dagcrème SPF bescherming

Biedt een dagcrème met SPF voldoende zonnebescherming?

Een essentiële stap in je dagelijkse skincare-routine is zonnebrandcrème smeren. Maar laten we eerlijk zijn, een vaak plakkerige, vette crème bovenop je dagcrème aanbrengen, doen we liever niet dan wel. De populaire dagcrèmes met SPF lijken dus dé perfecte oplossing. Maar beschermt dit wel net zo goed?

Leestijd: 2 minuten

Rimpels, pigmentvlekjes en verslapping van de huid: 90% van de huidveroudering kom door de zon, om nog niet te spreken over huidkanker. Je voldoende beschermen tegen de zonnestraling kan dus niet genoeg benadrukt worden. Daarom hebben wij Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, gevraagd in hoeverre je kan vertrouwen op die dagcrèmes met SPF.

Dé vervanger van zonnebrandcrème?

“Aan veel dagcrèmes is een SPF toegevoegd, maar eerlijk gezegd adviseer ik om een zonnebrandcrème te gebruiken naast een dagcrème of moisturizer”, vertelt Ultee. “Allereerst omdat de meeste mensen van een moisturizer met SPF niet genoeg aanbrengen om de zonnebescherming te krijgen, die op de verpakking staat. Maar er zijn meer redenen.”

Aan haar eigen moisturizer heeft ze geen uv-filter toegevoegd. Zonnefilters kunnen namelijk invloed hebben op de werkzaamheid van de andere ingrediënten. “Ik wilde graag hoge concentraties actieve stoffen, zoals vitamine C, aan mijn moisturizers toevoegen, maar daar is geen plek voor als je ook een SPF-30 wilt bereiken.” De actieve stoffen in dit soort moisturizers bieden een extra vangnet tegen de zon, want zelfs de beste zonnefilters kunnen nooit alle stralen afwenden. “Zonnefilters kunnen enkel uv A- en uv B-straling tegenhouden, maar de laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat infraroodlicht en zelfs zichtbaar licht ook huidschade kunnen veroorzaken.” Ultee’s advies is daarom om eerst een voedende dagcrème aan te brengen en daarna een zonnebrandcrème. 

Ultee benadrukt dat je SPF niet enkel tijdens de zomer moet gebruiken, maar ook tijdens de winter“Het advies is om dagelijks minstens een SPF van 15 te gebruiken, ook tijdens de winter. Tijdens de zomerse seizoenen adviseer ik SPF 30, omdat de intensiteit van de zon dan hoger is.” Ultee wijst ook op het feit dat ‘voldoende bescherming’ niet alleen afhangt van je SPF. “Je moet 2 mg/cm2 product op de huid aanbrengen, ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.”

Dagcrème meermaals per dag aanbrengen?

Een dagcrème meermaals per dag aanbrengen, klinkt natuurlijk zeer onlogisch in de oren… “Maar het is een fabel dat zonnebrandcrème geschikt kan zijn voor de hele dag”, vertelt Ultee. Ze raadt aan om elke twee uur je SPF opnieuw aan te brengen, dus ook je dagcrème. Dit geldt trouwens niet alleen voor als je buiten bent, want uv A-straling gaat zelfs door glas…

Voor veel vrouwen is het vervelend om doorheen de dag telkens een nieuwe laag te smeren, zeker als je graag make-up draagt. “Wat je dan kunt doen om jezelf te beschermen, is uit de zon blijven tussen 11:00 en 15:00 uur, wanneer de straling het sterkst is. Daarnaast kan je jezelf bedekken, want kleding houdt wel uv-stralen tegen.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023