Groene thee: antioxidanten en andere deugden

Leestijd: 3 minuten

Terwijl groene thee omwille van zijn gunstige, kankerbestrijdende eigenschappen in China werd uitgeroepen tot nationale drank, raakt het oude Europa nu pas doordrongen van de weldaden van groene thee. Aangezien Europa duidelijk achterop hinkt, dringt een verklaring zich dan ook op. 

Het wapen in de strijd tegen vroegtijdige veroudering!

Is de thee van goede kwaliteit en werd hij los gekocht (dus niet in een builtje), dan bevat hij beduidend meer antioxydanten, die het organisme beschermen tegen cellulaire veroudering. Bovendien spelen deze antioxydanten eveneens een hoofdrol in de door vrije radicalen uitgelokte cellulaire verbranding, de oorzaak voor vroegtijdige veroudering. Studies toonden dan ook aan dat regelmatig groene thee drinken – lees: drie koppen thee per dag – helpt om de tekenen van vroegtijdige veroudering te bestrijden…

Thévert

Een opkikker voor lichaam en geest

Feit: de aanwezigheid van theïne zorgt niet alleen voor een verhoogde concentratie maar ook voor meer energie. Anders dan cafeïne dat voor snelle kick zorgt, verspreidt theïne zich slechts langzaam in het organisme. Goed voor een opkikker van zes tot acht uren…

Versterkt het organisme

Thee is rijk aan minerale zouten (calcium, kalium, magnesium) en aan oligoelementen (ijzer, fosfor, aluminium, mangaan en vooral fluor dat het tandglazuur versterkt). Hebben uw tanden de neiging te verkleuren, dan klaart groene thee de klus aangezien het minder kleurstoffen bevat. Goed om weten: de Japanse groene thee is niet alleen ontzettend rijk aan vitamine C, maar ook erg warmtegevoelig. Is het water te heet, dan gaat dus heel wat vitamine C verloren…

Thee is trendy

Groene thee uit Japan, niets zo trendy! Een namiddag lang ondergedompeld worden in de heerlijke wereld van duizend-en-één variëteiten, gewoonweg heerlijk! De originaliteit van hun geuren en weldaden voeren u telkens opnieuw mee op een lichtgekruide wereldreis. Geuren die nu eens associaties oproepen met gekookte groenten of gegrilde noten, dan weer met cacao, granen of gerookte algen. Een groene thee van uitstekende kwaliteit zorgt voor een kleurinfuus gaande van lichtgroen tot intens groen. Bent u niet zeker van uw thee, loop dan eens langs in de dromerige boetiek L’Univers du Thé waar u na professioneel advies een uitstekende keuze kunt maken.
Rue Bodenbroek 14 – 1000 Brussel – T 02 513 20 67 – www.universduthe.be

Universduthé

Sencha is de meest gedronken groene thee in Japan. De gyokuro (‘dauwdruppel’ of ‘precieuze dauw’) is dan weer de meest poëtische en precieuze thee, terwijl de beroemde matcha dan weer staat voor een poederthee die strikt voorbehouden blijft voor de klassiek Japanse theeceremonie. Zin om eens deel te nemen aan een Japanse theeceremonie, neem dan contact op met het Cultureel Centrum van de Ambassade van Japan.
Avenue des Arts 58 – 1000 Brussel – T 02 511 23 07


ONZE TIPS!

  • De tijd : Van tien seconden tot vijf minuten, hoe lang een infuus moet trekken, verschilt sterk van thee tot thee. Algemeen geldt wel dat een kwaliteitsthee niet meer dan drie keer mogen trekken.
  • De hoeveelheid : Een koffielepeltje per tas plus één voor de theepot. Een enkele groene thee vraagt om een kleinere hoeveelheid, zorg dus dat u altijd goed bent ingelicht.
  • Het water : Kraantjeswater is bij voorkeur licht gemineraliseerd en gefilterd.
  • De temperatuur : Het is cruciaal dat u eerst het kokende water in de theepot giet alvorens de theeblaadjes enkele minuten onder te dompelen. Het water mag dan wel warm zijn, maar nooit kokend!
  • De theepot : Kies voor een voor een theepot met geïntegreerde porseleinen filter. Absoluut te vermijden zijn dan weer de metalen theelepeltjes die de theeblaadjes verstikken en de thee-eitjes die de thee beroven van zowel zijn natuurlijke smaak als zijn parfum.
  • Thee bewaren : Bij voorkeur in metalen of inox dozen, op een droge en koele plek die verstoken blijft van alle licht. Een groene thee laat zich niet erg lang bewaren en drinkt u dan ook maar beter zo vers als mogelijk…

 


© Fiftyandme 2023