zintuiglijke seks

Zintuiglijke seks, dé manier om ook je zintuigen te plezieren

Seksualiteit dwaalt steeds verder af van de gebaande paden. Zintuiglijke seks, bijvoorbeeld, vereist nieuwsgierigheid, experimentatie en verbeelding om je plezier te vertienvoudigen.

Leestijd: 2 minuten

Als het op seks aankomt, zijn alle middelen goed om genot te (her)vinden. De zomer is vaak de ideale tijd om nieuwe spelletjes te ontdekken, en zintuiglijke seks – een praktijk gestoeld op zachte, speelse seksualiteit – biedt je die in overvloed.

Zintuiglijke seks in het kort

Zintuiglijke seks kan heel eenvoudig gedefinieerd worden als het verkennen van je seksualiteit aan de hand van je vijf zintuigen. Met zachte seks ontdek je elkaar en bouw je rustig en geleidelijk aan het verlangen op.

Wat zijn de voordelen van zintuiglijke seks?

Nicolas Salmon, seksuoloog, legt uit: “Op vijftigjarige leeftijd raken veel koppels verveeld door seks, of ze gaan zelfs uit elkaar vanwege de eentonigheid. Met zintuiglijke seks doe je je seksualiteit herleven door gebruik te maken van alle zintuigen die Moeder Natuur je ter beschikking stelt. Naast de tastzin worden ook de reuk, het gehoor en de smaak betrokken, zonder daarbij het zicht uit het oog te verliezen. Het potentieel ervan wordt vaak genegeerd, en dat leg ik ook uit aan koppels die op consult komen. De zintuigen, die tijdens het vrijen worden geprikkeld, effenen onbewandelde paden en bieden nieuwe manieren om de verwachtingen van je partner te leren kennen en te weten wat hem of haar (niet) opwindt. Daarnaast is het een effectieve methode om stress onder controle te houden, want presteren is niet het doel. Belangrijk is vooral dat je je volledig laat gaan en zo een moment van welbevinden bereikt.

Zintuiglijke seks in de praktijk

Bij zintuiglijke seks spelen alle vijf de zintuigen een rol. Soms allemaal tegelijk, soms ook niet. Het vergt oefening om ze te verfijnen en te ontdekken welke je het meest opwinden. Het belangrijkste is dat je eerst experimenteert en op zoek gaat naar de voor jou meest aangename sensaties“, zegt Nicolas Salmon.

In termen van geluid komt het de opwinding ten goede als je tijdens het vrijen muziek opzet die je laat terugdenken aan een prettig moment. Als je dan eenmaal intiem bent, kunnen kreungeluiden de gehoorzin prikkelen en je partner begeleiden. Hetzelfde geldt voor kleine, rauwe fluisterwoordjes in het oor. Wat het zicht betreft, helpt het om een erotische film op te zetten tijdens de daad. Maar nog beter is het als je elkaar recht blijft aankijken. Ook zou je kunnen opteren voor een sexy striptease als inleidende act. De reukzin kan dan weer worden geprikkeld door de intieme lichaamsgeur, maar ook met behulp van oliën of kaarsen. En kan je je als vijftigplusser de film 9½ Weeks nog herinneren? Dan weet je misschien ook dat je de smaakzin belicht door voedsel te op het lichaam te smeren of door intieme lichaamszones te kussen. “De ontdeugende koppels raad ik aan een blinddoek te gebruiken. Want wanneer het zicht tijdelijk wegvalt, worden de andere zintuigen versterkt. Maar uiteraard is iedereen vrij om ook zelf zintuiglijke spelletjes te bedenken. Seksualiteit is en blijft een spel met oneindig veel regels”, concludeert Nicolas Salmon.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024