auto vakantie

Met de auto op vakantie : tips voor een comfortabel traject

Terwijl veel toeristen liever met het vliegtuig naar hun vakantiebestemming reizen, kiezen anderen voor de auto. Dat is gelijk een oplossing die als flexibeler wordt beschouwd maar met lange uren achter het stuur. Hier volgen enkele tips voor een zorgeloze rit (mechanisch of qua gezondheid). Ga aan boord met Fifty and Me en geniet van de reis.

Leestijd: 2 minuten

Eindelijk vrij

Zomer, de zon, het vooruitzicht om met het dagdagelijkse ritme te breken. Jouw kinderen zijn vertrokken met hun (en jullie) (klein)kinderen. Hier ben je dan (eindelijk) vrij om een toeristische uitstap met je wederhelft te organiseren. De ouderwetse manier, met de auto, zo kunnen jullie comfortabel en in schoonheid genieten van de landschappen die voorbijkomen. De auto werd voor een klein zomeronderhoud aan de garage toevertrouwd, bagage voorbereid, alles lijkt perfect georganiseerd. Maar zelfs als 50(+) met de nodige rijervaring is het niet nutteloos om even onze  tips door te nemen om veilig aan te komen. Met de auto op vakantie : dat moet je even van vooraf bekijken.

 

Met de auto op vakantie : let op met bagage

De bagage wordt goed in de auto verdeeld om ervoor te zorgen dat hun gewicht niet het risico loopt de auto uit balans te brengen. De zwaarste koffers worden plat in de kofferbak geplaatst. Laat niets op de achterbank slepen. In geval van een noodstop, wordt alles achter jou met hoge snelheid naar voren gekatapulteerd. Zelfs als wanneer je naar jouw vakantiebestemming gaat zonder een specifieke route, vergeet dan niet om een weersite te bezoeken om te voorkomen dat u een gebied met onweer of gevaarlijke weersomstandigheden kruist. Blijf de weersomstandigheden (online) volgen. Vergeet in het handschoenenkastje niet om een zaklamp, munten en een EHBO-kit met het minimum dat nodig is (voor hoofdpijn, bewegingsziekte, misselijkheid, buikpijn enz.). De smartphone wordt voor de reis opgeladen. Losse, comfortabele kleding voor de rit zijn primordiaal met de auto op vakantie een lekker gevoel te hebben.

Minder snel rijden = besparen

Iedereen heeft haast om zijn bestemming te bereiken. Oké, maar alles kan gebeuren op de weg en een vooraf bepaalde aankomsttijd op voorhand zal je onnodig onder druk zetten. Hierdoor ga je mogelijk je snelheid verhogen en dat is niet de bedoeling. Wist je dat door je snelheid met ongeveer 10 km/u op de snelweg te verlagen, je ongeveer 4 liter brandstof kunt besparen over 500 kilometer ? Werk je tot de laatste dag en ben je van plan direct achter het stuur te gaan zitten ? Geen goed idee. Zelfs als je een dutje doet en een douche neemt waarvan je denkt dat die herstellend is. Je waakvermogen is grotendeels verminderd en kan ervoor zorgen dat je je tijdens je reis slaperig voelt. Bovendien, als de dag stressvol is geweest, zult je niet ontspannen zijn om veilig achter het stuur te kruipen.

Met de auto op vakantie = safety first

Met de hitte van de zomer is het essentieel om voldoende drankjes (alcoholvrij) in de cabine te plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn. We weten dat we gemiddeld na twee uur rijden moeten stoppen. Stoppen is vaak een goed idee, met de auto in de schaduw geparkeerd. Als je hem in de zon moet laat, vergeet dan niet je huisdier mee te nemen. Een fatale hitteberoerte kan in minder dan twintig minuten optreden. En als u met uw kleinkinderen meegaat, vergeet dan niet om voor hen te zorgen, zowel tijdens de reis als tijdens de pauzes. Zoveel tips die maar één doel hebben : uw vakantiebestemming in alle veiligheid bereiken. Goede reis!


© Fiftyandme 2024