wittere tanden

5 tips voor wittere tanden

Vanaf de leeftijd van 50 jaar kunnen tanden verkleuren. Het goede nieuws is dat er veel remedies zijn voor wittere tanden in een mum van tijd…

Leestijd: 2 minuten

De een heeft wittere tanden dan de ander. De meeste mensen worden geboren met ivoorkleurige tanden, maar er zijn vele natuurlijke tinten, variërend van geel tot grijs. Geel is niet per se een teken van een slechte mondhygiëne, het zijn juist vlekken op tanden die meestal te wijten zijn aan slechte gewoonten… Ons advies?

Eet minder gekleurd voedsel

Probeer voor wittere tanden sterk gekleurde voedingsmiddelen (en dranken) te vermijden, zoals tomatensaus, balsamico, sojasaus… Net zoals ze vlekken op je kleren maken, kunnen deze voedingsmiddelen vlekken op je tanden maken! Beperk ook je consumptie van koffie, thee, rode vruchten, rode wijn… Ze zijn rijk aan tannines, chromogene en zure stoffen, die zich aan het glazuur hechten en vlekken veroorzaken. Vermijd daarom ook zuur voedsel, zoals augurken, citroensap enz., want de zuren in deze voedingsmiddelen tasten je tanden aan en maken ze poreuzer… waardoor ze kwetsbaarder worden voor vlekken van ander voedsel! Een tip? Spoel je mond grondig na het nuttigen van zuur voedsel en zure dranken!

Gebruik een witmakende tandpasta

Heb je er ooit aan gedacht je gebruikelijke tandpasta te vervangen door een whitening tandpasta? Hoewel de effecten niet onmiddellijk merkbaar zijn, zal je binnen de eerste week al zichtbare resultaten zien. En na een maand kunnen je tanden tot twee tinten lichter zijn. Maar alleen met discipline krijg je wittere tanden… dat wil zeggen, door je tanden ‘s morgens en ‘s avonds grondig te poetsen. Als bonus krijgt je er op lange termijn een stralend resultaat voor terug! Maar: let wel op welke je kiest, ze kunnen je tanden namelijk ook beschadigen. Vitis whitening tandpasta is niet schadelijk en zorgt toch voor resultaat.

Bleken

Als je snel wittere tanden wilt, kun je kiezen voor bleken. Nadat een afdruk van het gebit is genomen, maakt de tandarts twee mallen (voor de boven- en onderkaak) en brengt vervolgens gedurende enkele minuten een bleekgel aan. Het is ook mogelijk om dit zelf thuis te doen met bakjes. Bleek echter niet te regelmatig, want de gel kan het glazuur aantasten en je tanden brozer en poreuzer maken.

Het zetten van fineren

Net als veel Hollywoodsterren kun je ook kiezen voor een radicalere (en langdurigere) oplossing: facings! Een beetje zoals kunstnagels lijmt de tandarts zeer dunne hulsjes (0,6 tot 0,7 mm dik) op het zichtbare deel van je tanden om ze er beter uit te laten zien. Meestal zijn ze gemaakt van keramiek (een materiaal dat compatibel is met levend weefsel en optische en mechanische eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van natuurlijke tanden). Een ander voordeel is dat ze verschillende geassocieerde afwijkingen, zoals gele, uit elkaar staande of te lange tanden, in één enkele behandeling kunnen corrigeren. Aan de andere kant, deze techniek heeft een hoge kostprijs…

Je tanden op natuurlijke wijze bleken

Hou je niet van al die chemische en kunstmatige dingen? Eet dan vaker ananas! Het bevat bromelaïne, een natuurlijk middel voor wittere tanden. Sinaasappelschil doet ook wonderen: wrijf de binnenkant van de schil over je tanden en laat het ongeveer twee minuten intrekken. Spoel daarna met water voordat je je tanden poetst. Een andere mogelijkheid: spoel je mond eens per maand met azijn. Het is niet het meest aangename, maar het werkt. Nog een “magisch” drankje? Meng een paar druppels citroensap met zuiveringszout en smeer de bruisende substantie op je tanden. Laat het maximaal een minuut zitten. Poets daarna je tanden (het liefst met biologische tandpasta) om alle resten te verwijderen. Het enige wat je nog moet doen is glimlachen!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024