geen passie

Waarom het helemaal oké is als je geen passie hebt in het leven

Niet weten wat precies ons doel is in het leven, kan stresserend zijn. We zijn bang dat mensen – op een feestje, afspraakje, sollicitatiegesprek – vragen wat onze passie is, en dat we dan geen inspirerend antwoord hebben. Toch is dat helemaal niets om je druk over te maken.

Leestijd: 2 minuten

Zoek en gij zult niet vinden

Wanneer je iedereen om je heen hoort praten over hun passie, hun ambities en doelen, kan dat frusterend zijn wanneer dat voor jou een groot vraagteken is. Je ziet ondernemers die zich uit de naad werken voor hun eigen bedrijf, schrijvers die nachtenlang doorhalen om hun teksten af te krijgen en prachtige schilderijen van kunstenaars die léven voor hun werken.

Heb jij die passie nog niet ontdekt? Hulplijnen in overvloed: er zijn boeken geschreven hoe je die kunt vinden, cursussen over gegeven en coaches die samen met je uitpluizen wat jouw doel in het leven is. Je kunt je wanhopig storten in die zoektocht en almaar frustrerender voelen wanneer de zoveelste poging lijkt te falen.

Maar wat als je ‘het niet weten’ aanvaardt? En de zoektocht even loslaat?

De norm

Dat kan lastig zijn om toe te geven. Want een passie hebben en daar hard aan werken is in onze samenleving vaak de norm. Worden succesvolle mensen daar vaak niet mee mee geassocieerd? Het is goed om te realiseren dat dat enkel een beeld is van de maatschappij, en die gedachten hoef jij dus niet óók te hebben. Ook denken we vaak dat we succesvol zijn omdat iets een passie is, maar in feite beginnen projecten met een passie. Dat gevoel kun je ook weer verliezen als blijkt dat het project begint te mislukken.

In een Ted Talk vertelt marketeer Terri Trespicio dat het hele idee van ‘je passie vinden’ vrij bekrompen is. Als we alleen maar gefocust zijn op het vinden van dat ene abstracte ‘grote ding’ waardoor ons leven invulling gaat krijgen en dat ons kan definiëren, laten we een heleboel andere kansen schieten.

Het is een gevoel, geen lot

Ook vertelt ze hoe de vraag ‘wat is jouw passie?’ veel druk legt op mensen, terwijl passie maar een emotie is. En een emotie dus ook kan veranderen. De ene week kun je heel enthousiast zijn over een job, de week erna kan dat al anders zijn.

En dus, adviseert Trespicio: wacht niet af tot je je passie vindt. Laat het los, grijp de kans aan die je gewoon prima vindt. Dat is sowieso een goed idee als je erover nadenkt dat veel vrouwen in de jaren vijftig niet eens móchten werken, dat is ook niet alles. Zelfontplooiing en plezier in je leven is een beter uitgangspunt. Je ziet dan vanzelf of je er enthousiast van gaat worden. Grote kans dat dat gebeurt, want vaak zorgt succes juist voor passie, en niet andersom.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023