Ikigai : de sleutel tot ultiem geluk in je leven

Ikigai is Japans voor ‘dat waarvoor je ’s morgens je bed uit komt’.  Maar goed, misschien blijf je wel veel liever nog even soezen onder de wol ? Maakt niet uit. Je Ikigai ga je uiteindelijk toch vinden. Dit is hoe.

Leestijd: 2 minuten

Ikigai is praktisch

Misschien frons je wel de wenkbrauwen met de gedachte aan de zoveelste levensfilosofie die voorbij komt waaien op je scherm ? Ikigai is echter anders. Het is iets heel praktisch. Je moet er geen boeken over lezen, geen meditaties of yogasessies bijwonen en er al helemaal geen streng dieet erop nahouden. Ikigai zit namelijk ingebakken in het leven en de manier waarop jij ermee omgaat.

Succes als bijproduct

Ikigai kan misschien het best worden uitgelegd met een voorbeeld. Ooit liet een Belgisch Michelin-sterrenchef zich ontvallen dat je dat moet volgen wat je hart sneller doet slaan. Of je er al dan niet succes (of wat daar volgens de maatschappij zou moeten voor doorgaan) zal mee oogsten, doet totaal niet terzake. Je kan je hele leven een schrijnwerker zijn en je daar fantastisch mee voelen. Mogelijk ontstaat door je passie als schrijnwerker doorheen de jaren ook een groot bedrijf met veel medewerkers. Het zij zo. Geen één van beide uitkomsten is de betere. Of zoals de sterrenchef in kwestie zei: succes is louter een bijproduct van iets te doen wat je (heel) graag doet. Meestal kan je je Ikigai herkennen aan het feit dat wanneer je ermee bezig bent het lijkt of tijd plots niet meer bestaat. Ikigai heeft dan ook niets met het streven naar doelen of succes te maken, het is dat doen wat jij wil doen omdat je niet anders kan. Voor de één is dat een moestuin maken om eten voor zijn of familie te voorzien. Voor de ander is dat de Mont Ventoux beklimmen met de fiets.

Ikigai : innerlijke geluksbron

Kan je van Ikigai leven ? Misschien wel, misschien niet.  Het maakt niet uit. Wat enkel van belang is, is hoe jij de dingen ziet op dat vlak. Belangrijk is enkel dat je het nastreeft om je innerlijke geluksbron aan te boren. Het gaat er vooral aan om dat te doen waar je van houdt. Tegelijkertijd moet het ook iets zijn waar je medemens ook wat aan heeft. Ikigai streeft dus niet persoonlijk genot en gewin na. Door echter jouw Ikigai bestemming te vinden, moet de wereld bovendien een stukje beter worden. Dat impliceert ook dat je goed bent in wat je kiest als je persoonlijke bestemming. Verdien je er veel geld mee, prima. Verdien je er weinig of niets mee ? Even goed.

Ikigai lefgozer

Makkelijk, toch ? Op het eerste zich misschien wel, op het tweede zicht al iets complexer. Om je Ikigai te vinden en ervoor te gaan is lef nodig. Durf in het leven is alles. Heb jij altijd de durf om de dingen aan te pakken of kies je soms voor de makkelijke, comfortabele en vertrouwde weg ? Ikigai betekent ook dat je misschien tegen de stroom in gaat zwemmen. Dat je misschien dat gaat doen wat je familie of vrienden helemaal niet van jou verwachten. Durf je dat aan ? Alleen wanneer je op die laatste vraag bevestigend antwoordt, weet je zeker dat je op de één of andere dag je persoonlijke Ikigia zal vinden en ervoor gaan.  Ben jij die Ikigai lefgozer die het aandurft ?