Toscane

Toscane, kunst, wijn en culinaire adressen

Toscane. Alleen het woord roept al beelden op: zonovergoten valleien, velden vol wijnranken en slingerende weggetjes tussen rijen cipressen. In deze iconische regio van Italië lijkt alles met liefde gemaakt: de kunst, het eten, zelfs het landschap zelf. Fifty & Me maakte een rondreis door Toscane en proefde (letterlijk) van het la bella vita Italiana.

Leestijd: 4 minuten

Florence, de bakermat van de Renaissance

Geen betere plek om onze reis te beginnen dan Florence, de stad die bekendstaat als de wieg van de Renaissance. De stad waar je letterlijk struikelt over de kunst en geschiedenis: in de smalle straatjes, de indrukwekkende kerken, de kleine werkplaatsen waar ambacht nog steeds leeft. Ons verblijf in Hotel Bernini Palace, gevestigd in een 15e-eeuws palazzo vlak bij de beroemde Piazza della Signoria, dompelde ons meteen onder in de sfeer van de stad. De ideale plek middenin het centrum om op ontdekking te gaan: stap buiten, en je staat oog in oog met meesterwerken.

Florence is veel meer dan alleen de bekende hotspots zoals de Dom en de Ponte Vecchio. Onder begeleiding van gids Antonella Fantoni verkenden we een ander Florence: het Florence van vrouwen zoals Eleonora di Toledo, die via kunst en politiek hun stempel drukten op de stad. In een paar uur tijd kregen we een inkijkje in het dagelijks leven van toen, in een stad die altijd op het snijpunt van traditie en vernieuwing heeft gestaan. Ben je op zoek naar een activiteit anders-dan-anders? Bezoek het atelier van Liana’s Mode. Hier worden hoeden ontworpen en met de hand vervaardigd. Deze stop toont de aandacht voor detail en vakmanschap waar Florence om bekend staat – en misschien scoor je bij een bezoek hieraan ook nog wel een leuk souvenir.

Toscane

© Giuseppe Mondi 

Onze culinaire adressen in Florence

Goed lunchen kan bij Residenza Piazza della Signoria, waar de gerechten zo puur zijn dat je de kwaliteit van elke afzonderlijke tomaat en druppel olijfolie proeft. Hier begrijpen ze dat Toscaanse gastronomie draait om eenvoud, authenticiteit en smaak. Of ga voor een aperitief in het majestueuze Palazzo Portinari Salviati dat je nog dichter brengt bij de grandeur van vroeger. Hier, tussen marmeren zuilen en historische frescos, waan je je even onderdeel van een eeuwenoude familiegeschiedenis. ‘s Avonds geniet je van een traditioneel diner bij Boccanegra met Toscaanse klassiekers als bistecca alla fiorentina en huisgemaakte pasta.

Chianti, het Toscaanse platteland

Vanuit Florence trekken we verder het land in, richting de Chianti-streek. Hier verandert het landschap in glooiende heuvels, oude landhuizen, wijngaarden zover je kunt kijken. Chianti is de verpersoonlijking van het Toscaanse cliché. We arriveren bij Villa La Massa, een charmant hotel verscholen tussen de natuur waar we nog steeds van dromen.

Chianti is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met wijn. We bezoeken Fattoria di Vignamaggio, een historisch wijnhuis dat al sinds de 15e eeuw bestaat. Hier proef je niet alleen wijnen, maar het verhaal van de streek zelf. De stenen villa, de geur van rijpende druiven, de zon die langzaam zakt achter de heuvels… Het lijkt alsof de tijd hier echt heeft stilgestaan.

