Eco-boerderijen en 5 andere goede redenen om Slovenië te bezoeken

Leestijd: 5 minuten

Slovenië… Wat komt er in u op als u de naam van het land hoort? Weinig…? Hou u dan klaar om een groene schat te ontdekken. Het kleine Alpenland biedt u de hartelijkste ontvangst, de ongerepste natuur, de lekkerste gerechten, de meest idyllische dorpjes. Slovenië is dit jaar gastland van de beurs voor de landelijke beurs Countryside +. Life MAGAZINE genoot ter plaatse van al het goede dat het land heeft te bieden op eco-boerderijen.

Slovenië is één van die weinige verborgen parels die Europa nog telt. Voor je het weet, op goed anderhalf uur vliegen van Brussel, sta je in een andere wereld… De ideale vakantiebestemming voor wie houdt van Oostenrijk, maar dan net iets anders.

slovenie-life-magazine

Source: www.slovenia.info; Photographer: Dunja Wedam

Eco-boerderijen

Een verblijf op een eco-boerderij is de kortste weg naar het hart van het land. Als we aankomen op de Visočnik eco-boerderij staat de voltallige familie – moeder, vader en de twee dochters – ons op te wachten met zelfgemaakte hapjes en een hartversterkende likeur van blauwe bessen. De rest van de wereld is op deze berg (op meer dan 1.100 meter hoogte) plots heel ver weg. Wat rest is hier en nu: stille, diepgroene bergen, de klingelende bellen van de geiten en de eenvoudige maar hartelijke ontvangst van de familie Visočnik.
Deze boerderij is typisch voor het boerderijtoerisme in Slovenië. Bio en lokaal, de nieuwe voedinghypes bij ons, zijn hier nog een evidentie. De dochter des huizes vertelt ons dat de helft van wat ze de gasten voorschotelen van eigen productie moet zijn, 25% moet van naburige producenten komen en de laatste 25% staat vrij – dat zijn vaak de dranken of ijsjes die ze verkopen. De band met de natuur die wij een beetje verloren zijn, wordt hier weer aangehaald.
www.kmetija-visocnik.com

Een stuk oostelijker in het land verblijven we op de boerderij van de familie Arbajter. Zij gooien het over een andere boeg: de Arbajter eco-boerderij houdt herten in plaats van de traditionele koeien en kippen. Niet geschikt voor vegetariërs en andere gevoelige zieltjes: die avond worden ons onder de lindenboom de heerlijkste gerechten op basis van hertenvlees voorgeschoteld. Een streepje live accordeonmuziek en het joviale gezelschap van vader des huizes Konrad maken er een hartverwarmende avond van. En wat een zicht om mee te ontwaken…
www.arbajter.comarbajter-slovenie-life-magazine

Niet alle eco-boerderijen bieden logies aan. Bij de Uranjek eco-boerderij bijvoorbeeld kan je terecht voor een overheerlijke, gezonde lunch die recht van het land komt. Vorig jaar werd de boerderij uitgeroepen tot meest innovatieve boerderij van Slovenië. De Uranjek familie doet aan permacultuur, een systeem waarin gewassen, dieren en mensen in perfecte symbiose leven en dus nog een stap verder gaat dan bio(-dynamische) landbouw. Het eten dat ze serveren in hun restaurant Pri Baronu is dan ook navenant. Krijg je bij Visocnik en Arbajter eerder stevige boerenkost voorgeschoteld, is de maaltijd hier verrukkelijk verfijnd.
www.pribaronu.si

pribaronu-slovenie-life-magazine

De Association of Tourist Farms of Slovenia heeft 406 leden, samen goed vor 2.150 bedden en 12.100 stoelen. Tussen het aanbod vind je zeker en vast plekje waar je je helemaal thuisvoelt.
www.farmtourism.si/en

De eco-boerderijen zijn de perfecte uitvalsbasis om Slovenië te ontdekken. Een greep uit wat het land te bieden heeft…

