Zonder stuurbrevet de mooiste kanalen van Frankrijk op

Leestijd: 4 minuten

Frankrijk behoort sinds jaren tot de favoriete bestemmingen van de Belg. Het land heeft zoveel te bieden dat het een tijdje duurt vooraleer je alles gezien hebt. Wat dus betekent dat je er goed aan doet om er te blijven terugkeren!

Door J. Redleg

De culturele, gastronomische, architecturale rijkdommen zijn talrijk en laten zich op een andere manier beleven wanneer ze ontdekt worden vanuit een vernieuw(en)d perspectief; vanuit een andere gezichtshoek. Dat is meteen ook wat wij beoogden vanaf een van de mooiste uitzichtpunten van Frankrijk: zijn kanalen!

Zonder stuurbrevet en met al het comfort van een ruime vakantiewoning reisden we enkele dagen door de Bourgogne. We deden dat in alle vrijheid en in het gezelschap van enkele uitverkoren vrienden, want we wilden de ervaring van deze zeer originele en geweldige manier om de mooiste Franse regio’s te ontdekken met anderen delen. We kozen voor het Canal de Bourgogne als uitvalsbasis en bij onze aankomst in Joigny, meteen ook het hoofdkwartier van Locaboat, bleek het onthaal zo hartelijk dat we toen al wisten: er staat ons een bijzondere een veelbelovende ervaring te wachten voor deze trip die we vooraf goed hadden voorbereid.

life-magazineDat laatste is inderdaad erg belangrijk. Eerst en vooral is er de keuze van de vrienden of de familie. Bedoeling is samen een ontspannen bemanning te vormen die geïnteresseerd is in de aandachtspunten onderweg. Er is eensgezindheid nodig over de keuze van de route in functie van de regio die men gaat verkennen en de tijd die men hiervoor uittrekt. Verder dient ook tijd gemaakt om de kapitein te assisteren bij zijn planning, het bestuderen van de vaarkaarten die door de reder worden doorgestuurd, de stopplaatsen, de sluizen die men moet doorvaren… Kortom: dit soort vakantie is zo anders en zo rijk gevuld dat zij al enkele weken voor de start begint.

Eens we in de boot zijn gestapt, ontdekken we met plezier en stijgende verbazing ons drijvend huis voor de komende dagen: uitgeruste keuken, kamers met wc en individuele badkamers, terras voor de maaltijden samen… Als er niet die lichte ongerustheid was voor de kennismaking met de navigatie hadden we toen al de eerste fles witte streekwijn ontkurkt!… Die vrees verdwijnt trouwens al na enkele minuten, want de instructeur van de basis legt uit hoe het moet, waarna we vervolgens om beurten het roer bemannen en de indruk hebben dat leren stappen veel ingewikkelder was dan deze eerste stappen op onze Pénichette. Met de koelkast netjes gevuld door het team van de basis – volgens onze instructies – en de bagage in het ruim kunnen we vertrekken.

De Pénichette Terrasse 1500FB getuigt van veel rustieke charme en een rustgevende robuustheid. Hij laat zich ook heel makkelijk manoeuvreren. Een ruime keuken, vier cabinekamers met badkamer, een zeer aangename leefruimte en vooral de mogelijkheid om zowel van binnen als van buiten te sturen: het avontuur kan beginnen! Een heerlijk vooruitzicht, want ook de zon en de blauwe hemel zijn op de afspraak. Enkele minuten later komt de eerste sluis al in zicht. De opwinding neemt toe. De vriendelijkheid van de sluiswachter, het gemak van de manoeuvres en vooral het gevoel om je meester te voelen van de boot: dit is het moment waarop we met z’n allen beseffen dat dit inderdaad een memorabele en o zo unieke vakantie gaat worden.

Life-magazine

Het water glijdt voorbij en de toon is gezet. Vanaf het kanaal is er altijd iets nieuws te zien. De uitnodigingen tot de al dan niet gastronomische bezoekjes volgen elkaar op. Zo ontstaat er al snel een geanimeerd debat wanneer het restaurant Aux Rives de l’Yonne in Laroche-Saint-Cydroine in zicht komt: aanleggen en een terrasje doen, of lunch aan boord? Zoveel is duidelijk: dit soort dilemma’s keert nog vaker terug…

De tijd gaat snel wanneer je je niet verveelt. Daarom wordt het nu al stilaan tijd om uit te kijken naar een ideale plek voor onze eerste nacht aan boord, aangemeerd vlakbij een aangenaam boerendorp. De keuze valt op Migennes. Nadat we de aansluitingen met het drinkwater en de elektriciteit hebben gemaakt, genieten we van een heerlijke avond met diner op het terras van de boot, waarna we zeer vlot de slaap vatten in de comfortabele bedden in onze cabines.

Het wakker worden is magistraal: uitrekken op de brug, ontbijt naast het water, zien hoe het dorp helemaal tot leven komt… Iedereen aan boord vraagt zich nu al af hoe hij bij de terugkeer weer zijn normaal levensritme zal kunnen oppakken… Want daar draait het om in dit levenspatroon dat we hier samen ontdekken: het leven aan boord, het samen genieten, de grappige voorvallen, de lichte spanning wanneer er alweer een sluis dient binnengevaren…

Het vaargedeelte is op zich al meer dan voldoende om van deze trip door de Bourgogne een voltreffer te maken, maar er is meer. Het leukste deel zijn ongetwijfeld de vele bezoekjes en wandelingen onderweg. Zoals in het dorpje Brienon-sur-Armançon en zijn oude rustieke huizen, het bezoek aan de olieslagerij Suguenot-Schultz waar oliën met therapeutische kwaliteiten worden geproduceerd, Saint-Florentin en zijn beroemde kaas, zijn prachtige kerk, de antiekwinkeltjes… En verder ook de vele sluizen onderweg, want dat is de belangrijkste karaktertrek van het Canal de Bourgogne: er is heel wat hoogteverschil. Vandaar dat de sluiswachters hier een belangrijke taak hebben en we enkele hydraulische meesterwerken in actie kunnen zien. Want ja, deze reis staat vol van de nieuwe ontdekkingen…

Life-magazineEn zo glijden we verder van de ene naar de andere leuke ervaring, naar gastronomische lekkernijen en door verkwikkende landschappen. Dat laatste heeft ongetwijfeld ook met de schoonheid van het Canal de Bourgogne te maken, want dat is, naar verluidt, een van de mooiste van Frankrijk!

Afrondend zou het zonde zijn om ook niet te verwijzen naar het dorpje Tonnerre en zijn vele bezienswaardigheden en naar Tanlay met zijn prachtig kasteel. Het zijn stuk voor stuk complementaire stopplaatsen die rijk zijn aan schoonheden en samen de verleiding aanzwengelen voor nog meer uitstappen met onze Pénichette.© Fiftyandme 2024