En toen schiep God SAINT-TROPEZ

Leestijd: 5 minuten

Na zijn verleden als citadelstad (15e eeuw) en daarna als kleine vissershaven stapt Saint-Tropez op het einde van de 19e eeuw uit de anonimiteit dankzij Maupassant en Paul Signac. Deze laatste voert in zijn zog heel wat schilders mee die mee op zoek gaan naar het unieke licht. Fauvisten en pointillisten maken er hun eerste werken.

Door Manoëlle Sepulchre

Saint-tropez

Na WOI strijken nog meer kunstenaars neer in Saint-Tropez. Niet alleen schilders, maar ook schrijvers en acteurs zoals Colette, Jean Cocteau, Jean Marais. Antoine de Saint-Exupéry en Louis Jouvet, tot en met de grote dirigent Herbert Von Karajan.

Saint-Tropez is het eerste dorp dat tijdens WOII bevrijd wordt. Het stapt vervolgens helemaal de legende in na de ontdekking van Brigitte Bardot in ‘Et Dieu créa la femme’. Het ontpopt zich tot de hoofdstad van de jetset in de jaren 50, waar men komt om te zien en vooral om gezien te worden! In de zomer schuiven de jachten van de miljardairs de haven binnen en zoeken VIPS van over de hele wereld er rust. Maar buiten het zomerseizoen en wanneer de jetset en de uiterlijke tekenen van rijkdom de haven hebben verlaten, biedt het stadje in het departement Var een heel andere aanblik. Dan laat dit schiereiland met zijn vele kapen zich vlot ontdekken zonder vooraf uren in de file te staan. Dan liggen de stranden van Pampelonne er opnieuw bijna verlaten bij. Dan vindt het oude dorpje zijn rust en authenticiteit terug. Ideaal om het bekendste stadje van de Azurenkust te (her)ontdekken en te genieten van de rust, een wandeling en lekker eten.

Vroeger: In hotel Byblos proef je nog de charme van de glamourjaren

De eerste indruk is die van een Provençaals dorpje waar oker, terre de Sienne en gele pastis op de gevels elkaar beconcurreren voor het beste plaatsje in de zon. Binnen zijn 41 kamers en 50 suites die stuk voor stuk van elkaar verschillen en in de mediterrane sfeer zijn ingericht. Het interieur? Kostbaar meubilair, oude mozaïeken en antieke beelden naast keramiek van Vallauris en Provençaals patina. Schaduwhoekjes, fonteintjes, enkele luxe-boetiekjes en een groot aquarelkleurig zwembad dat extra blauw toevoegt aan het al opgewekte humeur van de gasten. Er staat zelfs een eeuwenoude olijfboom. Sinds 2012 behoort hotel Byblos tot de zeer besloten kring van Franse etablissementen die de onderscheiding ‘Palace’ mogen dragen.

Het verhaal van dit hotel begint in de jaren 60. Prosper Gay-Para, een rijke Libanees en eigenaar van enkele hotels in Beiroet, laat het allereerste paleishotel in Saint-Tropez bouwen. Hij doet dat op een… petanqueworp van de Place des Lices, zij het weg van de drukte. Om zijn hotel een bijzondere ziel te geven, combineert Gay-Para mediterrane invloeden met oosters antiek en decoratieve panelen in keramiek van Vallauris. Hij noemt het Byblos, zoals de oude haven van de Feniciërs, en plaatst het onder de bescherming van de goden door als embleem de ontvoering van Europa door Zeus te kiezen.

Saint-tropez-2

Brigitte Bardot wijdt het hotel in. Zij is er op huwelijksreis met Gunther Sachs. Mireille Darc is de meter van de openingsavond in mei 1967. Er zijn duizend genodigden, waarbij Françoise Sagan die  geëscorteerd wordt door Jacques Chazot, Juliette Gréco en Michel Piccoli, Bernard en Annabel Buffet, Eddy Barclay… kortom: het kruim van de jetset. Het wordt het eerste feestje uit een lange reeks en het zet de toon voor het (nacht)leven in de Byblos. Door financiële problemen moet Propser Gay-Pra zijn paleishotel enkele maanden later overlaten aan Sylvain Floriat. Deze zakenman gaf Europe 1 vleugels en zette onder meer ook Matra op de kaart. Vandaag behoort de Byblos nog steeds zijn familie toe.

