Dit is het seizoen van de kenners en van wie de voorkeur geeft aan geroezemoes boven tumult. Het is het seizoen van degenen die weten dat je niet altijd verder hoeft te zoeken – je hoeft alleen maar langer te blijven. Hier pluk je het moment als een vergeten druiventros: voorzichtig en met volle aandacht.
Tussen de wijngaarden
© Guillaume Robert
Van Dijon tot Santenay slingert de Route des Grands Crus als een lint door enkele van de meest iconische wijndorpen ter wereld: Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Meursault, Puligny-Montrachet, stuk voor stuk mythische namen waar de aarde spreekt via de wijn.
In de herfst kleuren de wijngaarden koperrood en openen de kelders hun deuren. In Beaune ontdek je de majestueuze Hospices, een gotisch meesterwerk met een geglazuurd dak. In Nuits-Saint-Georges proef je de grote klassiekers en in Aloxe-Corton klim je tot aan de met bomen omzoomde wijngaarden voor een adembenemend uitzicht – en om het woord ‘terroir’ echt te begrijpen. Hier vertelt elk glas een verhaal, een stukje geschiedenis. De magie van de Climats de Bourgogne, erfgoed van 2000 jaar vakmanschap, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Een vleugje wildernis in de Morvan
© BFC Tourisme
Verder naar het westen toont de Morvan een ander, wilder en levendiger gezicht van Bourgondië. Het regionale natuurpark is een zee van bossen en meren, waar je eindeloos kunt verdwalen, te voet, te paard of met de fiets. De wandeling naar de top van de Haut-Folin, het hoogste punt van Bourgondië, biedt in de herfst een ongeëvenaard panorama. In dit landschap meet je de tijd niet meer – hij rekt zich uit. Je luistert naar de stilte die enkel doorbroken wordt door het burlen van een hert. En als de avond valt, vult de hemel zich met sterren (de Morvan is de 24e Dark Sky Reserve ter wereld). Een spektakel dat blijft verbazen.
Heilige parels op de UNESCO-lijst
Vézelay, gelegen op de ‘eeuwige heuvel’, is een heilige halte. De romaanse basiliek, een beschermd meesterwerk, baadt in een gouden licht dat door de glas-in-loodramen valt. In Fontenay voert de cisterciënzerabdij, met zijn perfecte klooster, gestructureerde tuin en oude molen, je mee naar vervlogen tijden,
Bakermat van de Franse gastronomie
Bourgondië is ook een van de grootste bakermatten van de Franse gastronomie. Het mythische Relais Bernard Loiseau draagt die traditie met sterren en liefde voor het juiste product verder uit, terwijl Maison Lameloise al vier generaties lang het boegbeeld van Bourgondische uitmuntendheid is. Maar luxe komt hier ook in alle eenvoud: slakken met peterselie, een ei ‘meurette’, een gerookte pompoensoep geserveerd in een landelijke herberg, een rundstoofpot die acht uur lang op het vuur heeft gestaan of een Brillat-Savarin op versgebakken brood. Voeg daar een glas Corton of Givry aan toe, en je begrijpt hoe eenvoudig geluk soms kan smaken.
© BFC Tourisme
Een droom van een verblijf
© BFC Tourisme
Om de ervaring compleet te maken, gaat er niets boven een verblijf in een charmant hotel, een prestigieus gastenverblijf of een wijndomein dat omgetoverd is tot een gezellige cocon. Bourgondische adressen cultiveren de kunst van gastvrijheid als een tweede natuur. Zo biedt het gloednieuwe hotel Spa Bellevigne in het hart van wijndorp Chambolle-Musigny een unieke mix van verfijning en herbronning. In Vault-de-Lugny nodigt het gelijknamige kasteel je uit om weg te dromen tussen houten lambriseringen en baden onder de sterren. Ontspanning is hier vanzelfsprekend, tussen eeuwenoude stenen en weldadige natuur.
Niet te missen ervaringen:
Een bezoek aan Bourgondië is niet compleet zonder deze rituelen:
- Bezoek de Hospices van Beaune, waar wijn een mix wordt van spektakel, traditie en generositeit.
- Slenter door het Musée Zervos in Vézelay, met werken van Giacometti, Léger en Calder.
- Verken de gewelfde kelders van Château du Clos de Vougeot, het historische hart van de cisterciënzer wijnbouw.
- Gun jezelf een diner met zicht op de wijngaarden in La Table de Levernois, een elegant sterrenrestaurant zonder overbodig vertoon.
De herfst als een grand cru
Seizoenen komen en gaan, maar sommige blijven hangen. Het najaar in Bourgondië is zo’n zeldzaam moment, dat je in je geheugen bewaart als een uitzonderlijk wijnjaar. En wat als de herfst ook zijn uitzonderlijke grand crus had? Traag rijpende, diepe dagen, om zachtjes te laten rusten in de kelder van je mooiste herinneringen. De herfst, dat is Bourgondië!
Voor meer informatie: bourgondie-toerisme.com.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © : Bourgogne-Franche-Comté
Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met de steun van de Conseil régional de Bourgogne-Franche-Comté.