Oman, waar authenticiteit en moderniteit hand in hand gaan

Leestijd: 4 minuten

Het Sultanaat van Oman is zowel voor de cultuur- als natuurliefhebbers een aanrader. Het recent geopende Alila Jabal Akhdar Resort, het eerste hotel van de Alila-groep in het Midden-Oosten, doet de Omaanse architectuur, de tradities en ambachten alle eer aan. De locatie op meer dan 2.000 meter hoogte in het AL-Hajargebergte is gewoonweg subliem. Moderniteit en authenticiteit, beide zo representatief voor Oman, zijn ook hier aan de orde…

4

Tekst Marleen Duerinckx

Oman, gelegen in het zuidelijke deel van het Arabische schiereiland, slaagde er perfect in zich te ontwikkelen en tevens zijn authentieke karakter te bewaren. Wij waren onder de indruk van de prachtige landschappen en de variatie ervan. Geen onesthetische hoogbouw in de hoofdstad Muscat, maar sierlijke lage en lichtgekleurde gebouwen. Fjorden, een uitgestrekte woestijn, wadi’s, gebieden met wierookbomen, witte stranden, … in combinatie met de gastvrijheid van de bevolking, maken van Oman een land met veel facetten. Zowel de cultuur- als natuurliefhebbers komen aan hun trekken en een rondreis is beslist een must. Tussen al het fraais droeg het Al-Hajargebergte onze voorkeur weg, daar waar ook het gloednieuwe vijfsterrenhotel Alila dit jaar uit het niets verscheen.

Groene berg

3Op ruim twee uur rijden van Muscat kom je in totaal ander landschap – en in de koelte – van Al Hajar terecht. Dit gebergte, met toppen boven de 3.000 meter, is pas sinds 2004 toegankelijk voor toeristen en uitsluitend bereikbaar met een 4X4-wagen. Een checkpoint beneden aan de berg verwijst nog naar de geslotenheid die dit gebied tot voor kort kende. Jebal Akhdar, wat ‘groene berg’ betekent, is met zijn terrasvormige landbouwgronden op steile berghellingen en met de sublieme bergkloven, een lust voor het oog. Rozenstruiken, granaatappels- en notenbomen sieren het landschap. De hotelgroep Alila koos deze locatie voor de opening van hun eerste hotel in het Midden-Oosten. Het Alila Jabal Akhdar, eigendom van Omran, integreert zich dan ook wonderwel in het Omaanse landschap.

Landmark

Het vijfsterrenhotel Alila Jabal Akhdar is het werk van het internationale architectenbureau Atkins met hoofdzetel in Londen. Voor de inrichting stond het Thailandse P49 Deesign in. De Nederlandse General Manager van Alila Oman, Jork Bosselaar, die een jaar voor de opening al ter plekke was, vertelt ons met uiterst veel passie hoe alles verliep. “Dit hotel is zeer representatief voor het land. De ligging aan de rand van het natuurgebied is uitzonderlijk. Bij de bouw lieten de architecten zich inspireren door de Omaanse forten, met hoge deuren waar de ruiters te paard doorkunnen. Bepaalde gewelven verwijzen naar het naburige fort van Nizwa. Duurzaamheid en de ecologisch voetafdruk minimaliseren, primeerden. De architecten gebruikten lokale bouwstenen, hadden aandacht voor (water)recyclage, energiebesparende elementen, zonnepanelen, enzovoort.” Het hotel beantwoordt aan de hoogste eisen van het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Certification.”

2

Lokale elementen

“De interieurarchitecten van P49 Deesign vertoefden lange tijd in Oman om de cultuur en sfeer op te snuiven, en de diverse ambachten te spotten. Ze integreerden ontzettend veel lokale elementen in het interieur: aardewerk uit Bhala, koperwerk uit Nizwa, de gordijnen en tapijten werden geweven door Omaanse families en de kamelenmanden lieten ze eveneens opnieuw vervaardigen en vormen nu een zeer decoratief muurelement. Ook de jeneverbessen en de rozen, beide representatief voor de streek, integreerden ze in het interieur.” Tijdens ons bezoek kunnen we alleen maar vaststellen dat het plaatje perfect is. Aandacht voor alles, tot in de kleinste details. “En we willen nog een stap verder gaan en ook de lokale bevolking betrekken bij alles. Zo kopen we olijfolie aan van een lokale producent en willen we ons afvalwater filteren en ter beschikking stellen van de bevolking voor de aanleg van tuinen om vervolgens hun kruiden en groenten te kunnen gebruiken.”

indoor-pool

Oord van Eden

In het Alila Jabal Akhdar Resort zijn 86 suites  beschikbaar. Verder zijn er het Juniper Restaurant, de Rose Lounge, een adembenemend buitenzwembad en twee buitenjacuzzi’s, een fitness en een spa met binnenzwembad. Er zijn zeven verzorgingscabines en de producten die ze gebruiken zijn van de eigen collectie ‘Alila Living’. Ook in de spa sieren de jeneverplantjes de ruimtes en zorgen voor een subtiele decoratie. Het Alila Jabal Akhdar is beslist een van die te koesteren adressen.


Praktisch

Artikel gepubliceerd in de ELLE DECO 100% België


© Fiftyandme 2024