De Reus van Sedan

Leestijd: 2 minuten

Het Kasteelfort van Sedan, een grandioze getuige van militaire architectuur en de kunst om forten te bouwen, is sinds 4 januari 1965 geklasseerd als historisch monument. Dit indrukwekkende bouwwerk waarborgde de onafhankelijkheid van dit kleine ‘Genève van het Noorden’ ten tijde van de godsdienstoorlogen en waakt al eeuwen over de stad.

 

Deze ontembare reus, die in 1424 door Evrard III de La Marck werd ingewijd, ligt op het voorgebergte naast de Maas die destijds het gezelschap had van twee beken: de Bièvre en de Vra. Dit kasteelfort had van oudsher een dubbele functie: enerzijds was het een enorme versterkte burcht van 35.000 m2 en anderzijds was het een luxueus prinsenverblijf waar de gouden kannen naast de artilleriestukken stonden. Toen het ten tijde van La Tour d’Auvergne terugkwam aan de Franse kroon ontwikkelde de stad zich dankzij de lakenindustrie.

Slapen in het kasteel

In 2004 werd het Kasteelfort uitgerust met een driesterrenhotel – mix van middeleeuwse architectuur en moderne decoratie – alsook met het gastronomisch restaurant ‘La Tour d’Auvergne’ dat originele, smaakvolle gerechten op basis van verse kwaliteitsproducten serveert.
Op de binnenkoer van het kasteel vindt u verder ook het Café Turenne. Dat vestigde zich in de oude keukens en is elke dag open voor een glas, een Ardense boterham of een kennismaking met de streekproducten die u ook kunt kopen. Hier voelt men zich snel thuis in de Middeleeuwen, ten tijde van het Prinsdom Sedan. 

Sedan_Hotel_Chambre

In het spoor van de Prinsen

Herbeleef de tijden van de Middeleeuwen en verken de kasteelwallen in het spoor van de Prinsen de la Marck en van La Tour d’Auvergne via twee routes:

  • In “1000 ans d’histoire” ontdekt u de bastions, de kasteelwallen, de weergangen en de vele technieken en trucjes die ervoor zorgden dat dit kasteel nooit werd ingenomen.
  • Met “Sedan, une principauté” verkent u het intieme leven van de Prinsen, hun biografie, hun dagelijks leven, de symbolen van hun macht zoals hun geld of de schitterende collectie harnassen die Napoleon meenam naar Parijs.

Het Kasteelfort is een getuige van de grote conflicten van de XXe eeuw. Het is een illustere pagina in de geschiedenis van Frankrijk die zich in groep of met het gezin laat ontdekken.


 

ONZE FAVORIETE ADRESS!

Château-Fort de Sedan
Cour du Château Fort 08200 Sedan
Tel.: 00 33 3.24.29.98.80
www.chateau-fort-sedan.fr


© Fiftyandme 2024