Gezond eten met minder zout

Leestijd: 2 minuten

Zout is een smaakmaker en een stof die je lichaam nodig heeft. We krijgen echter veel zout binnen. De gemiddelde zoutinname van volwassenen in België bedraagt ongeveer 10,5 g per dag. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt aan om de zoutconsumptie terug te brengen tot <5 g per dag.

life-magazine

Het is vaak een vaste gewoonte: zout toevoegen tijdens het koken of aan tafel. De meeste mensen eten veel meer zout dan de aanbevolen 6 gram per dag. Minder zout eten kan je bloeddruk doen dalen en dat is gunstig voor je hart.

Op zich is het niet moeilijk om met dat automatisme te stoppen. Het zal je verbazen hoe snel je smaakpapillen hieraan wennen. Als je langzaam maar zeker minder zout toevoegt, zul je weinig verschil merken.

STAP VOOR STAP NAAR MINDER ZOUT

Life-magazine

Enkele tips om minder zout te eten:

  • Vergeet niet om op de etiketten te kijken. Meestal staat er niet ‘zout’ op het etiket, maar ‘natrium’ (6g zout komt overeen met 2,5g natrium). Kijk ook naar de hoeveelheid die je per portie binnenkrijgt; vaak staat dat op het etiket aangegeven.
  • Probeer steeds een beetje minder zout toe te voegen tijdens het koken (bijvoorbeeld bij het koken van groenten, pasta of rijst). Als je eraan gewend bent, kun je het zout helemaal weglaten.
  • Experimenteer in de keuken met kruiden om minder zout toe te voegen
  • Zet geen zoutvaatje meer op tafel tijdens het eten. Proef het eten eerst.
  • Pas op met hartige snacks, zoals chips en gezouten noten. Ook kant- en-klaarmaaltijden en fastfood bevatten veel zout, net zoals vleeswaren als rauwe ham en ontbijtspek.
  • Eet veel fruit en groenten. Eet minstens 300 gram groenten en 200 gram fruit, maar meer mag altijd!
  • Wees zuinig met smaakmakers zoals ketchup. Deze bevatten vaak zeer veel zout.

Wil jij meer inzicht krijgen in je zoutinname? Of wil je tips over zout in je voeding? 
Doe dan de zouttest op www.zouttest.be



© Fiftyandme 2024