sporten libido

Welke sporten geven je libido en seksleven een boost?

Seksualiteit en sport maken de beste huwelijken. Maar sommige fysieke activiteiten stimuleren het libido meer dan andere, zo blijkt uit een Europees onderzoek.

Leestijd: 3 minuten

De voordelen van sport zijn bekend: lichaamsbeweging verbetert onze gezondheid en ons mentale welzijn. Maar wat je misschien nog niet weet, is dat sporten ook je libido een boost geeft. Zo zorgt het namelijk voor de productie van een hormonale cocktail die je een goed gevoel geeft, stress en vermoeidheid vermindert en je libido stimuleert. Bovendien sculpteert het ons figuur, geeft het ons meer zelfvertrouwen en versterkt het de indruk aantrekkelijk te zijn. Dankzij regelmatige lichamelijke activiteit tijdens een vrijpartij concentreren we ons niet – of minder – op ons uiterlijk en wat de ander van ons zou kunnen denken, zijn we minder gestrest – stress is een van de grote vijanden van seks, net als vermoeidheid – en leven we in het moment, waardoor we meer plezier hebben.

Onderzoek bevestigt de voordelen van sport voor het libido

Een recent Europees onderzoek van het voedingsmerk My Protein bij 3.000 mensen bevestigt dat sport heel wat voordelen met zich meebrengt op vlak van intimiteit en stelt dat sommige sporten beter zijn dan andere om het seksuele verlangen te stimuleren. De enquête (geen wetenschappelijke studie) is gebaseerd op de ervaring van mensen en is dus misschien niet volledig wetenschappelijk, maar blijft interessant omdat ze gaat over verschillende fysieke activiteiten die elkaar goed aanvullen.

Laten we meteen overgaan naar het befaamde klassement: de eerste prijs gaat naar tennis, omdat deze sport volgens de auteurs van het onderzoek kracht, evenwicht, cardio en welzijn verhoogt. Het zou dus de beste sport zijn om het libido verder te ontwikkelen!

Dansen en aerobics zijn de op één na beste sporten om gevoelens van verlangen en sensualiteit te stimuleren en ons aantrekkelijker te voelen. De vereiste vaardigheden en coördinatie wekken vertrouwen in jezelf én de relatie op. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde dansers zegt zich dankzij de sport zelfverzekerder te voelen.

Op de derde plaats komt yoga of Pilates, die het geestelijke welzijn, het zelfbewustzijn en het mededogen bevorderen. De fysieke bewegingen die de sport vereist, verhogen het lichaamsbewustzijn, vibratie, fysieke kracht en flexibiliteit. Een derde van de respondenten zegt dat yoga hun flexibiliteit verbetert (67%), meer dan welke andere sport ook. Yoga flirt met meditatie en leert mensen zich te concentreren op het heden zonder zich te verliezen in hun gedachten. Dit is van onschatbare waarde voor wie soms te maken krijgt met parasitaire gedachten en daardoor soms eerder een toeschouwer dan een deelnemer wordt.

Stress verminderen

Op de vierde plaats verhoogt krachttraining het libido door de productie van testosteron te bevorderen, een hormoon dat rechtstreeks bijdraagt tot het seksuele verlangen (zowel bij mannen als bij vrouwen). Meer dan de helft (55%) van de sporters zegt dat het hun seksuele vermogen ten goede komt.

Op de vijfde plaats in de top 10 staat voetbal, dat kracht en evenwicht versterkt – beide kwaliteiten die gunstig zijn in bed. Voetballers genieten ook van hormonale voordelen die het libido en het zelfvertrouwen kunnen verhogen.

Op de zesde plaats staat zwemmen, een sport die sterke, slanke spieren opbouwt en zorgt voor uithoudingsvermogen, stressvermindering en geestelijke helderheid. Zwemmen stimuleert het vermogen om aanwezig te blijven en plezier te hebben tijdens seks. Maar liefst 80% van de zwemmers zegt dat de sport hun seksleven verbetert.

Op de zevende plaats staat hardlopen. Hardlopen verhoogt het testosterongehalte, wat zowel bijdraagt aan de opwinding als het plezier. Tweederde (66%) van de regelmatige hardlopers zegt dat het hun orgasmes verrijkt. Volgens My Protein is hardlopen de beste sport om het energieniveau te verhogen en gewicht te verliezen.

Cardio combineren met yoga

De achtste plaats gaat naar fietsen. Fietsen verhoogt niet alleen cardio, maar ook kracht en evenwicht in het onderlichaam, waardoor je heel wat seksuele standjes kunt verkennen. Fietsen biedt ook hormonale voordelen, stressvermindering en mentale helderheid – waarvan bekend is dat het het seksuele genot verhoogt. De helft (50%) van de fietsers zegt dat de sport hun seksuele vermogens uitbreidt.

Nummer negen is wandelen en trektochten maken. Ze geven je immers een gevoel van onafhankelijkheid en voldoening. Nieuwe plaatsen verkennen kan een relatie nieuw leven inblazen door wederzijds vertrouwen op te bouwen, wat het algemene geluk en de tevredenheid kan aanwakkeren. 78% van de mensen die regelmatig wandelen zegt dat het hun seksleven verbetert.

Op de tiende plaats staat golf. Deze sport levert hormonale voordelen, stressvermindering en mentale helderheid op, die allemaal in verband worden gebracht met betere seksuele prestaties. 59% van de golfers zegt dat de sport hun flexibiliteit en mobiliteit verhoogt. Uit het onderzoek bleek ook dat golfers vaker seks hebben in een gemiddelde maand (11,6 keer) dan mensen die andere sporten beoefenen.

Uit de ranglijst blijkt dus dat cardiosporten – hardlopen, fietsen, krachttraining, zwemmen, voetbal, tennis… – het libido stimuleren door testosteron te produceren en stress te verminderen. Kies de activiteit die je leuk vindt en probeer die te combineren met yoga, een sport die ons helpt écht aanwezig te zijn bij je partner. Ook een goede optie is dans, omdat het ons lichaam sensueler maakt en ons aantrekkelijker doet voelen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024