Natuurbeleving in Zuidwest-Duitsland, het hele jaar door

Zoek je een unieke bestemming met een compleet aanbod? In Zuidwest-Duitsland zijn de mogelijkheden legio. Valleien en rivieren, wijngaarden en bergen: je kan er overal op zoek naar avontuur om je batterijen weer op te laden.

Leestijd: 3 minuten

Voor elk wat wils

De streek heeft een prachtige natuur en is de perfecte omgeving om te wandelen – de wandelsport is trouwens meer dan honderd jaar geleden uitgevonden in deze regio! In het Zwarte Woud ligt de Westweg, het oudste bewegwijzerde wandelpad ter wereld. Je ontdekt er prachtige kloven, watervallen en kastelen, en je bent steeds omringd door frisse berglucht.

Wil je liever fietsen? Er zijn talloze sportieve routes langs adembenemende landschappen. Fietsen is in Duitsland erg populair en er bestaan veel Bed&Bike-hotels met alle nodige faciliteiten voor fietsers.

Bijvoorbeeld de Badense wijnfietsroute verbindt 7 Badense wijngebieden over een afstand van ongeveer 460 kilometer. Onderweg nodigen meer dan 300 wijnhuizen, coöperaties van wijnbouwers, vinotheken en andere hoogtepunten van het wijntoerisme, zoals een kurkentrekkermuseum of oude wijnkelders, bezoekers uit om ervan te genieten en ze te ontdekken.

Baden Wine Country © Chris Keller/Schwarzwald Tourismus.

Ook de gastronomie zal je niet teleurstellen! Bier (180 brouwerijen), wijn en fruitige brandewijnen zijn enkele van de plaatselijke specialiteiten. In gezellige cafés en tavernes maar ook in gastronomische restaurants kan je proeven van de lokale gerechten, meestal met producten die recht van de boerderij op je bord terechtkomen. Daarnaast is er ook heerlijk gebak, forel uit de rivier, … Versheid en kwaliteit staan voorop.

Niet te missen: het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een van de favoriete bestemmingen in Duitsland. De ijsmeren, de bergtoppen, de romantische valleien en natuurlijk de dichte bossen inspireerden de gebroeders Grimm. Er zijn meer dan 70 bergtoppen, ideaal voor wandelaars en fietsers – ook in de winter, wanneer het sneeuwt en alles onder een wit tapijt komt te liggen.

Triberg Watervallen © Chris Keller/Schwarzwald Tourismus

In totaal zijn er meer dan 24.000 kilometer bewegwijzerde wandelroutes die telkens iets moois in petto hebben. In het noorden van het Zwarte Woud is er bijvoorbeeld de Baiersbronn Wanderhimmel, een regio met 550 kilometer wandelpaden met talrijke bezienswaardigheden en traditionele restaurants. In Freudenstadt kan je de “Listening Tour” volgen: een route van 10 kilometer die de oudste marktplaats van de streek verbindt met de oudste spar in het Woud. Via de app kom je van alles te weten over de cultuur en de geschiedenis van de plekken die je onderweg tegenkomt.

Freudenstadt bos © Heike Butschkus/City of Freudenstadt

Dankzij de verschillende sterrenrestaurants voelen ook lekkerbekken zich hier als een vis in het water, Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de vele theaters, festivals en musea. Bezoek zeker een van de zeventien thermale baden, waaronder  Solemar in Bad Dürrheim, om helemaal tot rust te komen.

Karlsruhe Kasteel © Karlsruhe Tourismus

Wist je dat?

– Het Zwarte Woud ligt op 5,5 uur rijden van Brussel.

www.tourism-bw.comwww.zwartewoud-hoogtepunten.info

Eerste foto copyright : Mummelsee @ Klaus Hansen.


© Fiftyandme 2022