Zo hou je je relatie spannend

Gaat de fut in de loop der jaren uit je relatie? Dat is echt niet nodig. Vier praktische tips om het spannend te houden.

Leestijd: 4 minuten

Als twee mensen een relatie hebben, verandert die voortdurend, met de tijd, de dingen die ze meemaken en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Na het grote vuurwerk van het begin wordt het allemaal wat rustiger, en ruimt de passie een plaatsje in voor tederheid en samenhorigheid. De twee partners komen steeds meer over elkaar te weten, tot ze elkaar ‘door en door’ kennen. Maar als alles uitstekend zit in de liefde en op emotioneel gebied, kan het met de seksualiteit toch wel eens minder gesteld zijn.

De invloed van de tijd op seksuele passie

Als koppels terugkijken op het begin van hun relatie, denken ze soms met weemoed aan de passie die ze toen voelden. Heel veel seks, overweldigend verlangen, grootse avonturen en nog grootsere toekomstplannen. Die intense verliefdheid en seksuele verlangens hebben een biologische verklaring. Aan het begin van een relatie komen er heel veel hormonen vrij (waaronder dopamine, endorfine en oxytocine), die een soort ‘verliefde roes’ veroorzaken. Vandaar de uitdrukking ‘leven van de liefde’, want je voelt je als het ware verslaafd aan de ander. Die ander lijkt ons volmaakt en we idealiseren hem vaak: ons geluk en ons ongeluk lijken van die ander af te hangen. En of we nu twintig of vijftig zijn, we maken allemaal die fase door, die zo karakteristiek is voor een ontluikende relatie.

Jammer genoeg (of gelukkig maar) blijft dat niet eeuwig duren. Met het verstrijken van de jaren raakt het lichaam gewend aan de productie van die hormonen en de passie neemt af. In de plaats komt een emotionele en seksuele routine. Dat heeft zijn voordelen, want er komt evenwicht in de relatie, maar als we niet opletten, kunnen we in een sleur terechtkomen die seksueel weinig bevredigend is.

Met deze vier richtlijnen blaas je een oudere relatie nieuwe leven in, en vind je weer wat van de passie van toen terug.

Zorg voor fysieke afstand

Passie is als een vuur: ze heeft lucht nodig om te bestaan, en te groeien.

Toch zijn er veel koppels die totaal geen onderlinge afstand creëren en die alles samen doen alsof ze aan elkaar vastgekleefd zitten. Ze bedrijven dezelfde activiteiten, ze bellen en schrijven elkaar berichtjes in hun vrije tijd en op het werk, en ze brengen elke avond samen door. Een dergelijke samensmelting wordt trouwens vaak nog sterker als de partners op pensioen gaan. Als ze elke dag bij elkaar zijn, krijgen ze nooit de kans om naar samenzijn te verlangen. Als we al onze tijd met onze partner doorbrengen, kan hij ons niet missen, en gemis is een essentieel onderdeel van verlangen. De ander lijkt ons verleidelijker als hij ver weg is, of onbereikbaar. Onze eerst raad is: durf wat afstand binnen je relatie te creëren. En dan hebben we het natuurlijk over fysieke en niet over emotionele afstand. Het is ideaal als elk van beide partners een aantal activiteiten met zijn of haar vrienden doet. Dat kan om regelmatige avondjes uit gaan, maar soms ook om een vakantie. Het gaat erom dat je een tijdje van elkaar weg bent, om dan extra te genieten van het weerzien.

Blijf elkaar verleiden

Volgens enquêtes onder koppels klaagt een meerderheid over het gebrek aan verleiding in het dagelijks leven. In het eerste jaren van een relatie is die alomtegenwoordig, maar net als de passie, neemt hij in de loop van de tijd af. En toch is het goed voor het emotionele en seksuele geluk van een koppel om de verleiding weer een plaatsje te geven. Zonder nu elke keer met grootse gebaren te komen (al kan zo nu en dan echt geen kwaad), is het heel goed mogelijk om je partner te verleiden, zelfs al ben je dertig jaar getrouwd – of woon je al heel lang samen. Denk aan kleine attenties, complimentjes en lieve woordjes. Kleed je niet alleen mooi voor een werkvergadering of een bijzondere avond, maar ook als je gewoon samen bent, zelfs als je thuisblijft. Blijf jezelf goed verzorgen en zorg dat je fit blijft, in de eerste plaats voor jezelf, maar ook om je partner te verleiden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken in een restaurant en elkaar verleiden alsof je elkaar nog maar pas ontmoet hebt. En vergeet het voornaamste niet: je partner verleiden kun je elke dag.

Word nooit blasé

In het begin van een relatie ben je allebei bang om de ander te verliezen. Die angst maakt ons extra attent en passioneel. Naarmate de tijd verstrijkt, denken we dat de ander wel bij ons zal blijven, wat er ook gebeurt. Dat gevoel wordt vaak nog versterkt door de herhaaldelijke betuigingen van eeuwige liefde en de geruststellende houding van onze partner. Maar jammer genoeg gaan we ons dan gedragen alsof we nergens meer moeite voor hoeven te doen. En daarmee worden we zelf ook een beetje minder ‘verleidelijk’. Hoe kan je weer wat onzekerheid en verlangen in je relatie brengen zonder dat je met vuur begint te spelen? In de eerste plaats door onze bovenstaande twee raadgevingen te volgen. Als je je onafhankelijkheid binnen je relatie bewaart en elkaar blijft verleiden, maak je de ander duidelijk dat jij zijn bezit niet bent, en hij het jouwe niet. Je hoeft echt niet met dreigementen te komen of de ander jaloers te maken, maar wees zuinig op je onafhankelijkheid en je vrijheid. Bezweer de ander geen ‘eeuwige liefde’, maar zeg liever elke dag ‘ik hou van je’ tegen elkaar. Je kunt bijvoorbeeld ook besluiten om je liefdesgeloften elk jaar symbolisch te hernieuwen. Blijf ook bedenken dat je partner niet van jou is en dat hij het volste recht heeft om te vertrekken als hij het niet naar zijn zin heeft. Dat recht heb jij trouwens ook. Een koppel vormen moet een keuze zijn, en geen verplichting of een plicht. Als je zo blijft denken, zal je meer verlangen voelen naar je partner toe.

Stop energie in je relatie

Als je de bovenstaande raad wilt volgen, zal je energie in je relatie moeten steken. Een relatie kun je vergelijken met een plant: die heeft water en dagelijkse zorg nodig om te groeien en bloeien. Als hij verwaarloosd wordt, verlept hij en gaat hij dood. Een relatie evolueert voortdurend en als we willen dat hij bloeit, moet je er elke dag energie in steken, zelfs al ben je al héél lang bij elkaar….

 


© Fiftyandme 2022