Stralend de zomer door

Leestijd: 6 minuten

Van aquatische crèmes vol hydraterende bestanddelen, over scrubs en herstellende maskers voor een bruine teint zonder vlekken tot transparante en tegelijk levendige make-up. Tips van de professionals om te schitteren in de zomermaanden.

Tekst Isabelle Blandiaux

Sappig fruit en kleurrijke slaatjes vol mineralen en antioxidanten, het buitenleven dat je lichaam volop van zuurstof voorziet, het licht dat je een mooie teint geeft zonder dat je echt moet bakken in de zon, zomeravonden die je zin geven om af te spreken met vrienden of familie om te relaxen, te lachen … De zomer heeft alles in huis om je te doen stralen. Op voorwaarde dat je je ‘wintervacht’ van je afschudt.

Grote schoonmaak

Het mag dan minder spectaculair zijn dan bij slangen, maar ook wij vervellen iedere maand. Om de dertig dagen hernieuwt elke huidcel zich en sterft er een cel af. Geen wonder dus dat zich na een tijdje een massa dode huid ophoopt aan de oppervlakte van je vel – als je dat niet grondig ‘schoonmaakt’ en exfolieert tenminste. ‘De meeste vrouwen begrijpen wel hoe belangrijk het is om ’s avonds alle make-up te verwijderen, maar ze vergeten ’s morgens hun gezicht grondig te reinigen. Nochtans is het vooral ’s nachts dat onze poriën onzuiverheden en giftige stoffen afvoeren’, zegt Emma, schoonheidsspecialiste in het beautysalon van Senteurs d’Ailleurs in Brussel, terwijl ze de cream Dermalogica, een basisverzorging op maat, op mijn gezicht aanbrengt — ideaal voor aan het begin en het einde van de zomer. In de behandelcabine wordt een dubbele reiniging uitgevoerd. De eerste heeft een olie als basis. ‘Olie is de enige textuur die olieachtige onzuiverheden zoals overtollig sebum, restjes make-up en overblijfsels van zonnecrèmes kan verwijderen.’ De tweede reiniging heeft als doel alle laatste sporen van vervuiling weg te halen en het resultaat te perfectioneren. Dat kan met een reinigingsproduct zonder zeep (om te vermijden dat je hydrolipidenlaag wordt aangetast en dat je huid gaat trekken na het spoelen) in functie van wat je huid nodig heeft.

Op het vlak van huidverzorging zijn er een paar mythes die hardnekkig blijven bestaan. Dat exfoliëren je bruine teint aantast bijvoorbeeld. Eigenlijk is het net omgekeerd: het is pas door grondig te exfoliëren dat je een gelijkmatige en stralende zomerblos krijgt. ‘Bij een mechanische exfoliatie, met korrels, kunnen je haarvaatjes door de wrijving open gaan staan waardoor je huid rood wordt. Maar bij een exfoliatie met enzymen zullen de fruit- of melkzuren net de dode cellen zachtjes oplossen, zonder risico op rode vlekken. Bij de krachtigste behandelingen, zoals degene die wij toepassen in de behandelcabine, voel je een tinteling. Maar dat maakt je huid gladder, stimuleert de celvernieuwing, zet de poriën open en zorgt ervoor dat je huid beter de bestanddelen opneemt die je daarna aanbrengt. Een huid waarbij de poriën verstopt zitten met dode cellen zal niet veel voordeel halen uit een hydraterend masker of verzorging, want die blijven steken aan de oppervlakte. Terwijl je in de zomer net meer behoefte hebt aan hydratatie dan in de rest van het jaar, want de zon droogt je huid uit. Ook na de zomer is het aangeraden om een verzorging met een intense exfoliatie aan te brengen om je huid grondig te hydrateren en je poriën weer vrij te maken. Vaak zitten die wat verstopt door zonnecrèmes met hoge factor 30 of 50.’

Water, bron van alle schoonheid

Om kanker en vroegtijdige veroudering te voorkomen, breng je het best dagelijks een zonnecrème aan die je beschermt tegen uv A- en uv B-stralen, het hele jaar door — zelfs in België. In de zomer moet je bovendien extra waakzaam zijn. ‘We onderschatten vaak de kracht van de zon’, zegt Emma. ’Na verloop van tijd worden sommige huidcellen hypergevoelig voor licht. Zodra je blootstaat aan de zon, produceren ze te veel melanine, waardoor kleine vlekjes ontstaan. De enige manier om ze weer te doen verdwijnen is via een chemische peeling of via lasertechniek. Je kan ze dus beter vermijden door zonnecrème te gebruiken. Het liefst een die niet in je dagcrème zit. Een crème met geïntegreerde SPF kan nooit zo diep doordringen als een product zonder.’

Om je huid goed te kunnen hydrateren zitten de frisse serums en gels vol hyaluronzuur dat van nature aanwezig is in je huid, maar ook vol haberleablaadjes (Hydra Life van Dior), groot kaasjeskruid, biologisch kalanchoë, olie van mariadistel (Hydra-Essentiel van Clarins), kamille, valkruid, suikers die fungeren als watercaptors (aftersunmasker van Talika) … ‘Je crème of masker goed masserend aanbrengen — als het om een masker gaat waarbij dat mag tenminste — stimuleert de bloedsomloop. Dat heeft dan weer tot gevolg dat de actieve bestanddelen naar binnen worden gezogen en dat het weldoende effect nog hoger is.’ Ook antiageingproducten kunnen schade door de zon tegengaan en je huid diep voeden.


© Fiftyandme 2024