Het is hier dat Mick Jagger met Bianca Perez trouwde en Michel Polnareff en Eddy Mitchell dezelfde piano bespeelden, al repeteerde de ene ’s morgens en de andere ’s avonds…

Nu: Tempel van tropeziaanse nachten

De Byblos gaat prat op de meest begeerde vierkante meters van de Azurenkust: het VIP-vierkant van de ‘Caves du Roy’: 20-25 m² maximum, waar de rich and famous zich verdringen. In deze ‘grote manège’ van het VIP-vierkant loop je zowel de kinderen van… als de topmodellen van het moment tegen het lijf, gekroonde hoofden, topindustriëlen… Voor de anderen is er de grote zaal. Elke zomeravond start om middernacht een zelfde ritueel: zo’n 400 nachtbrakers wachten gedurende uren om binnen te mogen – wat overigens mondjesmaat gebeurt. Dat zijn de anoniemen uit de ‘rechtse file’. De linkse is voor de celebrities. Enkel om het spektakel te kunnen gadeslaan, staan sommigen soms tot bij het ochtendgloren aan te schuiven. Gelukkig hebben zij iets om zich bezig te houden, want onder de blauwe regen die het ‘meest jetset straatje’ ter wereld overkoepelt, glimmen ook de reclameborden van de luxeboetieks van Saint-Trop’.

Relax: Sisley verzorgt wellnessmomenten

Met zes cabines rondom een mooie patio is ook de wellness een luxueuze en uitgepuurde oase van rust. De verzorging in duo gebeurt in een 17e-eeuws Libanees salon met een gesculpteerd plafond. Het ziet er nog altijd hetzelfde uit als toen Mick Jagger er zijn huwelijk vierde met Bianca. Zoals immer bij Sisley wordt elk detail in de verzorging en de technieken tot in de puntjes verzorgd, zodat dit echt zalige momenten zijn van dolce farniente en luxe.

Byblos

Proef: Een keuken met de handtekening van Alain Ducasse

Het beste bewijs dat creativiteit, elegantie en ontspanning samengaan, vindt men in restaurant Rivea at Byblos. Dit werkstuk van Antoine Chevanne (Directeur Général Exécutif van de Groupe Floirat) en Alain Ducasse bewijst dat een vriendschap zich voedt met de zon en met authenticiteit. Een gevoel dat men deelt rond een eerlijke tafel. Wij houden van deze sfeer van glamour en lekker tafelen. Een sfeer die georkestreerd wordt door de jonge chef Vincent Maillard. Hij leerde de stiel bij de top, zoals Bastide Moustiers, Guy Savoy en in de Louis XV van Monaco, onder leiding van Alain Ducasse.

Hij ontwerpt ‘een eenvoudige keuken’ op basis van de kleurrijke producten van de Riviera. Hoewel hij op zoek gaat naar uitmuntendheid beoefent hij zijn vak als een spel waarin hij zich zo veel mogelijk probeert te amuseren.

Deze Bourgondiër van geboorte is al 20 jaar actief aan de Azurenkust. Hij heeft hierdoor een zuiders accent ontwikkeld en is geobsedeerd door bonenkruid en marjolein. Op zijn borden ontdek je een repertorium van basissmaken die reiken van de Provence tot het kanton Nice, van Ligurië tot Piëmont, al over het Prinsbisdom Monaco. Dat levert lekkere tapas op en voorgerechten als de caponata van groenten, verse ansjovis met zachte pepers, krokante salade van ‘poulpe de roche’ (inktvis), ‘carpaccio van dorade’, gekonfijte sardines met basilicum. Er is ook de charcuterie à la plancha, met culatello van Zibello, lardo di Colonnata en bresaola of San Daniele. Knabbelen en babbelen, onderwijl genietend van een soep met kikkererwten en schapenwrongel of de rauwe en gebakken asperges. Smullen!

’s Middags ga je lunchen in de schaduw van de tamaris in Club 55, een strandcabine die in 50 jaar tijd is uitgegroeid tot een van de chicste privéstranden van de Azurenkust. Dit is het verhaal van Club 55 op het strand van Pampelonne in Ramatuelle vlakbij Saint-Tropez. Dit is ook het verhaal van Patrice de Colmont die zijn gasten dag na dag verwelkomt en zijn etablissement runt op een zachte, maar kordate manier. Wanneer men dagelijks 800 maaltijden serveert (en ’s avonds gesloten is), is er inderdaad geen ruimte voor improvisatie…

Het beste bewijs dat dit mythisch adres nog niks van zijn pluimen verloren is…


Hôtel Byblos ***** / Palace Tropézien
saint-tropez@byblos.com
www.byblos.com
www.lescavesduroy.com


© Fiftyandme 2024