk westerse en oosterse stad die beladen is met symbolen en geschiedenis, en wiens magisch licht tot de verbeelding sprak bij tal van schilders en schrijvers. Van ’s morgens vroeg hangen de meeuwen boven de haven waar de bootjes van de vissers op sardines, blauwe haai en zwaardvis zich reppen naar de veiling. Achter de seculaire vestingen wordt de medina langzaam wakker. De kraampjes gaan er een na een open en omkaderen de oude gebouwen met schitterende kleuren.

life-magazine

LE JARDIN DES DOUARS

Een twintigtal minuten buiten Essaouira, als een uitkijktoren op de groene heuvels rond de Oued Ksob, staat de Jardin des Douars, een Ksar (paleis) gastenverblijf met een grote levensvreugde en de sfeer van een gezinswoning in al zijn pracht. Twee Belgische vrienden en liefhebbers van decoratie verenigden er hun talenten om dit typisch Marokkaans paleis te laten ontstaan dat gekenmerkt wordt door zijn zachte sfeer.

In deze mooie eigendom wisselen de hangende tuinen en de Marokkaanse patio’s met een lichte Afrikaanse toets elkaar af. De geuren van oranjebloesem zweven door de lucht en boeketten van verse munt begeleiden de thee die als welkomstdrankje wordt geserveerd. Hier, meer dan elders, staat esthetisch los van overdadig, gigantisch en spectaculair.

EEN AUTHENTIEKE PLEK DIE HELEMAAL LOSSTAAT VAN DE CONVENTIONELE GEEST VAN EEN HOTEL: HIER BRENG JE JE VAKANTIE DOOR ALS VRIENDEN EN DIT ZOWEL MET HET GEZIN ALS MET VRIENDEN OF ALS KOPPEL.

Het zou onredelijk zijn om niet even stil te staan bij de spa en bij de schitterende hammam met de okerrode muren. Na de scrub met Rassoul duikt u dankzij de goddelijke massage met Arganolie – zijn positieve effecten op de huid zijn wetenschappelijk erkend – onder in een oriëntaalse zinnelijkheid.

Een levendig zwembad voor kinderen en een rustige pool voor de volwassenen vullen elkaar aan zodat het respect voor de intimiteit en het plezier van groot en klein gegarandeerd is.

Piscine Essouira Life Magazine

Les Jardins des Douars – copyright Smith

De kamers zijn stuk voor stuk verschillend. Zij gehoorzamen aan de architecturale tradities omdat zij gebruik maken van lokale materialen. De muren van de badkamers zijn bedekt met tadelakt, de bekende kalkstuc die vocht opneemt en het oppervlak het gepatineerd uitzicht geeft van verouderd marmer. De kamers zijn helemaal ingericht voor gezinnen, met mooie suites, of perfect voor koppels. Comfort met tal van charmante details.

chambre-life-magazine

En om het ontheemden helemaal compleet te maken, bereiden twee jonge Marokkaanse en Senegalese chefs de heerlijkste couscous en tajines waarvan zij het geheim kennen. De menukaart is fris en rijk, en combineert op een heerlijke manier de smaken van de kruiden, met een licht Frans accent en de zachtheid van Marokko. De service van het competent personeel en de oprechte vriendelijkheid hebben maar één doel: het welzijn verzekeren van elke gast.

’s Avonds is de magie totaal, want dan wordt de patio verlicht door kaarsen. Het lijkt wel een sprookje uit Duizend-én-één-nacht. Hier moet niets en dient ook geen uurrooster gerespecteerd. De enige regel die hier geldt, is dan men zich thuis moet voelen.

info@jardindesdouars.com
www.jardindesdouars.com


Aanraders 

Teetime

De Golf van Mogador ligt op 5 minuten van de Jardin des Douars en geldt sinds zijn opening in januari 2009 als een van de mooiste golfbanen van Marokko en de Maghreb. Hij draagt de handtekening van Gary Player.

Elke hole heeft een spectaculaire look. Hoewel je in een grote tuin lijkt te spelen, is het linksgevoel nooit ver weg. De brede en natuurlijk golvende fairways tussen de duinengordel accentueren die indruk.

golf-life-magazine

Vanaf september wordt de bestaande baan aangevuld met dertien nieuwe holes. Ook deze tweede baan is het werk van Gary Player. Hij wordt technischer dan de eerste omdat de fairways smaller zullen zijn en het reliëf heuvelachtiger. In de meeste gevallen zult u 360° rond kunnen kijken zonder het minste gebouw te zien.

Zoals Gary Player terecht opmerkt met betrekking tot Mogador: “Waarom een bunker neerleggen wanneer een duintong een fairway kruist? Elk natuurlijk element kan een rol spelen om de schoonheid van de wandeling en de intensiteit van het spel te versterken.”
www.golfdemogador.com

VERPOZEN BIJ EEN DRANKJE

In Taros
Dit café/kunstgalerij is een echt instituut. Het grote terras kijkt uit op het grote plein waar in juni het Festival Gnaoua en Musiques du Monde wordt gehouden.
www.taroscafe.com

L’Heure Bleue
Voor een superchic aperitief installeert u zich comfortabel bij de schoorsteen in Marokkaanse zwart marmer van het cosy Engels salon of op het panoramisch terras waar u de zon kunt zien ondergaan boven de daken van de stad en de oceaan. Proef zeker de cuvée “L’Heure bleue” van Val d’Argan: een unieke en zeldzame wijn, het resultaat van Marokkaanse druiven en Franse savoir-faire.
www.heure-bleue.comwww.valdargan.com

ZIN IN EEN HAPJE?

Pâtisserie Driss
De lekkerste gebakjes van Essaouria. De tafels verwelkomen de passanten voor een vleugje ontspanning met wat lekkers, in een schaduwrijke patio met honderden foto’s van weleer die het verhaal van dit winkeltje weergeven. Een plek bevlogen met de cultuur van Essaouira – 10 rue El Hajjali.

patisserie-life-magazine

Hippy Chic bij Elizir
In deze traditionele riad dineert u op de verdieping in een van de salons die door de meester des huizes zijn ingericht en gedecoreerd. Dit lijkt wel een grot van Ali Baba uit de seventies.

copyright Paulina Arcklin

copyright Paulina Arcklin

Abdellatif is er in geslaagd om in dit huis een restaurant te creëren met een unieke sfeer waar hij zijn gasten met liefde ontvangt. Intimistische sfeer, gedempt licht, bontgekleurde voorwerpen die recht uit de jaren zeventig komen: zij verzorgen het decor van dit atypisch restaurant. Door het grote succes is reserveren aanbevolen. 1 rue d’Agadir – T.: +212 (0)5 24 47 21 03

Sidi Kaouki
Een prachtig strand dat bekend is bij de surfers, een tegen wind beschutte chalet, enkele hoge tafels, parasols, strandstoelen en een berbertent… Ziedaar het decor dat Patricia heeft uitgekozen voor haar “La Mouette et les Dromadaires”, een strandrestaurant dat u uitnodigt tot lekker eten en farniente. Strandcafé/Restaurant – strand van Sidi Kaouki
T.: + 212 (0)6 78 449 212

Surf & Sun in Océan Vagabond
De must voor de liefhebbers van kite en surf.
www.oceanvagabond.com

SHOPPEN IN DE MEDINA

Histoire de filles
Leuke design conceptstore waar mooie Franse en Marokkaanse creaties elkaar de hand reiken.
1 rue Mohamed Ben Messaoud

L’art du bain, geparfumeerde zepen, badzouten, enz.
De ambachtelijke zeepfabriek van Marrakech biedt keuze uit een waaier van oosterse geuren: jasmijn, oranjebloesem, roos, muskus, amber, rozemarijn, honing, citroen, kaneel, sandel, verbena, olijf, argan, zachte amandel…  – 41, Rue de la Sqala – T.: + 212 (0)6 67 49 16 10

Bij Rachid!
In de boetiek van Rachid vindt u een zeer originele collectie van gevlochten handtassen. Voor het borduurwerk tekenen de vrouwen uit de omliggende dorpen – 24, rue Laalouj

sac-life-magazine

Au p’tit bonhomme la chance
Bij Habiba vindt u alle natuurlijke producten voor Berberse lichaamsverzorging en schoonheid. Kruiden, etherische oliën, producten op basis van Argan.
38 rue Laalouj, T. +212 (0)6 66 01 45 02, mail: habiba-ajaoui@hotmail.com

OM DE REGIO VAN ESSAOUIRA OP EEN ANDERE MANIER TE ONTDEKKEN

Op eenvoudig verzoek organiseren Edouard en zijn team uitstappen te voet in de omgeving. Keuze uit een halve of hele dag in de bossen van Arganiers of Thuyas alsook een wandeling door de duinen.
www.essaouira-randonnees.com

restaurant-life-magazine


© Fiftyandme 2024