Saint-Emilion, een feest voor de zintuigen

Leestijd: 5 minuten

Saint-Emilion… De naam alleen al roept een gevoel op van zeldzaamheid, van privilege, van savoir-faire. En die deugden gaan niet enkel op voor de beroemde wijn. Want eens u geproefd hebt van wat de streek te bieden heeft, verbleekt de wijn er zelfs misschien bij…! In Saint-Emilion laat elke oogopslag zich degusteren met smaak en is elke stap ‘de omweg waard’.

Vue de l'Hostellerie de Plaisance Life Magazine

Saint-Emilion, een geklasseerd dorp

Onmogelijk om niet te vallen voor de charme van dit Middeleeuws dorpje dat geklasseerd is als werelderfgoed. De magie schuilt in elk hoekje van de historische monumenten, de vervoering is alomtegenwoordig. Zelfs de oude stenen lijken bezield door de geest van een kunstschilder…

Saint Emilion Une Life Magazine

Hun okeren en gloedvolle tinten reflecteren het licht vanaf de zon opkomt. En, tot vreugde van de estheten onder ons, gaat het spektakel door tot het overgaat in een spel van schaduwen op de puntdaken van de huizen wanneer de zon, die het landschap in vuur en vlam zet, ondergaat. Je vergeet de tijd als je de steile tredes beklimt die leiden naar de klokkentoren die regeert over een uniek en adembenemend panorama. De monolitische kerk die op het eind van de 11e eeuw uitgehouwen werd in de rotsen, bekroont deze spectaculaire toeristische trekpleister.

  Saint-Emilion-Life-Magazine

Het kasteelleven

Met plezier zetten we onze bagage neer in l’Hostellerie de Plaisance – een goedgekozen naam. Het hotel bestaat uit twee gebouwen die verbonden worden door magnifieke hangende tuinen. We worden meteen verliefd op het terras dat een schitterend uitzicht biedt op de rozige daken en de kostbare wijngaarden. Dit betoverende kader dat synoniem staat voor plezier, goede smaak, elegantie en exclusiviteit heeft alles om ons in vervoering te brengen.

Hostellerie de Plaisance entrée Life Magazine

De subtiele mix van klassiek en modern vinden we overal terug, tot in de heerlijke geraffineerde keuken van de sterrenchef die hier achter het fornuis staat. Onnodig te zeggen dat het menu met aangepaste wijnen hier excellent is! Saint-Emilion is een gedroomde bestemming voor levensgenieters.

Leven in een roes

Saint-Emilion is wereldbekend voor zijn wijngaarden, dus het zou onredelijk zijn om hier geen wandeling te maken over de heuvelflanken vol wijnranken die eveneens werelderfgoed van de UNESCO zijn. 5.400 hectare wijngaarden domineren de vallei van de Dordogne. De chateaux en propriétés, voor het merendeel familiebedrijven, hebben een heel divers aanbod. Je kan kiezen uit talrijke wandelingen en dagarrangementen in het teken van wijn (tevoet, met de fiets, met de auto, met of zonder privégids, …), het ene programma nog boeiender dan de andere.

Vignes Saint Emilion Life Magazine

Voor wie de liefde voor wijn een echte kunst is, raden we een bezoek aan aan de ultramoderne wijnhuizen van Cheval Blanc of La Dominique (van de hand van de bekende Franse architect Jean Nouvel). Een andere aanrader: spring even binnen in de wijnkelder van Maison Gailhaud.

Chais Cheval Blanc Life Magazine

Sporen van het verleden

Saint-Emilion ontdek je zowel boven als onder de grond. Van alle overblijfselen uit het verleden vernoemen we graag de Chapelle de La Trinité, de Eglise Collégiale en zijn magnifiek klooster, de catacomben en de Tour du Roi die een fantastisch zicht biedt. Breng zeker ook een bezoekje aan l’Ermitage, de schuilplaats van de monnik Emilion, om je te laven aan de legende van de bron met haar legendarische weldaden… En vergeet ook de marktplaats niet die omkaderd wordt door de rotsen en de omwalling. Er rijden bijna geen auto’s in het dorp, wat deze culturele wandelingen nog aangenamer maakt.

lieu historique Saint Emilion Life Magazine

Zin om een souvenir mee naar huis te nemen? Koop uw Grand Cru rechtstreeks in de kastelen of in het Maison du Vin van Saint Emilion om van de beste prijs en het beste advies te kunnen genieten.

Anna Pakutina : Shutterstock.com Life Magazine

Ook de macarons van Saint-Emilion zijn om duimen en vingers bij af te likken. Ze worden gemaakt op basis van een recept dat dateert van 1620. Het zachte gebakje gemaakt van suiker, eiwit en amandel proef je bij Blanchet (9, rue Guadet) of chez Mouliérac (Tertre de la Tente).

Macarons Life Magazine

Vergeet tenslotte niet dat het ommeland van Saint-Emilion bestaat uit 22 gemeentes met een rijk patrimonium, een echte schatkamer die wacht om ontdekt te worden:

St-Christophe-des-Bardes (en zijn oud fort), St-Etienne-de-Lisse (en zijn uitzonderlijke architectuur), St-Hippolyte (met zijn kasteel, Romaanse kerk en grotten), St-Laurent-des-Combes (met zijn opeenvolging van ‘combes’ of dalen), St-Pey-d’Armens (met zijn mooie Romaanse kerk), St-Sulpice-de-Faleyrens (en zijn menhir van 5 meter), Vignonet (een schattig dorpje dat omringd wordt door een kastelen), en nog veel meer. Zo kan u weer uw honger naar ontdekkingen stillen…


NOG MEER GOEDE IDEEËN 

Om iets te gaan drinken is de bar en het terras van de l’Hostellerie de Plaisance ideaal. Je geniet er van een leuke kaart (je kan er iets eten uit het vuistje) terwijl je uitkijkt over een schitterend panorama. Een andere aanrader is Terrasse Rouge van Château La Dominique, midden in de wijngaarden.

terrasse Plaisance Life Magazine

La terrasse de l’Hostellerie de Plaisance

Goede restaurants mankeren hier ook niet! We houden van de onweerstaanbare charme van Le Tertre  (in het centrum van het dorp, met zijn kelder uitgehouwen in de rotsen en zijn prestigieuze wijnkaart), het somptueuze decor van Grand Barrail, de seizoenskaart van du Clos du Roy  en de kwaliteit van  La Table die alle eer aandoet aan de uitzonderlijke lokale producten.

Château-hôtel-Grand-Barrail Life Magazine

Le restaurant du Château du Grand Barrail

WAAR LOGEREN ?

Voor een verblijf in een historisch kader: l’Hostellerie de Plaisance

Extérieur Hostellerie de Plaisance Life Magazine

www.hostelleriedeplaisance.com

Voor een charmeverblijf: Au logis des Remparts

Logis des Remparts Life Magazine

www.aulogisdesremparts.com

Voor een wellnessvakantie: Château-Hôtel-Spa du Grand Barrail

Grand Barrail Life Magazine

www.grand-barrail.com

Er zijn ook fantastische chambres d’hôtes en kasteelhotels. We houden ontzettend van Château Fombrauge, een magnifiek karthuizerklooster uit de 17e eeuw, met meubilair uit dezelfde periode, Franse tuinen, geklasseerde parken en wijngaarden. Ook de moeite: Château Camiac en Château Isabeau de Naujan.

 Chambre d'hôtes St Emilion Life Magazine

Nuttige websites

www.saint-emilion-tourisme.com
www.vins-saint-emilion.com


© Fiftyandme 2024