fictoseksualiteit

Ken je de bijzondere seksuele aantrekking fictoseksualiteit al?

In het lijstje van bijzondere seksuele aantrekkingen neemt fictoseksualiteit een speciale plaats in. Het kan mensen laten glimlachen of juist doen fronsen van onbegrip. Fictoseksualiteit is namelijk het intens liefhebben van een fictief personage.

Leestijd: 2 minuten

Dankzij het fenomenale succes van series en andere fictieprogramma’s heeft iedereen zich al wel eens aangetrokken gevoeld tot dat ene personage, zodanig zelfs dat er zich een staat van gebrek ontwikkelt wanneer de serie eindigt. Dit gebrek omvat een vaag gevoel dat een hele nieuwe dimensie kan krijgen wanneer het overgaat in fictoseksualiteit.

Fictoseksualiteit, een liefde zonder toekomst

Sites gewijd aan series definiëren fictieseksualiteit als ‘liefde, verlangen of gehechtheid ervaren voor een fictief personage’. Tanja Valisalo, co-auteur van Fictosexuality, fictoromance and fictophilia (januari 2021), benadrukt dat “fictoseksualiteit niet exclusief is en dat het ruimte laat voor andere vormen van seksualiteit of aantrekking, ook tot echte mensen”. Het is een vorm van seksualiteit die tientallen subgenres omvat, zoals gamoseksualiteit, de liefde voor videogamekarakters of droidseksualiteit, een aantrekkingskracht voor fictieve robots. De gemeenschap fictoseksuele mensen houdt zich nogal verscholen, maar is wel goed vertegenwoordigd op fora en in privégroepen op Facebook. Op die manier kunnen ze advies en foto’s uitwisselen.

Oorsprong van het fenomeen

“Fictoseksualiteit, dat zowel mannen als vrouwen treft, is vooral tijdens de coronapandemie gegroeid. Toen we binnen zaten, consumeerden individuen series naar hartenlust om een ​​relationele leegte te compenseren. Voor sommige mensen die kwetsbaarder zijn en gevoeliger zijn aan sociaal isolement, heeft fictoseksualiteit een ideale voedingsbodem kunnen bieden. Een liefde voor personages die kan evolueren zoals elke andere klassieke crush. Het is niet exclusief of eeuwig. Het is heel goed mogelijk dat deze liefde plotseling zal eindigen, omwille van het interesse in een ander personage of weldegelijk een echte partner”, legt Caroline Luggini, levenscoach en seriefanaat, uit.

Maar hoe kan je deze coup de foudre zonder enige mogelijke toekomst verklaren? “Hiervoor moeten we de makers en schrijvers van onze favoriete series crediteren, die meesterlijk weten in te spelen op onze fantasieën en die vervolgens te projecteren op een overdreven charismatisch personage. Zo charismatisch zelfs dat we deze moeilijk in onze omgeving kunnen vinden. Dat charisma weten de schrijvers ook uitmuntend door te trekken over de afleveringen heen, zodat met veel wendingen en plot twists onze ‘vlam’ in stand kan worden gehouden.”

De top 5 favoriete personages uit tv-series in 2022

Zoals er ranglijsten bestaan met betrekking tot real life sterren, zijn er die natuurlijk ook met betrekking tot films en tv-series. De TV Time-app, gedownload door meer dan 26 miljoen gebruikers, heeft zijn eigen ranglijst gepubliceerd voor het jaar 2022, met resultaten die toch wel heel verrassend zijn. Prinsessen, echte prince charmings? Nee, maar wel, eufemistisch uitgedrukt, zeer verontrustende karakters.

1. Wednesday Addams (Wednesday)
2. Eleven (Stranger things)
3. Monkey D. Luffy (One Piece)
4. Michael Scott (The Office)
5. Thomas Shelby (Peaky Blinders)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024