Ski Time in de Haute-Savoie

Leestijd: 4 minuten

In een joert mediteren en ’s nachts op sneeuwschoenen wandelen in Les Gets? De gastronomie “savoyarde” ontdekken en 240 m hoog “vliegen” in Châtel? Ski-yoga op de piste in Morzine?

Isabelle Blandiaux 

De skivakanties trekken elk jaar nieuwe kleedjes aan teneinde aan de uiteenlopende verlangens te beantwoorden. Ziehier enkele leuke adresjes en trends “hors piste”.

Les gets

Het skistation Les Gets (1200 m) ligt tussen het Lac Léman en de Mont-Blanc op het Domain Portes du Soleil. Het is een bestemming in volle natuur die zweert bij ecotoerisme (iso-certificaat van de skiliften, openbaar vervoer met lage co2-uitstoot, woningen verwarmd met hout…). Er worden ook heel wat originele activiteiten aangeboden die helpen om zichzelf terug te vinden en te communiceren met het feeërieke natuurlijke decor. Zoals de wandelingen van weleer op sneeuwschoenen bij het schijnsel van een lantaarn. Of de familiewandeling zodra de nacht gevallen is en men zich kan laten betoveren door de sterrenhemel, met daarna een gezellig aperitief met regionale producten (elke woensdag van 18 tot 20 uur). Of nog de wandeling “bien-être et relaxation” voor al wie zijn lichaam en geest moet ontspannen. De wandelaars op sneeuwschoenen beëindigen hun uitstap aan de joert van Les Gets waar ze dankzij een meditatiesessie (elke donderdagnamiddag) leren om alles los te laten. Www.esf-lesgets.com – +33 (0)4 50 75 80 03.

esf-life-magazine

Een nieuwe plek deze winter is Bacchus: een “jazzy” cosy en verfijnde bar op de pistes. Hij domineert het dorp en biedt keuze uit meer dan 200 soorten wijn, bordjes kaas en charcuterie, tapas, ganzenlever, soepen en verse pasta’s, maar ook thee, pannenkoeken en “hot chocolates”.
www.crychar.com.

Qua verblijf is er het chalet-hôtel Alpina (***) in hout: slechts 38 kamers aan de voet van de pistes. De sfeer van de Savoie staat op het programma in de aangename salons waar het heerlijk toeven is naast het haardvuur en in de moderne kamers.
www.hotelalpina.fr

life-magazine

Châtel

Ook Châtel (1.200 m) ligt op het skidomein Portes du Soleil, aan de Zwitserse grens, helemaal achteraan de Val d’Abondance. Châtel combineert traditie en modernisme. Zoals op het vlak van de gastronomie van de Savoie waar men niet afkerig staat van enige experimenten. Kazen Abondance, Vacherin, Berthoud (op basis van de Abondance-kaas en wijn), matafan van appels, polenta, worst met kool, fondue, raclette, rissoles…

Meer dan voldoende om al wie een nieuwsgierig smaakpalet heeft te imponeren. Deze lekkerbekken noteren in hun agenda ook zeker de datums van het “5e festival international de gastronomie ‘neiges étoilées’” waarbij de chefs elkaar uitdagen in een culinaire competitie. Tijdens deze fijnproeversdagen worden de hele tijd door degustaties aangeboden: koud buffet, galadiner, sneeuwmarkt, ateliers,…
Van 19 tot 22 januari www.chatel.com.

life-magazine

Voor zij die nergens bang voor zijn, opent deze winter – en dit in een totaal ander register – de eerste lijn van de Fantasticable, een reusachtige “tyrolienne” (kabelbaan). Trek een harnas en een helm aan, neem de houding van een vogel aan, en overvlieg de Plaine Dranse op 240 m hoogte tegen een topsnelheid van 80 tot 100 km/h!

Fijnproevers vinden hun gading in restaurant La Poya. Dit werkt samen met de landbouwers van het dorp (voor de verse Sérac en de Abondance-kaas) en biedt ook heel wat Franse vleessoorten aan (ribstuk en rundsfilet montbéliard, sisteron lam). Een geraffineerde keuken die zichzelf blijft vernieuwen in een authentiek en aangenaam kader.
www.lapoya.fr.

Liefhebbers van de bergstijl zullen zich goed voelen in het charmehotel La Fleur de Neige (***), op 1.200 m hoogte met een panoramisch uitzicht op de toppen.
www.hotel-fleurdeneige.fr.

 Morzine

life-magazine

Morzine (1001 m) is een skistation van de Alpen dat in de vallei van de Aulps is gelegen. Ook dit ligt op het domein van de Portes du Soleil en heeft zijn roots “savoyardes” behouden (houten voorgevels, leistenen daken, opengewerkte balkons). Het innoveert ook op het vlak van wellness door de eerste franse yogapiste op ski’s te openen in de sector van Nyon. Deze is afgebakend met 10 yogahoudingen die men met de ski’s aan de voet kan uitvoeren. Deze eenvoudige houdingen bereiden het lichaam voor op de glijsporten zodat men naast het opdoen van energie ook werkt aan zijn evenwicht en stabiliteit. Eveneens op het programma: ademhalingsoefeningen om de ademhaling en de beweging op elkaar te laten aansluiten, sleutels om te ontspannen, te herfocussen en optimaal te genieten van de pluspunten van de bergen en de schoonheid van de unieke site. Een keer per week worden uitstappen op sneeuwschoenen aangeboden op de yogapiste voor een complete ontspanning, dit in combinatie met andere oefeningen voor relaxatie, ademhaling en houding.
www.esf-morzine.com

Hier luistert de lekkere tussenhalte op de pistes naar de naam Le Tremplin. U vindt er een keuken waar de producten uit de bergen koning zijn en u geniet er van een groot zonneterras. Nadat het van 11 tot 16 uur als een familierestaurant fungeert, trekt het zijn feestkledij aan voor een trendy après-ski.
www.morzine-avoriaz.com/restaurant-le-tremplin.html

Het chalet-hotel La Bergerie (****) daarentegen werd helemaal gerenoveerd en combineert op een geraffineerde wijze vintage en hedendaags voor het ganse gezin.
www.hotel-bergerie.com

Life-magazine


 


© Fiftyandme 2023