januari vreemdgaat

Waarom is de kans groter dat onze partner in januari vreemdgaat?

Voor veel mensen staat een nieuw jaar synoniem aan hoop en een nieuw begin. En voor sommigen betekent dat helaas ook om hun partner te bedriegen. In januari wordt vaker vreemdgegaan, zo blijkt uit een enquête van de datingsite Gleeden. We leggen uit.

Leestijd: 2 minuten

Januari, de maand van ontrouw?

Ontrouw is erg populair aan het begin van het jaar. Volgens gegevens van Gleeden wordt de maand januari elk jaar gekenmerkt door een toename van de activiteit op haar platform, wat dus kan betekenen dat iemand sneller vreemdgaat. Er is zelfs een bepaalde dag waarop ontrouwe mensen naar buiten komen…

De 2e maandag in januari

Dit jaar is 10 januari de dag waarop je de meeste kans hebt om bedrogen te worden. Ja, volgens de gegevens die sinds de oprichting van de site in 2009 zijn verzameld, is de tweede maandag na de kerstvakantie de favoriete tijd voor bedriegers om actief op zoek te gaan naar een minnaar.

Zo registreerde de site op maandag 9 januari 2019 een stijging van het aantal registraties met +430% en op maandag 13 januari 2020 met +480%. In 2021 werd de trend grotendeels afgezwakt door de lockdowns, maar de registraties stegen op maandag 11 januari 2021 toch nog met +220%.

En in 2022 zou deze trend wel eens alle records kunnen breken! Solène Paillet, communicatiedirecteur van Gleeden, legt uit: “Wij bereiden ons voor op een zeer actieve januari, ver boven de norm, op ons platform. Gewoonlijk zien we in januari een sterke toename van het verkeer, maar deze trend zal dit jaar waarschijnlijk veel sterker zijn. Het einde van het jaar is een bijzonder goed moment voor persoonlijke evaluaties. Het jaar 2021 is voor iedereen een moeilijke tijd geweest, en individuele verlangens zijn vaak op de lange baan geschoven. En de feestdagen, die gewoonlijk aan het gezin worden gewijd, hebben de zaken er niet beter op gemaakt. Door zich in te schrijven op Gleeden, of door meer tijd door te brengen op het platform, zoeken leden naar een manier om een beetje avontuur in hun dagelijks leven te brengen. Een dagelijks leven dat zwaar kan zijn, zelfs beklemmend na lange perioden in de familiekring. Het is het resultaat van een legitieme menselijke behoefte: zichzelf te behagen en aan zichzelf te denken. Zij voegt hieraan toe: “In tegenstelling tot het voorgaande jaar, toen de gezondheidssituatie nog zeer onzeker was en er weinig mensen werden gevaccineerd, lijken onze leden veel meer geneigd om mensen te ontmoeten aan het begin van het jaar en om de verloren tijd in te halen.”

Vrijheid herwonnen?

Om dit fenomeen beter te begrijpen, heeft Gleeden een enquête gehouden onder meer dan 18.000 leden*. Toen hun aan het eind van het jaar werd gevraagd of zij van plan waren in januari 2022 vaker online te komen op het platform, antwoordde 91% van hen bevestigend. De belangrijkste redenen die werden genoemd, waren: de hoop op een terugkeer naar het normale leven, en dus de mogelijkheid om in 2022 nieuwe mensen te ontmoeten voor meer dan een derde van de respondenten (64%). Voor meer dan de helft (51%) geven de verstikkende gezinsvakanties aan het eind van het jaar hun een verlangen naar vrijheid. Anderen noemen de wens om een beetje nieuwigheid in hun leven te brengen (34%). Ten slotte zegt 28% meer geneigd te zijn nieuwe dingen te proberen aan het begin van het jaar.

De boodschap is duidelijk: als je je partner trouw wilt blijven, houd hem of haar dan deze maandag 10 januari warm!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023