Kroatië, land met duizend gezichten

Elk jaar kiezen er meer mensen voor Kroatië als vakantiebestemming. En terecht, want het land heeft veel te bieden: turkooisblauw water, prachtige architectuur en een rijk erfgoed, schitterende landschappen… Je vindt er avontuur en rust, zuivere berglucht en een frisse zeewind.

Leestijd: 4 minuten

Een van de karakteristieken van Kroatië is dan ook de enorme verscheidenheid. In de ene streek na de andere ontdek je verschillende werelden, elk met een heel eigen cultuur. Of je er nu heen gaat om te ontspannen of om nieuwe dingen te ontdekken, je vindt er zeker wat je zoekt.

Kvarner tussen land en zee

De Kvarner streek staat bekend om de prachtige wandelingen, de parken en vooral het feit dat je na een trektocht door de bergen een duik kunt nemen in de Adriatische Zee. De stad Opatija in Kvarner is een mondain centrum met luxueuze vakantiehuizen die omgebouwd zijn tot schitterende hotels, gezellige terrassen waar je iets kunt drinken en 12 km kustpaden met uitzicht op de zee.

Copyright : Ivo Biocina

Het eiland Lošinj in dezelfde streek is een stukje paradijs met een beschermd maritiem gebied, activiteiten voor groot en klein en natuurlijk het turkooisblauwe water. Het eiland staat bekend om het Blue World Institute dat het maritiem milieu van de Adriatische Zee beschermt. Dankzij dat instituut kan je er onder andere dolfijnen in hun natuurlijke omgeving zien… een onvergetelijke ervaring! De paden en wouden van Lošinj zijn perfect om een te worden met de natuur en je in een heel andere wereld te wanen. Of je nu met een heel gezin komt of als koppel, dit is een romantische plek met idyllische stranden en schitterende zonsondergangen, maar ook een vertrekpunt voor allerlei avonturen en onmisbare culturele evenementen.

In deze streek kan je logeren in een aantal prachtig vernieuwde vijfsterrenhotels, wat het gevoel van exclusiviteit nog verhoogt.

Reis door de tijd in Istrië

Een beetje verder naar het westen ligt de prachtige streek Istrië. Hier speelt de geschiedenis een belangrijke rol. Zodra je aankomt, geven de hooggelegen dorpen in middeleeuwse stijl, de smalle straten en de architectuur je het gevoel dat je honderden jaren terug in de tijd bent gegaan. In deze streek ligt Hum, de kleinste stad ter wereld. Een van de dingen die je kunt doen tijdens een bezoek, is verdwalen in het labyrint van straatjes in Rovinj: er zijn heel wat routes die door de oude stad leiden, langs historische monumenten en de mooie kleurige huizen aan de zee. Daarna kan je jezelf verwennen met een gastronomisch feest. In de vele restaurants ontdek je de plaatselijke keuken, en voor de liefhebbers zijn er diverse wijngaarden en olijfbomenplantages waar je olijfolie kunt degusteren… Het is ook een ideale streek om op de fiets de omgeving te verkennen.

Dalmatië ontdekken

Dalmatië is een van de meest bekende streken van Kroatië. Je vindt er steden als Dubrovnik, Split en recht er tegenover het prachtige eiland Hvar. Het wordt beschouwd als een van de mooiste eilanden van de wereld, dat kan wedijveren met de Maledieven en de Bahama’s. Het eiland staat bekend om het nachtleven, met trendy bars en nachtclubs, maar in het binnenland vind je een heel ander Hvar. Daar liggen kleine dorpjes met hun eeuwenoude architectuur, hun dorpspleintje, kleine straatjes en stenen huizen, de kerk en de dorpsklokkentoren… Langs de hele kust liggen ook mooie stranden, zodat er hier letterlijk voor elk wat wils is.

In Dubrovnik, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO, vind je ook zo’n beetje alles wat je je maar wensen kunt, van cultuur en historische monumenten tot droomstranden en gastronomie. Vanaf de versterkte ringmuur rond de stad heb je een prachtig zicht op de omliggende eilanden, elk met hun eigen geschiedenis. Als je door de oude stad wandelt, zie je monumenten in gotische en barokke stijl en alles is even verrassend. Dit is een perfect compromis voor kunstliefhebbers die ook willen ontspannen.

De steden Zadar en Šibenik zijn ook een bezoek waard, al was het maar omdat ze in de buurt liggen van vijf verschillende nationale parken. Bovendien hebben ze een rijke geschiedenis en is er een uitgebreid aanbod op het gebied van logies.

Waar logeer je?

In elke streek van Kroatië vind je een mooi aanbod van volledig vernieuwde luxueuze hotels. De vijfsterrenhotels zijn een prachtige mix van traditie en eigentijds comfort, plus een uitstekende service. Je kunt ook mooie villa’s met zwembad huren, logeren bij de bevolking, of je tent opzetten op een van de perfect uitgeruste campings aan zee. Hier vind je zeker een logies dat perfect aan je eisen voldoet.

Als je de charme van Kroatië zou moeten samenvatten, kan je zeggen dat er talloze schatten te ontdekken zijn. Je geniet er van een rijke natuur, adembenemende landschappen en stranden en een gastronomie die de grootste chefs zou doen verbleken.

Dus laat je verleiden…

Meer info op croatie.hr


© Fiftyandme 2023