1. Wandelen: liefde op de alm

velika-planina-slovenie-life-magazine

Op slechts een half uurtje rijden van de hoofdstad Ljubljana ontplooit zich één van de kroonjuwelen van het land: Velika Planina. Een kabelbaan voert je naar ongekende hoogtes en prachtige weiden waar herders de zomer doorbrengen met hun kuddes. Vergeet zeker niet om een romantisch souvenirtje mee te nemen: trnič, de lokale harde kaas. De legende wil dat herders op het einde van het seizoen twee kaasjes in de vorm van een vrouwenborst aan hun uitverkorene schonken. Als het meisje de kaas aannam, waren ze verloofd en beloofden ze elkaar eeuwige trouw…
Het plateau van Velika Planina is ideaal om bergwandelingen te maken in een spectaculair kader. Ook Kamnik, het stadje aan de voet van de weiden, is een wandeling waard.

2. Sporten: bruisende rivieren temmen

slovenie-kamp-menina-life-magazineWie niet graag stilzit op vakantie, is bij Kamp Menina aan het juiste adres. De bosrijke camping heeft voor ieder wat wils – van kampeerplaatsen tot luxueuze ecolodges – en biedt ook uitdagende activiteiten aan. Hebt u al ooit geraft?! Ook voor ons was het de eerste keer, en een aanrader! In de zomer kabbelt de rivier Savinja rustigin haar prachtige rivierbedding en is rafting een heerlijke manier om je dicht bij de natuur te voelen. Ervaren gidsen maken een onvergetelijke ervaring van de tocht.
www.campingmenina.com

3. Verstillen: kruiden plukken in het Kartuizerklooster van Žiče

slovenie-kartuizerklooster-life-magazine

Een andere manier waarop Slovenië heilzaam is. In het Kartuizerklooster van Žiče, dat bestaat sinds 1165, bevond zich een van de eerste apotheken. Het klooster heeft tot op de dag van vandaag een grote biologische kruidentuin. In hun kruidenwinkel Viva Sana kan je terecht voor heilzame thees, maar ook kruidenlikeuren volgens oude recepten. Er lopen permanente tentoonstellingen over het leven van de monniken en in het gasthuis Gastuž – het oudste van Slovenië! – kan je terecht voor een maaltijd of een drankje.
tic.konjice.si/en/

4. Herbronnen: wellness in Rogaška Slatina

source: www.slovenia.info photographer: Matej Vranic

Source: www.slovenia.info; Photographer: Matej Vranic

Slovenië telt een paar kuuroorden, waaronder Rogaška Slatina. Rondom een bron met heilzaam water werden verschillende hotels gebouwd waar mensen een verblijf boeken om zich te goed te doen aan de weldadige effecten van het water. Dat heeft een hoog mineraalgehalte, vooral magnesium, en is al sinds het begin van vorige eeuw gekend om zijn effect op de spijsvertering.
www.rogaska-tourism.com

5. Citytrippen: fietsen in Ljubljana

Source: www.slovenia.info; Photographer: T. Kunst

Source: www.slovenia.info; Photographer: T. Kunst

Toch nog even de stadsmens in jezelf naar boven halen? Ljubljana mag dan wel de kleinste hoofdstad van Europa zijn, ze heeft alle troeven om je te charmeren. De oude stad nestelt zich tussen de heuvel bekroond met een kasteel en de rivier eromheen. Ontdek pittoreske straatjes, charmante bruggen, dagelijkse marktjes en het indrukwekkende Kasteel van Ljubljana, waar u overigens heerlijk kunt eten in het restaurant – geen toeristenval! Wij ontdekten de stad per fiets, ideaal om een snel overzicht te krijgen van haar hoogtepunten.
www.visitljubljana.com


Meer info:

www.slovenia.info

Countryside+, EXPO Gent, 30 oktober – 2 november, www.countryside.be

Life MAGAZINE vloog van Brussel naar Ljubljana met Adria Airways: www.adria.si


© Fiftyandme 2023