Hôtel du Palais in Biarritz: luxehotels zijn voor altijd, net als diamanten

Leestijd: 4 minuten

De bijzonder statige villa die Napoleon III offreerde aan Eugénie is al meer dan een eeuw geleden getransformeerd tot het Hôtel du Palais. Ondanks de wind en de golven die hun portie zand aan haar voeten achterlaten, blijft deze grote dame ongevoelig voor de tand des tijds. En die tijdloosheid gaat haar bijzonder goed af. Haar hoge roze/crèmekleurige silhouet aan de rand van het strand heeft iets hypnotiserends. De stad heeft trouwens enkel oog voor haar: want, geef toe, wat zou Biarritz zijn zonder zijn Hôtel du Palais?

HotelduPalais5

Zodra je het hoge hek met wapenschild voorbij bent, gaat een aparte wereld voor je open, gedempt, onweerstaanbaar, vol volumes, spiegels, brokaat, overladen met goud en zeeschuim, en waar de nog de kostbare echo’s uit het verleden klinken – gerinkel van kristal, geritsel van crinoline, gekeuvel van de elite. Het is de blonde en bekoorlijke Eugénie de Montijo, dochter van een Spaanse grande en een Ierse aristocrate, helemaal weg van de Baskische kust waar ze haar vakanties als kind doorbracht, die haar echtgenoot, Napoleon III, overtuigde om in 1854 18 hectare duinen te kopen met zicht op zee. De stapelverliefde prins-president slaagde erin de weelderige Villa Eugénie in minder dan een jaar te laten bouwen. In zijn illustere voetstappen zullen alle gekroonde hoofden van het Oude Continent treden (koningin Isabelle van Spanje, de koning van Wurtemberg, Leopold II van België, de prinsen van Metternich, enz.). Dan volgt een verhaal gevuld met bals, crisissen en de tijd die voorbij gaat: verkocht, omgevormd tot casinohotel, in 1893 omgedoopt tot Hôtel du Palais, beschadigd door brand, uitgebreid, daarna gekocht door de stad… nooit of te nimmer kreeg deze keizerlijke Villa een doorsnee bestaan.

Hoteldupalais6

Vandaag leent Hôtel du Palais zich zowel voor mooie gastronomische ontdekkingen als voor een cocooning op vijfsterrenniveau in de Spa Impérial. Een unieke plek van 3000 m² verdeeld over vijf verdiepingen die helemaal in het teken staat van beauty met Guerlainsignatuur, wellness en luxe. Je geniet er van de heerlijke kalmte, het zwembad in turquoise leisteen met groene weerspiegelingen die lijken te communiceren met de golven van de Atlantische Oceaan. Tussen twee rituelen kan je je neervlijen op de heerlijke ligzetels en nippen van een huisgemaakte kruidenthee.

HotelduPalais3

‘s Avonds dineer je onder de rotonde in de romantische sfeer van de belle epoque. Chef Jean-Marie Gautier, “meilleur ouvrier de France”, tovert een genereuze en chique Baskische keuken op je bord, zoals een heerlijk boutje van melklam uit de Pyreneeën gebraden aan het spit of een gratin met macaroni en morieljes. In de villa Eugénie, het restaurant met een Michelinster, krijg je producten uit de zee en het omringende platteland voorgeschoteld. De twee restaurants in de grote zaal – met enorme raampartijen die uitkijken op de stad, het plein, de Oceaan en de vuurtoren – baden in een soort tijdloze atmosfeer die uniek is in Frankrijk.

Relais & Chateaux

De bijzondere geschiedenis van het hotel roept de sfeer op van de jetset in de Roaring Twenties met een kosmopolitische, sportieve levensstijl waar feesten centraal stond. Het geeft deze streek een nieuwe adem, tussen zee en bergen, zout en zon, Frankrijk en Spanje, Britse elegantie en Amerikaanse relax. Biarritz is een stad waar je graag de illusie koestert om het hele jaar door met vakantie te zijn.


 

ONZE FAVORIETE ADRESSEN !

⋅Waar te verblijven?

hote-du-palais_3

Hôtel du Palais

1 Avenue de l’Impératrice,
64200 Biarritz
www.hotel-du-palais.com
reception@hotel-du-palais.com

⋅Een glas drinken?

In de zaal boordevol azulejos wordt vrolijk geroezemoes begeleid door Baskische gezangen. Je moet wat ellebogenwerk verrichten om tot aan de toog te raken en een sangria of een cerveza te bestellen vergezeld van enkele tapas. Deze ‘Bar Jean’, gelegen tegenover de hallen, blijft zeer populair omwille van de ontspannen en hartelijke sfeer die er heerst.

BarjeanBiarritz5, rue des halles
64200 Biarritz
www.barjean-biarritz.com


© Fiftyandme 2024