vichy

Goed in de overgang, goed in mijn vel!

De menopauze wordt alom gevreesd voor haar lichamelijke en emotionele gevolgen. Toch beslaat die periode 30% van ons leven. Hoe kunnen we dus het beste met deze delicate tijd omgaan? Zijn er trucjes om de menopauze te verzachten? Hier vind je onze tips om deze mijlpaal in schoonheid te overschrijden.

Leestijd: 4 minuten

Als we nu eens gewoon naar ons lichaam luisterden?

Wanneer we het over ‘de menopauze’ hebben, vergeten we vaak de overgangsperiode die het einde van onze maandstonden voorafgaat. Want dat laatste gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen, zonder voorafgaande waarschuwing vlak na onze vijftigste verjaardag. Vóór de laatste menstruatie merken we een min of meer lange fase waarin onze regels… ontregeld raken. Het heet niet voor niets de overgang. “In mijn oren klonk de diagnose van de gynaecoloog als een vonnis. Toen hij me zei dat ik in de overgang was, voelde ik me plots zo oud. En niet alleen in mijn hoofd!” vertelt Carine, 51 jaar.

De perimenopauze overkoepelt de premenopauze en het jaar dat volgt op de laatste maandstonden. Ze wordt gekenmerkt door een onregelmatige menstruatiecyclus en verschillende signalen die erop wijzen dat er binnenin ons lichaam veranderingen plaatsvinden.

Die uiten zich in opvliegers, gewichtstoename, prikkelbaarheid of vaginale droogte… “In de menopauze ga je jezelf in vraag stellen en kun je je zelfvertrouwen verliezen. En dat heeft natuurlijk een weerslag op je levenskwaliteit. Tijdens de overgang voel je je vaak alsof je een beetje van je vrouwelijkheid verliest”, aldus een patiënte die Dr. Devos een aantal vragen wil stellen over hormoonvervangers.

Maar de hormonale menopauzestorm met mega-impact woedt niet alleen in ons lichaam. Ook ons gezicht spreekt boekdelen! De gevolgen van het stilvallen van de productie van voortplantingshormonen zien we helaas al meteen als we in de spiegel kijken…

We zullen onze huid duur verkopen

Ook onze huid heeft last van “stemmingswisselingen” ! De menopauze brengt immers een lawine van dermatologische reacties met zich mee. Er zijn sneller tekenen van vermoeidheid zichtbaar, onze teint wordt matter, ons velletje droger, onze gelaatstrekken minder uitgesproken… Oestrogeen en progesteron spelen een cruciale rol bij de regeneratie, de hydratatie, de soepelheid en de stevigheid van de huid. Wanneer die niet langer worden aangemaakt, heeft dit rechtstreekse gevolgen voor de gezondheid en de schoonheid van ons gelaat. Het is dan ook belangrijk dat we met kennis van zaken handelen en de effecten van die tekorten proberen te beperken.

Huidklachten gelinkt aan hormonale veranderingen

Geleidelijk aan begint de structuur van de huid te veranderen. Een van de eerste zichtbare veranderingen is een verlies van hydratatie, elasticiteit en stevigheid. Door de daling van het oestrogeen neemt de synthese van collageen en elastine geleidelijk aan af. Hierdoor verliest het huidweefsel gaandeweg aan stevigheid, rimpels worden dieper en er verschijnen bruine vlekjes. Er kunnen zich ook huidproblemen voordoen, zoals acne, couperose of overbeharing (de gevreesde haartjes op de kin). Ook wonden genezen langzamer.

Een nieuwe, aangepaste verzorgingsroutine

Een droge en dunnere huid, verstoorde microcirculatie, afname van elastinevezels en collageen, een verminderde talgafscheiding… Al die veranderingen houden verband met de menopauze en ze kunnen zowel lichamelijk als mentaal doorwegen. Om deze huidklachten te verminderen en de veroudering van de huid tegen te gaan, buigen de laboratoria van Vichy zich al jaren over de zichtbare effecten van de menopauze op de huid. Hiermee willen ze inspelen op de specifieke behoeften van vrouwen van boven de vijftig. Het Neovadiol-gamma is veel meer dan een collectie antirimpelproducten.

Het is speciaal ontwikkeld om ouderdomstekenen te behandelen die het gevolg zijn van een verstoord hormonaal evenwicht. Dit is een scharnierperiode in ons leven. Het is dus van belang dat we onze verzorgingsroutine aanpassen om de effecten van de menopauze optimaal te compenseren. Daarom bevat de lijn met Neavodiol-verzorgingsproducten een complex van werk- zame stoffen tegen huidveroudering.

Die voeden de huid, maken ze sterker en laten ze weer stralen. Zo werken ze in op alle leeftijdsindicatoren die lijden onder de menopauze. Naast het Substitutief Complex, een ongeëvenaarde besteller die onze huid dag en nacht verzorgt, biedt Neovadiol een waaier aan speciale behandelingen aan (serums, crèmes voor hals en decolleté, crèmes voor de oog- en lipcontouren, dag- en nachtcrèmes voor normale tot droge huid…). Alles is verkrijgbaar in de apotheek.

vichy

Drie ongewenste effecten van de menopauze op de huid

Naast het geduchte nachtelijk zweten, de verhoogde prikkelbaarheid en/of oncontroleerbare honger stelt de menopauze ook onze huid erg op de proef. Dit zorgt voor drie grote veranderingen:

Droge huid

Door de langzamere synthese van vetstoffen wordt de huid aanzienlijk droger. Bijgevolg wordt onze teint veel doffer.

Atrofie

De fibroblasten (ondersteunende cellen in het bindweefsel) worden kleiner, waardoor de huid dunner wordt.

Verslapte huid

De huid wordt minder strak. Door de afnemende productie van collageen, elastine en glycosaminoglycaan (saccharidepolymeren die van belang zijn voor de versterking van de weefsels) verliest ze haar elasticiteit en stevigheid. Rimpels worden dieper.

Dagverzorging vichy neovadiol substitutief complex dag

Corrigeert zichtbare tekenen van de menopauze op de huid, herdefinieert de gezichtscontouren, verhoogt de elasticiteit en laat de huid weer stralen. Met een krachtige combinatie van ingrediënten:

Proxylaan, om de huid en de contouren opnieuw strakker te maken
Hyaluronzuur, voor hydratatie en volume
Vulkanisch water van Vichy, om te versterken

Resultaten:

Verslapte huid** -25%
Toniciteit* +42%
Droge huid* -50%
Strakke huid** +17%

Bron: *Klinisch getest op 224 vrouwen in de menopauze, ouder dan 67 jaar. Tweemaal per dag aangebracht gedurende drie maanden. **Klinisch getest op 219 vrouwen, drie maanden.

Nachtverzorging vichy neovadiol substitutief complex nacht

Deze nachtcrème herdefinieert de gezichtscontouren en bezorgt je ook een stralende teint en een frisse look.

Scan de QR-code of surf naar de site vichy.be voor meer informatie over de menopauze. Een bron van wetenschappelijke artikels, dermatologisch advies en gezondheidstips.

vichy


© Fiftyandme 2022