omega blokkade

De omegablokkade in België: hoe lang kunnen we nog van deze temperaturen genieten?

Afgelopen twee weken was het al ontzettend mooi weer in België. Ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar! Maar hoe lang kan je nog van deze temperaturen genieten? En vooral: hoe komt het dat deze warmte blijft aanhouden? 

Leestijd: < 1 minuut

Goed nieuws voor wie een echte zonneklopper is. De zomerse temperaturen, stralend blauwe hemel en ongeziene droogte blijven nog wel een tijdje. Dat hebben we te danken aan een zogenoemde ‘omegablokkade’. 

Een omegablokkade, wat is dat?

Wanneer er sprake is van omegablokkade in de atmosfeer blokkeert een hogedrukgebied de weg voor depressies. Daarom kunnen regengebieden ons moeilijk of niet bereiken. Met als gevolg dat het voor een lange periode droog en zonnig kan zijn. Een omegablokkade kan zich slechts enkele dagen vastzetten, maar kan zich eventueel ook voor meerdere weken voortzetten. 

Wat betekent deze blokkade voor België?

De omegablokkade bevindt zich voornamelijk boven Polen en Oost-Europa. Juist omdat de druk daar erg hoog ligt, heeft dat gevolgen voor ons land. België krijgt een aanvoer van zuidelijke lucht en dus warmere, zachtere, betere temperaturen. Het is als het ware alsof de zomer al vroegtijdig in het land is. Dat zou je althans kunnen zeggen! De warme westelijke en zuidwestelijke stroming met Atlantische lucht zorgt voor dagenlange zomerse warmte. We kunnen nu nog van een zonnebril, blote benen en ijsjes genieten, en volgens klimatoloog Karsten Brandt zal dat voorlopig ook nog niet klaar zijn: “Er bestaat een reële kans dat deze omegablokkade doorgaat tot eind juni.” Hoera, of liever niet?!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022