intelligentie vrouwen

Is intelligentie een voordeel in de liefde voor vrouwen?

Zelfs vandaag de dag, ondanks de strijd voor gelijkheid van mannen en vrouwen, lijkt vrouwelijke intelligentie en ambitie weinig gewild te zijn bij mannen. Onze seksuologe legt uit waar dit vandaan komt.

Leestijd: 3 minuten

Schoonheid? Intelligentie? Vriendelijkheid? Temperament? Eerlijkheid? Humor? Ambitie? Tederheid? Sterkte van karakter? Dynamisme? Welke vrouwelijke kwaliteiten vinden mannen belangrijk als ze een partner zoeken?

Intelligentie van vrouwen: doet het ertoe?

Het antwoord op deze vraag lijkt erg persoonlijk. Iedereen vindt het leuk. Volgens de studie “Gender differences in mate selection: evidence from a speed dating experiment” (1), uitgevoerd onder 392 Amerikaanse studenten, blijkt echter dat het trio ‘intelligentie, karaktersterkte en ambitie‘ nauwelijks positief wordt beoordeeld door het mannelijk geslacht! Deze kwaliteiten hebben zelfs de neiging hen bang te maken. Om ze te laten weglopen…

Als we kijken naar dit onderzoek gepubliceerd in mei 2016, Een onderzoek, dat zich toespitst op ‘speed-dating’. Deze ontmoetingen van enkele minuten die het mogelijk maken een liefdespartner te ontmoeten, toont aan dat mannen, in dit geval mannelijke studenten aan de universiteit van Columbia, zich niet aangetrokken voelen tot vrouwen bij wie zij de intelligentie of ambitie als superieur aan de hunne beschouwen, aangezien zij zelden om een tweede ontmoeting vragen. Wat hen daarentegen doet vallen voor vrouwen is hun fysieke aantrekkelijkheid… Dit brengt de auteurs van de publicatie ertoe te zeggen dat “mannen gemiddeld de intelligentie of ambitie van vrouwen niet waarderen wanneer die hun eigen intelligentie of ambitie overtreft.” En deze psychologen verklaren dit door de “angst om afgewezen te worden door deze vrouwen van hogere kwaliteit.”

Vrouwen met succes scheiden eerder

Zijn we echt verbaasd over deze resultaten? Vele studies bevestigen hoe moeilijk relaties zijn tussen mannen en sterke, intelligente vrouwen. In een artikel in de New York Times van maart 2018 (2) bespreekt Sendhil Mullainathan verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat deze vrouwen veel vaker te maken krijgen met break-ups en scheidingen dan mannen met hetzelfde temperament. In dit persartikel vermeldt de professor economie van Harvard een onderzoek waaruit blijkt dat Zweedse vrouwen die in de politiek worden verkozen, hun overwinning vaak bekopen met een echtscheiding, terwijl hun zegevierende mannelijke politieke collega’s deze situatie niet meemaken. Hij haalt ook onderzoek aan over vrouwelijke bedrijfsleiders die meer romantische breuken meemaken dan hun mannelijke tegenhangers. Mullainathan wijst ook op een studie waaruit blijkt dat vrouwen die meer verdienen dan hun man, dit moeten goedmaken, zich moeten verontschuldigen, door meer huishoudelijk werk op zich te nemen dan zij doen. Dit zal niet verhinderen dat zij uit elkaar gaan; uit de cijfers blijkt dat deze paren een hoger dan gemiddeld scheidingspercentage hebben.

Maar waarom?

Hoe kunnen we deze stand van zaken begrijpen? Waarom kiezen mannen tijdens speeddaten geen vrouwen die intelligenter zijn dan zij? Maar ze hebben geen probleem met het kiezen van partners die jonger en mooier zijn dan henzelf? Waarom verlaten mannen temperamentvolle partners sneller? Misschien zijn zij assertiever en minder gemakkelijk om mee te leven, maar misschien hebben zij ook de voorrechten geïntegreerd die het patriarchaat hen eeuwenlang heeft toegekend: voor hen, de mannen, rationaliteit, bezonnenheid, kalmte en financiële macht, en voor de vrouwen, verleiding, relaties en emotie. In haar fascinerende essay ‘La fin de l’amour’ (Ed. du Seuil), wijst Eva Illouz ook op de angst van mannen voor intelligente en ambitieuze vrouwen.

De sociologe en directeur van studies aan de EHESS in Parijs voegt hier nog aan toe dat, terwijl mannen moeite hebben vrouwen te waarderen die ze intelligenter achten dan zichzelf, ze er geen moeite mee hebben gezelschapsdames te kiezen die ze mooier of aantrekkelijker vinden dan zijzelf! Integendeel, dergelijke partners worden stromannen die hun sociale macht en verleidingskracht tonen. “De waarde van een vrouw definiëren aan de hand van haar seksuele aantrekkingskracht is een indirecte manier om de talenten en intelligentie van vrouwen te denigreren, om hen op een plaats te houden waar zij worden gedefinieerd en gewaardeerd aan de hand van hun seksualiteit, een sociale plaats die inferieur is aan die van mannen, wat het mogelijk maakt de economische en sociale overheersing van mannen over hen te laten gelden,” schrijft Eva Illouz. In een maatschappij waar een zeer mannelijk kapitalisme overheerst, waar de mode- en cosmetica-industrie, de televisie, de reclame, de film en de pornografie in handen zijn van mannen, zijn vrouwen nog steeds opgesloten in de rol van seksuele objecten.

Zo hebben de vrouwen, ondanks de strijd van de feministen, hun universitaire diploma’s en hun beroepsterreinen, niet dezelfde plaats verworven in de liefde en in de seksuele relaties, alsof de intieme sfeer de laatste plaats is waar weerstand wordt geboden aan de gelijkheid van mannen en vrouwen, alsof de intieme wereld wordt beheerst door een eeuwige en natuurlijke orde en niet door de culturele orde waar de kwaliteit van een vrouw wordt afgemeten aan haar jeugd en schoonheid.

(1) Gender differences in mate selection: evidence from a speed dating experiment.Studie door R. Fisman, SH. Iyengar, E. Kamenica, I. Simonson; althans de 202 jonge mannen die deelnamen aan de studie, die in mei 2006 werd gepubliceerd in The Quarterly Journal of Economics. (2) The Hidden Taxes on Women. article de. Gepubliceerd in 2018 in The New York Times.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023