Rhätische Bahn

Zwitserland anders bekeken

De Zwitserse spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn verbindt de Zwitserse Alpen met de Italiaanse. Je komt langs de allermooiste plekjes in de bergen en rijdt voorbij prachtige landschappen. In de nabije toekomst zal reizen niet mogelijk zijn. Maar waarom zou je al niet beginnen dromen van je volgende reis? Zeg niet zomaar ‘treinreis’ tegen deze exclusieve ervaring …

Leestijd: 4 minuten

Panoramische reis op de Glacier Express

Al negentig jaar verbindt de Glacier Express de mooiste skistations in Zwitserland, van Zermatt naar Sankt Moritz, via Chur, Andermatt en Brig. De mythische trein gaat over 291 bruggen en door 91 tunnels – een uitzonderlijk traject met een overweldigend panorama: van typische bergdorpjes en gletsjers tot uitgestrekte valleien en zelfs de Rijnkloof (ook bekend als de Grand Canyon van Zwitserland)!

De reis start in het 25 km brede Mattertal. Rotswanden, de hoogste wijngaarden van Europa en skipistes wisselen elkaar af. Je ziet ook mooie bloemenweiden langs de rivier. Echt romantisch wordt het pas in Kipfen Gorge.

Rhätische Bahn

Onderweg komt de trein voorbij Stalden, het ‘bruggendorp’ waar liefhebbers van architectuur hun hart kunnen ophalen. Een bezoek aan dit dorp, dat ooit een ontmoetingsplek voor handelaars was, is een reis naar het verleden. Hier bereikt de Glacier Express de top van zijn beklimming: een helling van 12,5%! Niet zo ver weg ligt ook de beroemde Kinbrücke, een beschermde brug uit de zestiende eeuw die Stalden verbond met het Saastal.

En er zijn nog wel meer mooie gebouwen te zien, zoals het Stockalperkasteel uit de zeventiende eeuw dat een prachtig uitzicht biedt op de oude stad van Brig en op het jezuïetenklooster en de kerk. Je ontdekt er ook magnifieke schilderijen en verfijnde wandtapijten uit het 18de-eeuwse Parijs, oude kelders en galerijen, en de rozentuin, waar de tijd stil bleef staan.

Ten slotte komt de trein ook langs het Landwasserviaduct uit natuursteen: een indrukwekkend (en internationaal befaamd) bouwwerk van 65 meter hoog en 142 meter lang.

Rhätische Bahn

Reizen aan boord van de Glacier Express is een unieke ervaring die je absoluut moet beleefd hebben. Spectaculairder wordt een treinreis nooit!

Goed om weten: kies comfortabele zitplaatsen in de Excellence Class om het beste uit je reis te halen. De service is van een veel hoger niveau – met loungezetels, een persoonlijke minibar en panoramische vensters zodat je helemaal niets hoeft te missen. Terwijl de mooiste Zwitserse landschappen voorbijglijden krijg je een vijfgangendiner met wijnen aangeboden, en een conciërge staat de hele reis tot je beschikking. Wat wil een mens nog meer?

Rhätische Bahn

Bernina Express: van berg naar palmboom

De Bernina Express stond voor het eerst op de rails in 1973 en is vandaag nog steeds even populair, of misschien zelfs nog meer, met 250.000 bezoekers per jaar. De sleutel van z’n succes? Het uitzicht is adembenemend, je doorkruist de drie taalgebieden en je ontdekt een mix van natuur en cultuur, inclusief UNESCO-werelderfgoed.

De treinreis is goed voor enkele uren puur ontdekkingsplezier. De Bernina Express verbindt Chur (de oudste stad van Zwitserland), Landquart, Davos en Sankt Moritz met Tirano. Vanuit Chur spoort de trein naar de Schynkloof en het 90 meter hoge Solisviaduct in het wilde en romantische Albulatal.

Rhätische Bahn

Na de Albulatunnel in het Engadin gaat het verder naar de gletsjers. Vanuit het 2978 meter hoog gelegen station van Diavolezza heb je een duizelingwekkend en subliem zicht op de legendarische gletsjer van het Berninamassief. Op de top van de Ospizio Bernina kun je, ver weg van de drukte, Lago Bianco en Lej Nair bewonderen. Het gevoel van vrijheid wordt steeds groter.

Eens voorbij Alp Grüm, het enige hotel dat enkel met de trein bereikbaar is, kom je bij de gletsjer Palü, waar de trein even halthoudt om voluit van het uitzicht te kunnen genieten. Kort daarna verandert alles: via het circulaire Brusioviaduct brengt de trein je naar Tirano en de mediterraanse zon. Een indrukwekkend contrast op zo’n korte tijd.

Rhätische Bahn

De reis gaat langs 55 tunnels en 196 bruggen. Intussen geniet je van een onberispelijke service: culinaire specialiteiten, minibar, audiogids. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Werelderfgoed

De spoorlijn tussen Thusis en Tirano staat sinds 2008 op de UNESCO-werelderfgoedlijst, samen met twee andere spoorwegmeesterwerken. De lijn is meer dan honderd jaar oud en is bouwtechnisch uniek. Bovendien zijn de 122 km lange rails harmonieus geïntegreerd in de omringende natuur. En de prachtige landschappen dragen natuurlijk nog het meest bij aan de exclusiviteit van een reis aan boord van de Bernina Express.

Hou je van natuur, cultuur of gewoon van reizen? Deze rit loopt als een trein!


© Fiftyandme 2024