Eten om te verjongen
Naast het hydrateren van je huid met crèmes waar collageen in zit – een essentieel schoonheidseiwit -, kun je de effecten van de tijd vertragen door het eten van voedingsmiddelen die de collageenproductie stimuleren.
Zwavelrijke voedingsmiddelen bevorderen namelijk de vorming van collageen. Vitamines met veel vitamine C (citrusvruchten, groene groenten, kool, rode vruchten,…) helpen collageen te stimuleren en oxidatieschade te beperken, terwijl vitamines met vitamine E (arganolie, spinazie, amandelen,…) ervoor zorgen dat de huid haar soepelheid behoudt. Tenslotte is zink (zeevruchten, rood vlees, eigeel, enz.) ook essentieel voor de collageenproductie.
Top 10 voedingsmiddelen om de collageenproductie te stimuleren
1. Avocado
Naast het hoge gehalte aan antioxidanten is avocado rijk aan vitamine E, dat de afbraak van collageen helpt voorkomen.
2. Zalm
Zalm bevat zink, een sporenelement dat de eiwitten activeert die nodig zijn voor de synthese van collageen. Als extra bonus is deze vis van nature rijk aan essentiële vetzuren die de huid helpen voeden en haar er langer jonger doen uitzien.
3. Knoflook
Naast de vele ontstekingsremmende voordelen heeft knoflook ook een hoog zwavelgehalte. Dit helpt bij de vorming van collageen en houdt de natuurlijke pigmentatie van de huid gezond.
4. Kiwi’s
De vitamine C die in grote hoeveelheden in kiwi’s aanwezig is, bevordert de productie van collageen. Deze vrucht bevat ook vitamine A en E die huidveroudering helpen tegengaan.
5. Zuivelproducten
Yoghurt en kaas bevatten aminozuren die de vorming van collageen bevorderen.
6. Mergpijp
Mergpijp bestaat grotendeels uit collageen. Het is rijk aan glycine en proline, eiwitten die zeer belangrijk zijn voor de huid, maar ook voor de botten en de gewrichten.
7. Gekiemde zaden
De gekiemde zaden, die rijk zijn aan vitamine C, dragen bij tot de synthese van collageenvezels.
8. Rode vruchten
Rode vruchten zijn rijk aan lycopeen, een antioxidant stof die de collageenafscheiding bevordert.
9. Eieren
Eieren zijn rijk aan aminozuren die door ons lichaam worden omgezet in collageen.
10. Oliehoudende zaden
Amandelen, walnoten, hazelnoten of lijnzaad, de goede vetten van oliehoudende zaden beschermen de cellen tegen vrije radicalen.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock