Adres om te koesteren in Zuid-Italië

Leestijd: 3 minuten

In het meest zuidelijke deel van Italië ontdekten we een uitzonderlijk boetiekhotel. Een stukje België in de ‘hak van de Italiaanse laars’. Don Totu, Dimora Storica, is een uniek historisch gebouw, met respect voor het verleden gerestaureerd en ingericht door Flamant Home Interiors.

Tekst Marleen Duerinckx

UNE-life-magazine

De voorbije zomer trokken we richting Puglia en meer bepaald naar Salento, het meest zuidelijke deel van Italië. Deze streek wist ons behoorlijk te bekoren met zijn culturele bezienswaardigheden, gastronomische specialiteiten, mooie kustlijn en bovenal met een topverblijfplaats die we graag met je delen.

1invio

Meerwaarde

Eerlijkheidshalve moeten we melden dat de kleine dorpjes er wat leeg en verlaten bijliggen. Onze verwondering is dan ook groot als we in San Cassiano toekomen. Achter één van de gevels – die er door de esthetiek en belichting wat uitspringt – ligt het boetiekhotel Don Totu verscholen. Allesandra Lazzari, geboren en getogen in Salento, is de perfecte gastvrouw. Ze verliet de streek voor haar studies, maar keerde nadien terug en deelt nu haar knowhow met de gasten, een mooie meerwaarde voor het boetiekhotel. We voelen ons meteen thuis in Don Totu, mede door de herkenbare inrichting.

life-magazine

Geheim paleis

“Het uit de achttiende eeuw daterende gebouw behoorde toe aan de fattore, een autoriteit die de lokale agricultuur superviseerde. Zijn woning mocht echter niet concurreren met die van de adellijke bewoners van het dorp, vandaar de discrete voorgevel waarachter als het ware een ‘geheim paleis’ huist. De huidige Milanese eigenaars Mauro en Chiara Bini, beiden universiteitsprofessoren in Bocconi, verloren hun hart aan deze woning. Ze kochten ze in 2013, voegden enkele naburige gebouwen, een tuin en een zwembad toe, en lieten de zes kamers en gemeenschappelijke ruimtes tijdens de wintermaanden decoreren door Flamant Home Interiors om in april 2014 in alle glorie te heropenen.

Sinecuur werk

life-magazine

De Italiaanse eigenaars kenden Flamant Home Interiors dankzij de zaak in Milaan en beslisten om op het Belgische label een beroep te doen voor inrichting. Gerda Vossaert, interieurarchitecte bij Flamant en nota bene gehuwd met een Italiaan, kwam meermaals langs om alles sinecuur voor te bereiden. Meerdere vrachtwagens legden het traject Geraardsbergen – San Cassiano af met meubilair en accessoires om alle vertrekken in een nieuw kleedje te stoppen.  Enkele voorwerpen in keramiek uit de streek vullen de decoratie perfect aan. De Pumo – een geluksbrenger – en de Pigne – een pijnappel – versmelten geslaagd met de Flamant-stijl die hier duidelijk de toon zet.

Puur genot

life-magazine

Don Totu is open van april tot oktober en een ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen. Alle gasten vinden in hun kamer handige reisgidsen per thema. Laat je voor restaurants in de naburige dorpjes adviseren door Alessandra. Achter onopvallende gevels schuilen restaurants met binnentuinen die een voortreffelijke keuken bieden aan zeer democratische prijzen. En geniet met volle teugen van Don Totu: het royale zwembad, de ondergrondse spa, de fitnessruimte, de gezellige ontbijtpatio, de terrassen en gemeenschappelijke vertrekken, … Goed om weten, alle faciliteiten maken integraal deel uit van je verblijfsprijs die zeer budgetvriendelijk is. Geen extra’s voor een drankje of voor de strandhanddoeken die voor de gasten klaarstaan. Don Totu is werkelijk een adres om te koesteren…

Don Totu
Dimora Storica, Via Crocefisso 10, 73020 San Cassiano, Italië
dontotu.it.


Artikel gepubliceerd in ELLE Decoratie n°241


© Fiftyandme 2023