Toscane

© Villa La Massa

Onze culinaire adressen in Chianti

De lunch die geserveerd wordt in het restaurant aan het zwembad van het hotel bij LOliveto is een absolute aanrader: verse groenten, romige burrata, en een panorama dat je stil maakt. s Avonds leren we bij Il Palagio hoe lokale families al generaties lang koken: eenvoudig, met ingrediënten uit eigen tuin, met respect voor het ritme van de seizoenen. Voor onze traditionele druiventaart, de schiacciata con luva, trekken we zelfs de wijngaard in om de druiven eigenhandig te plukken. Een ervaring die ons nog dichter bij het Toscaanse landleven bracht.

Lucca, binnen de eeuwenoude muren

Als Florence de stad van kunst is en Chianti de streek van wijn, dan is Lucca, nog omringd door haar middeleeuwse stadsmuren, de stad van rust en ambacht.

We wandelen door de Botanische Tuin, onder begeleiding van gids Elena Benvenuti, en worden stil van de eeuwenoude bomen en verborgen vijvers. Daarna dwalen we door de stad: langs kerken zoals San Michele in Foro, door kronkelige straatjes en over verborgen pleinen. Lucca leeft op een tempo waar we in België jaloers op kunnen zijn. Hier geen drukte, geen overvolle toeristische hotspots, maar het trage ritme van lokale bewoners die hun boodschappen doen, koffie drinken, fietsen over de muren die de stad beschermen. Onze overnachting in Renaissance Tuscany Il Ciocco Resort & Spa, verderop hoog in de heuvels rond Castelvecchio Pascoli, biedt een mooi uitzicht over het Toscaanse landschap. Een plek waar je alleen nog maar wil kijken, ruiken en luisteren.

Onze culinaire adressen in Lucca

In Lucca draait het leven rond goed eten en ontspannen tafelen. Een heerlijke plek om de Toscaanse keuken te ontdekken is AllOlivo, al sinds 1988 een vaste waarde in de stad. Op het terras, tussen de luifelplanten en schaduwrijke bomen, genoten we van huisgemaakte ravioli gevuld met ricotta di pecora, gevolgd door een perfecte branzino (zeebaars) bereid met verse kruiden en lokale olijfolie. Wie na het diner nog zin heeft in een drankje, moet zeker naar het Grand Universe Hotel. Vanop hun dakterras heb je een prachtig uitzicht over de rode daken en torens van Lucca. Ideaal voor een aperitivo bij zonsondergang terwijl de stad langzaam in een warme gloed wordt gehuld.

Pisa, iconische geschiedenis

De laatste etappe van onze reis brengt ons naar Pisa. Natuurlijk bezoeken we de beroemde scheve toren, maar Pisa blijkt zoveel meer te zijn dan dat. Met gids Silvia Piccini doken we in de minder bekende geschiedenis van Pisa, vol verhalen over vergeten heldinnen en literaire grootheden die door de stad zwierven. Maar ook ontdekten we de natuurlijke kant van de regio in San Rossore Park, een beschermd gebied met bossen, open vlaktes en wilde paarden. Vanuit een koets genieten we van de rust en stilte, een verrassende kant van Pisa die niet iedereen kent. Onze reis eindigt in alle luxe bij Bagni di Pisa Palace & Thermal Spa, een voormalig zomerverblijf voor Europese adel dat vandaag een exclusief hotel met thermale baden is. Hier, onder de Toscaanse zon, laten we alle indrukken van deze reis rustig bezinken.

Onze culinaire adressen in Pisa

Ook in Pisa proef je van de Toscaanse levenskunst. Lunchen deden we bij La Pergoletta, een charmant restaurant in het historische centrum. De chef verraste ons met antipasti in Italiaanse hoeveelheden en gerechtjes om te delen: denk aan vitello tonnato, bruschetta met burrata, versgemaakte pastas en sappige vleesgerechten. Alles is even vers en smaakvol, misschien wel de beste lunch van de hele trip.

Voor meer algemene informatie: visittuscany.com

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © : Giuseppe Mondi

 

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met het Italiaans Bureau voor Toerisme en Toscana Promozione Turistica.


© Fiftyandme 2025