Marrakech : stad met twee sferen, stad met twee gezichten

Leestijd: 6 minuten

Voor de ene is dit een oosterse droom, voor wie op zoek is naar authenticiteit is het een aantrekkingspool. Marrakech blijft tot de verbeelding spreken en alle facetten van zijn talent onthullen. De rode stad blijf trouw aan zijn roots, maar droomt tegelijk ook op een creatieve manier van een nieuwe oosterse wereld.

Door Manoëlle Sepulchre

Niemand kan voorbij aan de fascinatie die Marrakech sinds oudsher uitstraalt. Niemand kan weerstaan aan de aantrekkingskracht van deze karavaanhalte aan de boorden van de woestijn, de beleving van deze mysterieuze stad die tegelijk westers en oosters aanvoelt, deze stad beladen met symbolen en geschiedenis, deze stad die heel wat schilders en schrijvers inspireerde. Marrakech is een oase omringd door een zee van palmbomen, met daar achter de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte, de ultieme grens met de poorten van het zuiden.

Wat de medina van Marrakech betreft: die fascineert nog altijd evenveel als zij intrigeert. Achter de grote blinde muren van gedroogde aarde gaan paleizen en huizen schuil die in elkaar overlopen en hun geheimen enkel ontsluieren voor de paar gelukkigen die zich door de zware deuren in gesculpteerd hout naar binnen mogen begeven.

Achter het Jemaa el-Fna plein, waar het altijd bijzonder druk is, ontvouwt zich het echte leven in een uniek labyrint van straatjes die naar de riads leiden. Hier heerst een hartelijke sfeer die altijd vergezeld wordt van een glimlach. Dit beeld staat helemaal los van de drukke verkeersaders.

Op een steenworp van het Musée de Marrakech en naast de Kouba is onze landgenoot Philippe Taburiaux volop bezig met het heropbouwen van Talaa 12, een atypische riad met een subtiel oriëntalisme met zuivere lijnen. Het resultaat laat zich best omschrijven als: elegant. Hij zet de traditie verder van de familiale gastvrijheid die de charme uitmaakt van deze tijdloze plek die van buitenaf besloten lijkt, maar binnen uitgeeft op een patio met appelsien- en palmbomen. Een aromatische tuin omringt de fontein. De grote terrassen bieden een zicht van 360° op de medina en zijn menzeh (hoge toren) kijkt uit op het Musée de Marrakech, de Médersa Ben Youssef en de soeks, met het Atlasgebergte op de achtergrond.

www.talaa12.com

talaa12-lifemag

Er bestaat een hoteltraditie die wil dat een goed adres er één is waar de klant die zich helemaal thuisvoelt. Er zijn er maar weinig die deze uitdaging kunnen waarmaken. Deze Belgische architect is daar evenwel met vlag en wimpel in geslaagd.

Marrakech buiten de muren

Na een halfuurtje rijden richting Ourika volgt een stukje over landwegen. In de achteruitkijkspiegels doven de lichten van Marrakech. Ook de festiviteiten, de verlichting, de drukte zijn weg. Er is alleen nog het Atlasgebergte.

PALAIS PAYSAN

Geef toe: het is een verrassende naam voor een tophotel dat op een halfuurtje van de stad is gelegen. Het kader van dit karakterhotel is dan ook uniek. Het was een hele krachttoer om dit resultaat te bereiken, want er diende liefst twee jaar gewerkt om vier hectare braakgrond tot luxueuze tuinen om te toveren. Maar het resultaat mag gezien worden, want deze tuin is een plaatje! Vijgenbomen die herinneren aan de charmes van de Magreb, palmbomen die voor de “couleur locale” zorgen en een oneindig aantal struiken die de intimiteit van deze plek helpen bewaren.

De charme is ook op de afspraak bij het verkennen van de zestien ruime en comfortabele kamers die naar het Atlasgebergte toe zijn gericht. Zij werden aangekleed met traditioneel en design meubilair. De decoratie, die aan Ludovic Petit werd toevertrouwd, brengt hulde aan de plaatselijke ambachten met een mix van zelliges, bejmat tegels, houtwerk, tapijten en handgeknoopte kussens.

Alles nodigt uit om deze wereld van luxe en elegantie te betreden waar de talenten van de Marokkaanse ambachtslui helemaal tot hun recht komen. Met als resultaat een heerlijke en geraffineerde oosterse sfeer. De verfijndheid en de verbeeldingskracht van de beide eigenaars kregen hier alle kansen om zich te ontplooien. Het zwembad, de hammam en de massagecabine zijn synoniem van pure ontspanning die zich doortrekt op het terras van het restaurant. Het unieke landschap toont een verlaten woestijn, met bergen die de sterren lijken aan te raken. Een extreem mooi en emotioneel plaatje…

Wie zin heeft in een ontdekkingstocht naar de Marokkaanse dorpjes en het Atlasgebergte komt hier perfect aan zijn trekken. Van een sportieve trekking tot een rustige wandeling: aan het hotel liggen heel wat wandelroutes klaar om de omgeving te verkennen. Dat kan te voet, maar ook te paard of met de mountainbike.

In het Palais Paysan kunt u zich helemaal overgeven aan verfrissende dromen en zoete smaken. Het is de ideale plek om bij te praten met familie, vrienden, of om een bijzondere gebeurtenis te vieren, zoals een verjaardag of een huwelijk.

Het Palais Paysan is er in geslaagd om een andere manier van leven te creëren voor Marrakech, ver verwijderd van de drukte van de rode stad. Want het zijn niet alleen de kamers die een ziel hebben, dat geldt in de eerste plaats ook voor de beide eigenaars en voor hun team dat dit etablissement zijn adelbrieven schenkt. Zij hebben het “thuisgevoel” perfect weten op te wekken.

www.lepalaispaysan.com

palais-paysan-life-magazine


© Fiftyandme 2023