ierland

Herontdek Ierland: land van gezonde, duurzame veehouderij

Ierland is berucht om zijn grillig weer, maar laat dat unieke klimaat nu net zeer gunstig zijn voor het fokken van herkauwers! Gemiddeld regent het 180 dagen per jaar op dit eiland in de Atlantische Oceaan in het uiterste westen van Europa. Onderaan de pagina vind je advies van chef-kok Laure Genonceaux voor een geslaagde Ierse BBQ.

Leestijd: 3 minuten

Ierland is berucht om zijn grillig weer, maar laat dat unieke klimaat nu net zeer gunstig zijn voor het fokken van herkauwers! Gemiddeld regent het 180 dagen per jaar op dit eiland in de Atlantische Oceaan in het uiterste westen van Europa. Ideale omstandigheden voor het gras dat tien maanden per jaar groeit en paradijselijke omstandigheden creëert voor runderen en schapen.

Respect voor milieu en dieren

In Ierland is veeteelt synoniem van traditie en een engagement naar de natuur. De lammeren, die vrij rondlopen op de uitgestrekte landerijen van het groene eiland, krijgen een dieet op basis van moedermelk en mals gras, waardoor hun vlees een unieke kwaliteit krijgt. Wat rundvlees betreft, brengt de ‘prime cattle’ bijna zeven maanden per jaar door in open lucht en worden de dieren bijna uitsluitend gevoed met gras. Dit Ierse fokprogramma is zo specifiek dat het van de Europese Unie het IGP-keurmerk ‘Irish Grass Fed Beef’ heeft gekregen.

Een gezond product uit Ierland

Uit studies op vraag van Teagasc – dit is de semi-overheidsinstantie in de Republiek Ierland die verantwoordelijk is voor onderzoek en ontwikkeling, opleiding en adviesdiensten in de agrovoedingssector – is gebleken dat IGP ‘Irish Grass Fed Beef’ hogere gehaltes omega-3 vetzuren, mineralen (calcium, mangaan, ijzer, zink, enz.) en vitamines heeft dan vee dat weinig of geen gras krijgt. 

Smaak voor alles

Zoveel is zeker: binnen een uitgebalanceerd menu is Iers vlees helemaal op zijn plaats. Maar hoe zit het met de smaak? Ook die is op de afspraak! Iers vlees staat bekend voor zijn dieprode kleur. Deze komt mee tot stand door natuurlijke graspigmenten, zoals bètacaroteen. De dieren groeien zonder stress op in hun natuurlijke omgeving en produceren mals vlees met precies de juiste hoeveelheid vet voor dat smaakvolle tikkeltje meer. Kortom: behalve nuttig en aangenaam ook extra lekker!

De tips van Laure Genonceaux voor een geslaagde barbecue

Irlande

Zomer betekent barbecueën met vrienden en familie. Om van je barbecues een succes te maken, heeft Laure Genonceaux, chef-ambassadeur voor Iers rundvlees in België en barbecue-expert, een paar tips voor je.

  • Wees niet bang voor rood vlees. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet zijn rund- en lamsvlees uitstekende bronnen van hoogwaardige eiwitten. Je moet natuurlijk wel redelijk blijven: de Franse Nationale Gezondheidsraad raadt aan om je consumptie van rood vlees te beperken tot 300 g per week.
  • Gebruik geen vlammen, want die verbranden de buitenkant van het vlees, waardoor het ongezond, onsmakelijk en onaantrekkelijk wordt. In plaats daarvan moet gemarineerd vlees goed uitlekken of drogen om te voorkomen dat de sappen weglopen en vlammen veroorzaken. Als er een vlam is, gooi er dan een handvol grof zout op om de sintels te verzachten. Je kunt ook een waterspuit gebruiken, maar niet te veel om te voorkomen dat de sintels doven.
  • Kies je olie zorgvuldig. Het is aan te raden om het vlees voor het bakken in te smeren met olie. Kies een olie die hittebestendig en neutraal van smaak is, zoals koolzaad- of druivenpitolie.
  • Vergeet de groenten niet! Alle zonnegroenten doen het goed op de barbecue. Maïs is ook een heerlijke groente met een Texmex marinade. Gegrilde avocado maakt een heerlijke guacamole.
  • Hoe je groenten met succes kunt koken:
  1. Bestrijk je groenten met olie, zout en peper en bak ze vervolgens op de grill waar de hitte het laagst is.
  2. Geef de voorkeur aan kruiden (marinade, vinaigrette, enz.) na het koken, omdat dit het kookproces niet verstoort en je je bereiding preciezer op smaak kunt brengen.

Smakelijk eten!

Vind veel recepten voor Iers vlees op https://www.facebook.com/BelgiumIrishFood

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024